Emma Barremyr

Att pumpa bröstmjölk

LÄSARFRÅGA:

Hej Emma! Önskar lite tips, råd och hur just du gör vid pumpning. Jag o min sambo vill gärna lära oss (pumpa kan jag då jag måste ”lätta trycket” i brösten ibland) men just, hur förvarar man mjölken, hur värmer man den, hur är man säker på att flaskor mm är rena. Etc. Allt man kan behövas veta för art kunna börja pumpa o mata på flaska delvis. Kram

 

SVAR:

Jag är ingen expert när det kommer till att pumpa bröstmjölk, men delar gärna med mig om hur vi gör här hemma hos oss och vad jag har lärt mig. Jag brukar pumpa flera gånger i veckan och lämnar en flaska hemma när jag t.ex. åker till gymmet och tränar på helgerna, eller när jag och Elsa hittar på något medan Astrid är hemma hos Pelle. Jag är oftast inte borta några längre stunder och det är inte alltid som Pelle behöver mata Astrid från flaskan, men det är en trygghet att veta att den finns där ifall det skulle behövas.

Mjölken brukar vi förvara i kylskåpet och där ska den hålla sig 3 dygn (låt den dock svalna innan den ställs in). Bröstmjölken ska även hålla sig i rumstemperatur i 6 timmar, så har du inte tillgång till kylskåp går det alltså bra att låta den stå framme några timmar. Vill man frysa in går det också bra. Det är smidigt att frysa in i iskuber. Kom ihåg att skriva datum på det så. Fryst bröstmjölk håller sig i tre månader i frysen och upptinad mjölk klarar sig därefter ett dygn i kylskåpet. När du ska tina frusen bröstmjölk bör du göra det i rumstemperatur, i vattenbad eller under rinnande vatten. Pelle brukar värma på mjölken lite i en kastrull på spisen och känner då med ett rent finger när den blir lagom varm.

Vi diskar allt för hand och kokar sedan de delar som är i kontakt med bröstmjölken efter varje pumptillfälle. Att koka delarna gör att eventuella bakterier dör och då kan du vara säkert på att de är helt rena.

Ja det är väl det jag har lärt mig! Är det någon av er läsare som har något att dela med er av får ni gärna kommentera ❤️

 

Jag gjorde nyligen ett samarbete med Medela på Instagram och fick testa deras nya elektriska bröstpump! Wow vad grym den var 🙂 Använder den flitigt nu när jag pumpar här hemma!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats