Emma Barremyr

Att vara mamma till en 1,5-åring

45E32CC2-31E6-4833-829E-DB14533BA01A_L0_001

Den 11:e april 2017 föddes min älskade dotter Elsa. Det finns inga ord i världen som kan beskriva min kärlek till den lilla människan. Hon kom och tog mig med storm och jag älskar henne så vansinnigt mycket att jag ibland inte vet vart jag ska ta vägen.

Att få se sitt barn växa upp och utvecklas är det störta äventyret livet har gett mig och hon har kommit och gjort livet alldeles komplett för mig och hennes pappa. Jag älskar att få vara hennes mamma och att få vara en del i den här familjen som vi numera är.

IMG_9120

Nu har hon alltså gått och blivit hela 1,5 år gammal. Jag hänger inte riktigt med! Samtidigt som tiden går så otroligt fort är det ju också som att tiden står still när jag är med henne. Hon får mig att vara vara närvarande i stunden, skratta och släppa allt annat. Hon har lärt mig att se det viktiga i livet och ta vara på tiden som är just nu. Såklart så får hon mig att vilja slita mitt hår ibland också, men för det mesta är tiden med henne bara alldeles underbar!

Många har önskat en uppdatering om Elsa, ett inlägg likt dem jag gjorde varje månad under hennes första år. Det känns så mycket svårare att göra ett sånt inlägg idag, hon kan så mycket och är så mycket att jag inte vet vart jag ska börja. Men några rader tycker även jag skulle vara kul att få ner, så jag gör ett försök ändå.

EB9C5777-583E-42FE-8FA2-4208B64B3E37_L0_001

Älskade Elsa, detta är du 18 månader gammal:

> Det som tar mest fokus nu är ditt tal. Sen ett par månader tillbaka har du börjat prata mer och mer och de senaste veckorna har det verkligen släppt för dig. Du kan säga så många ord nu och upprepar i princip allt vi ber dig att upprepa, fast alla ord blir såklart inte helt korrekta.

> En av dina favoritsysselsättningar just nu är att räkna. Du räknar såklart inte ”korrekt” utan sitter och plockar med t.ex. nappar, flingor, kottar eller det du hittar att räkna och räknar ”tååå”, ”fiiira”, ”tåååå”, ”fiiira”. Två och fyra verkar vara dina favoritsiffror.

> Du tycker det är väldigt roligt att säga ”attans” och slå med handen i bordet, något du lärt dig av de andra barnen på förskolan och som vi har väldigt roligt åt.

> Vi har en hel del leksaker här hemma, men ändå vill du hellre alltid vara med och pyssla med det jag gör. När jag lagar mat sitter du på kökbänken med mig, du vill vara med och plocka i och ur diskmaskinen, när jag städar går du med en trasa efter mig och härmar, och du vill gärna vara med och styra dammsugaren, när jag står med tvätten ska du såklart också tvätta och vara med och plocka i och ur tvättmaskinen. Listan kan göras lång, men det är så mysigt att ha en liten följeslagare här hemma att göra precis allt tillsammans med!

E1B31135-8D89-4DF8-A5BD-6A88566B3F6C_L0_001

> Om vi leker MED dig är leksakerna mycket roligare! Du älskar att läsa böcker, stå i ditt lilla kök eller att sitta vid ditt lilla bord och bjuda oss på fika eller mat som du lagat i köket. Att lägga pussel brukar du också uppskatta!

> Andra saker du gillar att göra är att lyssna på musik och dansa, måla, leka med lera, leka med vatten, både i badkaret eller att sitta i diskhon, och att bygga kojor. Du vill gärna ha med dig alla dina gosedjur och dockor in i kojan och att vi ska ligga där och läsa bok. Livets mys alltså!

> Du älskar, alltså ÄLSKAR hästar! Du älskar djur över lag, men just hästar verkar vara något speciellt för dig. Vi är därför ofta på cykeltur för att kika på alla hästar som bor runtomkring oss. Du tycker om att läsa böcker med hästar och se på hästar på tv:n. Du har även några leksakshästar här hemma som vi brukar leka med. När jag hämtar ut paket på Ica brukar du se alla skärmar med ”trav” på och skriker då lyckligt ”HÄÄÄÄTEN”, när du ser alla hästar. Så gulligt!

> Du har fått börja använda ipaden korta stunder nu och din favoritapp är ”bolibompa-appen” med Draken där du både kollar på filmer, gör memory, klär ut draken i olika kostymer o.s.v. Jag är helt fascinerad över hur fort du lär dig och vad mycket du kan, älskade vän! För att det inte ska bli långa stunder med ”paddan” har vi talat om för dig att ”paddan är trött och måste sova”. Så då brukar vi säga ”god natt” och gå och lägga paddan, vilket du tycker är så roligt! 

5A9246D1-40F2-4E82-88DE-8CBF7A63D94F_L0_001

> Du är bestämd av dig, har en stark vilja och vill ofta göra saker på ditt sätt, och det är jag så glad för! Jag vill att du, mitt barn ska gå din egen väg, våga säga ifrån och vara den du är genom hela livet, så det försöker vi uppmuntra dig till. 

> Du går numera 15 timmar i veckan på förskolan, vilket du trivs väldigt bra med. Du pratar ofta om ”skolan” hemma och när vi kommer dit blir du upprymd och glad, ger mig en puss på munnen och springer in och leker. Det gör mig så varm i hjärtat att se att du nu är trygg där. Även om lämningarna gått lätt är det är alltid jobbigt för mig att lämna dig, och det bästa jag vet är att få hämta hem dig på eftermiddagarna!

> Att få spendera dagarna med dig är så fantastiskt! Du har så många små egenheter för dig och jag skrattar mer än jag någonsin gjort. Vi har kul tillsammans och jag ser så mycket fram emot att få fortsätta att spendera dagarna och dig och följa din utveckling.

Ja, jag skulle kunna fortsätta i en evighet, men det får räcka så. Att ha en ett och etthalvtåring är verkligen roligt! Jag skulle faktiskt vilja säga att tiden just nu är den bästa hittills. Jag och Elsa har en helt annan ”connection” när vi tittar på varandra nu. Hon förstår så mycket och är så otroligt medveten. På något vis känns det som att vi gör smaker tillsammans nu och att jag inte bara ”tar hand om” Elsa längre. Livet blev både enklare och roligare när hon började prata och även om vi inte alltid förstår vad hon menar så förstår vi mycket mer än vi gjort innan, och det är en så skön känsla.

Vill ni läsa fler inlägg om Elsa kan ni göra det här!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ellinor

  Det har varit så roligt (ÄR) att läsa om Elsa och hennes utveckling. Hon och Adam har följt varandra ganska så precis så ibland har jag varit inne och tjuvläst om nästa ålder bara för att veta vad som komma skall 😉
  Jag håller med dig i så mycket av det du skriver. Det blir bara roligare och roligare för var dag som går. Desto mer de förstår och desto mera ”med” de är, desto mera får man tillbaka tycker jag. Sedan kan jag sakna den där första bebistiden också ibland men det är sällan som man har behov (eller tid *puh*) att blicka tillbaka. I och med att det händer så mycket hela tiden så lever i alla fall jag väldigt mycket i nuet hela tiden. Det är så häftigt att tänka på alla kommande år och upplevelser vi skall dela <3

  1. ptbyemma

   Åh, vad roligt att höra! Det är en så häftig resa att se sitt barn växa upp och som du skriver, tänkt så mycket de kommande åren kommer att innehålla! <3

 2. Charlotte

  Så roligt att läsa. Min son har inte kommit lika långt i talet än. Den här perioden är verkligen rolig, min son är född den 12 april 2017.

  1. ptbyemma

   Det är ju så olika, men som du säger – vilken rolig period det är! De har verkligen utvecklats till små barn nu <3

 3. Ellen

  Så himla kul att läsa! Jag är så fascinerad och tycker det är så gulligt och intressant att läsa om allt som Elsa lär sig. Tusen tack! 😁 ❤

 4. veronica

  Fint att läsa!! Ni verkar ha det mycket bra 🙂

  Jag tycker också tiden nu med Almon är väldigt fin. Han är precis som Elsa väldigt framåt med språket, vilket ju är såå kul! Man blir överraskad varje dag vad som kommer ur munnen 🙂 Han gillar också att räkna, men räknar bara till ”eeeeen, eeeeeen”, det är roligt. Han har rätt satsmelodi men räknar bara till ett. Almons favoritsyssla är att läsa böcker helt klart och att göra det vi gör, och att bada det älskar han.

  Livet är spännande! Kram!

  1. ptbyemma

   Ja det är jätteroligt med språket. Man kan kommunicera på ett helt annat sätt ju! Tack för att du delar med dig, det är så gulligt! Kram

stats