emmabarremyr

Emma Barremyr

Ett inlägg om barnmat

 

Jag får ofta frågor och önskemål att skriva mer om vad vi ger för mat till Elsa, men faktum är att vi i princip nästan aldrig har lagat någon “speciell” mat till henne.

Vi började tidigt med BLW, baby lead weaning eller babystyrd matintroduktion. Elsa vägrade från start att bli matad och vi hade väldigt svårt att få henne att börja äta, ända tills syrran tipsade om BLW.

BLW går ut på att man inte ger någon puré, utan att bebisen får börja äta bitar direkt. På så vis kunde Elsa äta samma mat som oss från start, men med viss anpassning såklart.

Vill ni läsa mer om BLW kan ni göra det här!

Här kan ni läsa mer om hur vi började introducera mat till Elsa!

Det som är viktigt att tänka på är att inte ge barnet hård mat som kan fastna i halsen och att inte salta alltför mycket. Tidigare var rekommendationen att barn under ett år inte skulle äta något salt alls, men den rekommendationen gäller inte längre, utan lite salt är okej, även om man såklart inte ska överdriva.

Många är oroliga för att barnen ska sätta i halsen om de får bitar istället för puré, men egentligen är det bra att börja med bitar så tidigt som möjligt. Ge små bitar och mjuk mat så är det ingen fara! Små barn har nämligen en kräkreflex långt fram på tungan som gör att de inte sätter i halsen lika lätt. Denna reflex försvinner desto äldre de blir, så om barnen lär sig att tugga maten tidigt minskar risken för att de ska sätta i halsen som äldre när kräkreflexen inte finns kvar!

Här är några recept som Elsa har gillat extra mycket!

> Gulaschsoppa

> Vegansk bolognese

> Vegetarisk lasagne

> Lax och sötpotatispommes

> Grötpinnar

> Pannkakstårta

> Älggryta

> Skrädmjölsvälling (ingår kanske inte i BLW, men den älskar hon)

> Pestopasta

> Laxpasta

> Mjölkkokt havregrynsgröt

LÄS MER!

Här finns mer inspiration på bebismat!

Mellanmålstips till bebisar

Så tänker vi med socker till Elsa

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Vickan

    Jag tycker det är väldigt roligt att läsa det här inlägget även om det inte är aktuellt för mig längre men jag hade verkligen haft användning av det när jag fick mitt första barn för 15 år sedan. Då var det inte så vanligt (åtminstone inte i min kretsar) att laga maten helt själv till barnen. Från BVC fick jag en tunn liten broschyr om att laga egen barnmat. Eftersom min mamma lagade mat till mig och min bror på 70-talet ville jag pröva att göra detsamma och det gick väldigt bra. Mixade mat och frös in i burkar eller iskubslådor. En gång på semestern tog vår egen mat slut och vi fick köpa en barnmatsburk men se det gick inte alls hem 🙂

stats