Emma Barremyr

Svar på frågestunden del 4

Vår bebi fyller 6 månader på sändag och der ska vi fira genom att börja med BLW! Vi är så taggade. Haha Hur var Elsa när ni började och hur gjorde ni? Har du några tips rent allmänt kring detta? ? Kram!

Gud så roligt att få börja introducera mat, jag var också så taggad på det! Elsa var ju inte alls intresserad av att bli matad och gillade inte konsistensen på puré. Det var först när hon började få bitar och styrde över över matintaget själv som hon började äta, så vi körde på BLW (baby lead weaning eller babystyrd matintroduktion) från att hon var sex månader och även om hon inte var någon ”storätare” så gillade hon det mesta som hon fick maka på och tyckte det var väldigt roligt att få sitta med vid matbordet när hon fick äta själv..

BLW går ut på att man inte ger någon puré, utan att bebisen får börja äta bitar direkt. På så vis kunde Elsa äta samma mat som oss från start, men med viss anpassning såklart. Det som är viktigt att tänka på är att inte ge barnet hård mat som kan fastna i halsen och att inte salta alltför mycket. Tidigare var rekommendationen att barn under ett år inte skulle äta något salt alls, men den rekommendationen gäller inte längre, utan lite salt är okej, även om man såklart inte ska överdriva.

Många är oroliga för att barnen ska sätta i halsen om de får bitar istället för puré, men egentligen är det bra att börja med bitar så tidigt som möjligt. Ge små bitar och mjuk mat så är det ingen fara! Små barn har nämligen en kräkreflex långt fram på tungan som gör att de inte sätter i halsen lika lätt. Denna reflex försvinner desto äldre de blir, så om barnen lär sig att tugga maten tidigt minskar risken för att de ska sätta i halsen som äldre när kräkreflexen inte finns kvar!

Här är några inlägg om hur vi gjorde med matintroduktionen för Elsa och mer tips kring BLW!

De första smakpotionerna

> Receptinspiration BLW

 

 

Vilka rätter lagar ni oftast?

Sallad (brukar variera detta recept med lax, kyckling och räkor), tacos, olika formar av halloumi, sconessötpotatispommes, lax med spenat och parmesan, rotfrukter i ugn och olika former av vegetariska biffar/ bollar typ!

Vilka hudvårdsprodukter använder du just nu?

Jag varierar mellan Weleda och Maria Åkerberg eftersom jag älskar dem båda! Sminket är uteslutande från Maria Åkerberg och Schampoo och balsam kör jag på Björk and Berries ”Never spring”.

Har du några komplex eller osäkerheter?

Komplex kan slå mig i tanken ibland, men jag har mognat tillräckligt mycket och lärt mig att tycka om min kropp och känner stor tacksamhet gentemot den. Komplextankar försöker jag därför vända till något positivt. T.ex. när tanken på hur sladdrig huden på magen är dyker upp så försöker jag istället att tänka på hur fint det är att den har burit mina barn <3

Osäkerheter, ja – att prata inför folk är något jag länge tyckt varit jobbigt, men som börjar bli bättre. I våras höll jag ju i mina första föreläsningar någonsin och det var så kul och utvecklande, men jag behöver jobba mer på det!

Finns det något du saknar eller vill ha mer av i ditt liv?

Fjäll och friluftsliv. Jag längtar så tills barnen blir lite större och vi kan ta med dem ut på härliga vandringsäventyr!

 

 

Hej! Tack för en mysig och inspirerande blogg. Har själv två barn i ganska exakt samma ålder som Elsa och Astrid (mina är födda i mars -17 resp augusti -19) och jag undrar hur du hanterar situationen otålig storasyster med hungrig bebis? Jag tycker det är svårt att roa stora barnet på annat sätt än tv/iPad under bebisens amningsmarathon. Sen undrar jag om du kan tipsa om träning som funkar med bebis, förutom promenader. Tack igen för din inspirerande och ärliga blogg. ?

Åh, tack själv för dina värmande ord – blir så glad att du ser bloggen som mysig och inspirerande <3 Ingen av mina barn har varit några ”maratonammare”, utan det är ofta klart på max tio minuter. Det har blivit en del skärmtid när jag ammat Astrid, men ofta går det bra med någon annan sysselsättning också. Att läsa en bok under tiden som vi ammar tycker både jag och Elsa är himla mysigt. Elsa är ganska pysslig av sig och ibland sitter vi vid kökbordet medan jag ammar och då kan hon måla/ leka med lera eller pyssla med pärlor.

På BVC tipsade de om en ”amningslåda” – en låda som man plockar fram och som de får leka med endast vid amning. Den kan man fylla med saker som det stora barnet gillar och överraska med lite nya saker då och då. Ett bra tips tycker jag, men som jag inte känt att vi varit i behov av 🙂

Angående träning som funkar med bebis så har jag skrivit massa inlägg om det där jag även tipsar om övningar! Kika under fliken ”mammaträning” bland mina kategorier eller klicka här för att komma direkt till dessa inlägg (ni får scrolla lite bland inläggen)!

 

Vi fick precis vårt andra barn och har en storebror i Elsas ålder. Det kommer ju en hel del ammande och sittande i soffan framöver och risken är då att det blir paddan eller tvn för storebror. Har ni några restriktioner kring skärmtid. Hur mycket tittar Elsa på tv/skärm per dag ungefär?

Nej vi har inga direkta ”restriktioner” kring skärmtid, men försöker såklart att undvika det och minimera det till det lilla det går. Oftast får Elsa se på tv på morgonen och en stund innan middagen (blir kanske 2-3 timmar sammanlagt), medan vi under dagen har tv:n avstängd och gör andra saker. Ibland sticker jag till henne min telefon om det krisar, men det är ändå sällan som hon får ha den, och jag försöker istället att prata med henne istället för att hon ska sitta med telefonen eller framför tv:n – fördelen med att hon är så duktig på att prata nu – vi kan ha så mycket spännande samtal hela tiden.

Hur mycket skärmtid det blir beror lite på humör och dagsform. Vissa dagar är hon trött och på dåligt humör och då är det skitsamma om det blir för mycket skärmtid tänker jag. För alla tres skull (min, Elsas och Astrid) kan det bli så att vi tar det lugnt framför tv:n och myser tillsammans istället för att göra något annat som hon varken orkar eller har lust med. Jag gör hela tiden mitt bästa för min barn så jag försöker att inte ha dåligt samvete för att det blir mer skärmtid vissa dagar. Man får vara snäll mot sig själv i föräldrarollen också <3

 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida

    Å det gör ont i hjärtat på mig av all denna oro som råder över skärmtid. Självklart ska inte någon spendera all sin tid framför en skärm. Varför tror jag ni redan vet. Släpp oron å det dåliga samvetet. Skärm behöver inte innebära negativa associationer. Vad gör barnet med skärmen? Tittar på film, det finns mängder med pedagogiska å lärorika filmer! Jag tycker både barnkanalen å Disney jr har bra innehåll i sina program som faktiskt lär både barnet och mig saker! Av Blaze å monstermaskinerna har jag lärt mig massor haha! Youtube? Även där lär sig barnen massor! Idag finns även Youtube kids som bara har barnanpassat innehåll så barnet inte råkar klicka sig in på något olämpligt innehåll. Mina barn (snart 5,7 och 9år) lärde sig engelska via Youtube. När äldsta va 7år pratade han flytande engelska! De kan bli inspirerade, lära sig massor! Det finns även massor av bra spel! På pappasappar.se kan man få tips på spel som är superbra! I nya läroplanen för förskolan ingår digitalisering. Dagens samhälle är så uppbyggt av digitalisering att barn behöver lära sig det. Å som Emma skrev, har man ett barn som har en dålig dag så kanske film i soffan hela dagen är det bästa just då. Så släpp oron för skärmtid och engagera er mer i vad barnet gör med skärmen. Det finns en hel värld som ni kan upptäcka tillsammans, både på skärmen och irl?

stats