Emma Barremyr

Blinier med créme fraiche, lax, löjrom och gräslök

IMG_9242

I söndags gjorde jag blinier till middag. Jag la ut bilder på Instagram och stavade helt fel. Haha. Jag hade läst ”biliner” i receptet, men det heter ju BLINIER. Blev tack vare mina följare uppmärksammades jag om detta, så nu skriver jag rätt här iallafall.

Blinier är en form av plättar som görs på bovetemjöl och som äts med någon god topping, vanligtvis créme fraîche, löjrom och lök, så det var precis vad vi toppade våra blinier med, + lite rökt lax. Det blev himla gott! Vill man kan man såklart göra en vegetarisk variant och skippa fisken och romen.

Elsa fick smör på sina och varmrökt lax bredvid. Hon tryckte i sig hela portionen, så det gick hem även hos henne! 

Tips om ni vill äta något hyfsat lättlagat och gott i helgen! En finfin söndagsmiddag hos oss måste jag säga, som dessutom intogs i uterummet. Vi har värme där ute såklart, och det är så härligt att kunna sitta där ute trots att det är mitten av oktober nu. Det har verkligen gett oss ett extra rum! UNDERBART <3

Men åter till blinierna, scrolla för receptet!

IMG_9243

IMG_9245

Glutenfria blinier med crème fraîche, rökt lax, löjrom och gräslök

Ingredienser till 4 personer

4 dl mjölk
25 g jäst
2,5 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1/2 tsk salt
2 äggulor
2 äggvitor
smör till stekning

Värm mjölken i en kastrull till 37°. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Blanda om och vispa ner bovetemjöl, majsmjöl och salt. Lite i taget för att undvika klumpar. Du kan också sila ner mjölet för att få en fin smet. Vispa sist ner äggulorna och låt sedan jäsa under bakduk i 45-60 minuter. 

Vispa äggvitorna till ett hårt skum som du vänder ner i smeten. Klicka ner ”plättar” i en stekpannan eller plättlagg och låt steka  i smör några minuter på varje sida. 

Servera bilinerna med créme fraiche, kallrökt rökt lax, löjrom och gräslök. Ha gärna en sallad till också!

IMG_9247

IMG_9248

Det var det hela för nu! Ha en fin torsdag!

Puss / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats