Emma Barremyr

Läsarfrågan om IBS

LÄSARFRÅGA:

Skulle vilja höra din IBShistoria! När fick du och vad hade du för symtom? När sökte du hjälp? Vad gjordes för utredning och osv? Upplever du att du mår bättre när du utesluter vissa livsmedel osv ?
Kram!

SVAR:

Jag har haft en strulig mage så länge jag kan minnas, men det var efter Baliresan 2010 som jag blev riktigt dålig. Jag drabbades av campylobacter efter att ha ätit dåligt tillagad kyckling och blev väldigt sjuk efter att jag kommit hem. Efter att ha varit inlagd på sjukhus konstaterades det att det var just camylobacter jag hade fått. Jag fick en antibiotikakur så förutom ett gäng elaka campylobacterbakterier i magen slogs även alla goda bakterier ut och därefter blev magen aldrig sig lik igen.

Det är inte ovanligt att en bakterieinfektion utlöser IBS såhär. Man kan såklart få IBS på olika sätt och ofta beror det inte bara på en faktor, utan på flera. För mig så var det nog en kombination av många saker som gjorde att jag hade en känslig mage, framför allt stress och misshandeln mot magen under åren med ätstörningar, men sen var det just de här bakterierna som var den utlösande faktorn och som gjorde att jag tog tag i det och sökte vård. Jag blev diagnostiserad som laktosintolerant och efter att ha gjort gastro- och rektoskopi uteslöts andra sjukdomar och jag fick även diagnosen IBS.

Jag fick dåligt med hjälp och information från vården, men försökte att läsa mig till det mesta. Jag fick diagnosen 2012 och de senaste sju åren har därför varit någon slags ”magresa” för att hitta ett så bra mående som möjligt i detta. Jag har  testat många olika saker men upplever att det är några speciella saker som gör att jag mår bättre!

Saker som hjälpt mig med min IBS:

 • Att genomgå en utredning så att jag fick svart på vitt att det är IBS jag har. Detta är mycket VIKTIGT för att utesluta andra sjukdomar.
 • Att utesluta gluten från min kost. Jag har gjort det sen 2012 och det gjorde stor skillnad för mitt mående. Jag är inte superstrikt och äter gluten ibland, men mår tyvärr inte jättebra av det.
 • Att göra FODMAP-behandlingen. Den hjälpte mig något enormt mycket och jag lärde mig mycket om min egen IBS-mage och vad just den tål och inte tål att äta. Rekommenderar verkligen alla med IBS att göra en FODMAP-behandling.
 • Att börja med mindfulness. Sedan jag började med mindfulness (som är extremt effektivt vid stressade tillstånd) har min mage blivit avsevärt bättre. Jag är helt övertygad om att mindfulness är ett av de bästa redskapen vid IBS, som ju också kallas ”stressmage”. Läs om min upplevelse av mindfulness effekt på magproblem här!
 • Probiotika. Jag äter både mjölksyrade grönsaker och probiotikatillskott dagligen och upplever att det förbättrar min maghälsa.
 • Andra tillskott. När jag är ute och äter eller bortbjuden har jag bland annat med mig mina enzymprodukter som hjälper mig när jag ter något jag ”inte tål” så bra.

Här finns alla mina inlägg om IBS och magproblem!

Och här finns ett inlägg där mina läsare delar med sig av sina magproblem – ett samlat inlägg med massa tips och bra läsning för dig med magproblem!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linda

  Hej Emma, tack för en fin blogg! Har läst länge men aldrig kommenterat. Jag vill inte komma med någon pekpinne på något vis, utan snarare upplysa andra om att IBS inte är en diagnos. Det är en ”funktionell störning i mag-tarmkanalen” som har blivit ett samlingsbegrepp för symtom från magen som inte kan förklaras med någon sjukdom. Ta hand om dig! Kram

 2. Kl

  Kom ihåg bara att det inte funkat arr utesluta mat för många med obs (Men för vissa(, utan att man bara riskerar att skapa massa undvikande kring mat (Och att man kanske också börjar med massa små beteenden som att ha koll på toalett) som kan riskera att stärka upp problematiken.

stats