emmabarremyr

Emma Barremyr

Inspiration bebismat

Jag har fått massa önskemål om att skriva mer om maten vi ger till Elsa, så i det här inlägget tänkte jag ge er lite inspiration och dela med mig av några bilder och recept på det vi brukar servera henne till lunch och middag!

För det mesta äter Elsa exakt samma mat som mig och Pelle. Det man egentligen ska undvika att ge till barn under ett år är salt, honung och gröna bladgrönsaker, så utöver det kan hon äta det mesta, om det inte är hårda saker som hon inte kan tugga, t.ex. nötter ovh liknande. Jag brukar undvika att salta vår mat under tillagning och saltar istället efteråt när maten ligger på våra fat.

Elsa har sedan vi började ge henne mat vägrat att bli matad, så till en början var det jättesvårt att få i henne något annat än frukt från smaknappen och klämmisar (som tydligen är jätteroligt att äta ifrån). Men när vi började med BLW så åt hon helt plötsligt med god aptit och ville smaka på det mesta.

Många är oroliga för att barnen ska sätta i halsen om de får bitar istället för puré, men egentligen är det bra att börja med bitar så tidigt som möjligt. Ge små bitar så är det ingen fara! Små barn har nämligen en kräkreflex långt fram på tungan som gör att de inte sätter i halsen lika lätt. Denna reflex försvinner desto äldre de blir, så om barnen lär sig att tugga maten tidigt minskar risken för att de ska sätta i halsen som äldre när kräkreflexen inte finns kvar!

Och ja, med det sagt kommer här lite inspiration på vad Elsa ätit senaste tiden! Inga superglammiga bilder, men det sitter oftast en hungrig bebis och väntar på maten så det får bli några mindre roliga mobilbilder i detta inlägg. Hoppas det känns okej ändå!

 

Smörstekt aubergine med majspasta, köttstav, avokado, gurka och tomat. Köttstavarna gjorde jag på köttfärs, ägg, grädde, ströbröd, tomatpuré, färsk oregano och svartpeppar.

 

Ugnsstekt lax med svartpeppar, kokt sötpotatis och polkabeta, ärtor, gurka, majs och tomat.

 

Lax igen! Den här gången serverad med stuvad potatis, råriven morot, ärtor och majs.

 

Kycklingstavar och kokoskokt hirs + majs!

Recept på kycklingstavarna hittar ni här <– (klick). Jag uteslöt dock salt och fond.

Recept på kokoskokt hirs finns här <– (klick)

 

Kycklingfärs i gräddsås gjord på soltorkade tomater i olja, grädde, svartpeppar och pyttelite smulad fetaost + kokt potatis, avokado och gurka.

 

Lammfärsbullar i kokossås med hirs, avokado, ärtor och majs. Gjorde en minivariant på köttbullarna till Elsa som var så små och söta!

Recept på lammfärsbullar i kokossås finns här <– (klick). Och som med alla andra recept uteslöt jag även här saltet.

Avokado är Elsas favorit och det är alltid den hon äter upp först när vi ställer fram tallriken framför henne. Ärtor är också en favorit och det är verkligen fascinerande att se hur hon tar sig för maten, gör “mmm-ljud” och själv väljer vad hon ska stoppa i munnen!

Och juste! Till efterrätt får hon alltid lite frukt eller fruktpuré i klämmis!

 

Gillade ni detta inlägg och vill ha fler inlägg med tips på barnmat framöver? Hojta till isåfall så jag vet att det finns intresse!

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emilia

  Vad inspirerande! Har en pojk på snart 7 månader som är supernyfiken på mat, men nästan omöjlig att få i puréer. När började ni ge Elsa mat så hon fick äta själv?

  1. Emma

   Kul att höra 😀 Låter precis som Elsa! Vi började ge henne bitar runt 6 månader. Viktigt att han kan sitta upp själv vilket minskar risken för att sätta i halsen. Läs på om BLW här –> http://www.blw.nu. Det har funkat jättebra för oss och Elsa äter som en häst numera jämfört med tidigre 🙂

 2. Maja

  Jag kör lite av en blandning av pure o blv. Men gör egentligen samma mat som till oss andra i familjen men det tar ju sån tid om hon skulle äta en hel måltid själv, alltså blv?! Tack för inspiration! Ska försöka tänka mer blv.

  1. Emma

   Blw är ju inget måste om det går bra med puréer för er, men det finns ju vissa fördelar 🙂 Kul att det gav dig inspiration! Och ps. om det tar tid hinner ju ni andra i familjen äta i lugn och ro under tiden nu också. Det gör jag och Pelle och det är ju rätt skönt att slippa mata då 🙂

 3. Linda

  Hej!
  Åh vad kul med tips på barnmat då jag själv har en liten hemma. Tar gärna emot fler tips på vad du serverar till din Elsa.
  Mvh Linda

  1. Emma

   Tack för tipset! Elsa har inte riktigt några tänder än så för henne är det lättare att äta om det är mindre munsbitar. Men ska börja med stavar lite längre fram 🙂

   1. Ida P

    Hon behöver inte ha tänder för att äta maten i stavar. Maten är densamma men i större/gripvänligare bitar dessutom har hon tänder under tandköttet och det fungerar att tugga med så länge det inte är segt

    1. Emma

     Ja alltså vi gav henne stavar först och som du säger var det ju lättare att hålla i, men hon bet av så stora bitar och orkade inte tugga, utan spottade ut dem och åt bara det vi delade i mindre bitar :9 Så vi ger henne små bitar så får hon träna pincetgreppet också 🙂

     1. Ida P

      Huvudsaken är att det funkar visst är det mysigt när man kan äta tillsammans utan att mata och så häftigt att de allt de klarar själva❤

 4. Ida

  Jättekul med tips på mat till bebis! Det. Blir lätt att man hamnar i samma hjulspår. Hos oss är sötpotatis en riktig favorit som serveras var och varannan dag- nu har jag lite mer att välja på tack vare ditt inlägg 🙂

stats