Emma Barremyr

Mellanmålstips till bebisar

Äter era barn mellanmål? Elsa är ingen ”storätare”, utan äter hellre lite och ofta. Vi försöker dock att hålla oss till 3-timmarsintervallet och undvika ”småätande” eftersom det inte är bra för tänderna. Dessutom vill vi gärna få in en regelbundenhet i hennes måltider så att hon helt enkelt lär sig att äta regelbundet och hålla ett stabilt blodsocker.

Det blir numera ett mellanmål på förmiddagen mellan frukost och lunch och sedan ett på eftermiddagen mellan lunch och middag. Äter hon dåligt till lunch kan det ibland bli två mellanmål på eftermiddagen, det varierar lite.

Någon upplevde att det var lätt att hamna i klämmisträsket och undrade vad vi ger för mellanmål till Elsa. Visst är det smidigt med en klämmis, men variation är alltid bra, så i det här inlägget tänkte jag helt enkelt tips om lite olika mellanmål vi kan ge till våra små bebisar.

10 mellanmålstips till bebisar

>> Frukt och bär är alltid bra! Gör egen puré eller skär i små bitar som barnet kan plocka med själv!

>> Avokado. Elsa har ÄLSKAT avokado sedan första gången hon fick smaka på det! Vi ger henne ofta avokado till maten, men även som mellanmål ibland. Lätt att ha med i väskan och skära upp bitar av eller mata med en sked.

>> Ägg! Vi brukar göra äggröra eller koka ägg och ha med som mellis.

>> Smörgås med smör och ost. Smidigt och något barnet kan sitta och plocka med själv. Skär brödbitarna i små längder eller bitar.

>> Grönsaker funkar också fint att ha till mellanmål. T.ex gurkstavar eller kokta morotsstavar.

>> Bananplättar! Grundreceptet är 1 ägg och 1 banan som du mixar ihop och steker. Perfekt att ha med som mellis!

>> Turkisk yoghurt eller keso.

>> Mellanmålsmuffins! Baka en stor sats och ha i frysen. Perfekt att plocka fram efter behov!

>> Grötpinnar! Går också bra att baka storsats av och ha i frysen.

>> Egna klämmisar! Ja det går att göra egna och på så vis påverka innehållet i dem. Jag gör ofta mer rejäla klämmisar på banan, mango, hallon,  havregryn, turkisk yoghurt/ kokosmjölk, vaniljpulver. Elsa älskar dem!

En smaknapp var grymt bra i början när vi gav Elsa mellanmål. Den kan man peta in frukt och grönsaker i så kan bebisen sitta och tugga på den utan att man behöver vara orolig för att hen ska få i halsen. Elsas favorit var mango!

Fyll gärna på listan med mellanmål till barn om ni har något bra tips!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats