emmabarremyr

Emma Barremyr

Maten när Elsa är sex månader

När Elsa fyllde fyra månader började hon få smaka på lite mat, och det var något som hon var väldigt intresserad av. Hon gillade det mesta hon fick smaka på vilket var olika frukter, rotfrukter, grönsaker, gröt och lite från våra tallrikar.

Problemet var bara att hennes lilla mage inte alls klarade av den fasta födan, och såhär i efterhand tänker jag att fyra månader var alldeles för tidigt att börja ge henne smakportioner. Även om hon inte fick mycket (bara ett krm till en tsk då och då) så blev Elsa förstoppad efter några veckors provsmakande.

Under ett par veckor körde vi därför bara amning och magen kom igång igen. Tidigare var ju faktiskt rekommendationerna att börja med smakportioner vid sex månader. Bebisar klarar sig på bröstmjölk/ ersättning och behöver egentligen ingen mat innan dess, så vi kände oss inte så stressade. Det var inte så att hon verkade hungrig, utan det här med mat kändes mest roligt både för oss och henne. Men man måste ju tänka på den lilla magen också.

Spannmål kan vara rätt svårsmält för de små magarna och eftersom Elsa har haft en lite känslig mage sedan start så bestämde vi oss för att vänta med spannmålen och gav henne enbart lite frukt och rotfrukter när vi började föra in lite mat igen.

Oftast får hon numera lite katrinplommonpuré med rapsolja under förmiddagen, typ päron, melon, mango eller äpple i sin smaknapp när jag äter lunch och någon tsk-msk rotfruktspuré, typ potatis, palsternacka, morot eller sötpotatis när vi äter middag. Det är en mysig känsla att sitta vid bordet och äta tillsammans, och samtidigt som jag försöker njuta av tiden här och nu kan jag längta till den dagen vi sitter och käkar en god middag ihop alla tre.

Och nu funkar lillmagen igen!

Planen nu är att göra ett nytt försök med spannmålen. Jag har gjort både egen skrädmjölsgröt och skrädmjölsvällning som hon gillat, så det ska bli roligt att få testa att ge henne det igen. Vi ska också börja föra in lite protein så smått!

Jag tror att det är lätt att bli stressad över det här med maten till bebisar när man får rekommendationerna att börja så tidigt som fyra månader. För vissa funkar det ju jättebra och de kan äta hela portioner gröt väldigt tidigt, och för andra funkar det inte.

Jag tycker det är så smidigt att amma, och eftersom Elsa väldigt gärna vill göra det och inte upplevs hungrig eller grinig så tänker jag att hon får det hon behöver just här och nu. Det viktigaste är att lyssna på sitt eget barn – för alla är olika. Även om Elsa är intresserad av att provsmaka det mesta så är hon ingen storätare, utan vill helst amma när hon är hungrig, och då tänker jag att hon får göra det tills hon blir intresserad av att äta mera mat!

 

När började ni introducera mat för era småttingar?

Syrran tipsade mig nyligen om BLW (Baby Led Weaning, barnstyrd matintroduktion) som jag tyckte verkade spännande och ska läsa på mer om! Är det någon av er som har erfarenhet av det?

 

Kram / Emma

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Veronica

  Vi gjorde det med Louie från 8 mån – funkade hur bra som helst! Han vägrade puré. Vi körde minimackor, omelettbitar i ugn, sötpotatis, supermjuk kokt broccoli mm och så lite skedar gröt emellan. Almon gillar puré men kommer nog köra på bitar sen i 8-9 mån ålder eftersom det är roligare. Tror också det hjälper barnens oralmotorik och smakupplevelse

  1. Emma

   Tack för att du delar dina erfarenheter! Lite event svar (hinner inte riktigt med), men jag läser allt så alla tips är så bra

 2. Ida P

  Mina 3 barn har alla ätit enligt BLW och jag rekommenderar det verkligen. Läs på innan så ska du se alla fördelar med det och hör gärna av dig om du har några frågor☺ lycka till!

  1. Emma

   Tack för att du delar med dig! Vi har läst på mycket och kör på det nu och det funkar bättre 🙂 så tacksam för alla tips

stats