emmabarremyr

Emma Barremyr

Elsas sömnrutiner vid 2 år

Elsa fyller snart två år och jag får ofta frågor om vad vi har för rutiner kring sömn just nu. Var länge sen jag skrev ett sånt inlägg, så nu tänkte jag att det är dags igen! Vi hade en rätt körig månad med sömnen i december. Det började ungefär samtidigt som jag började må dåligt vilket var olyckligt eftersom Pelle då fick ta alla nätter och tidiga morgnar alldeles själv. Elsa började drömma mycket mardrömmar, vaknade och var ledsen flera gånger per natt och tyckte det var morgon vid 04.30-05.00.

Efter jul bestämde vi oss för att dra ner på dagsvilan och från att ha fått sova runt en dryg timme på dagen började vi väcka henne efter 30-40 minuter. Det gav snabbt bra resultat! Helt plötsligt började hon sova hela nätter och förlängde nattsömnen med någon timme, så istället för att vakna runt 05.00 kunde klockan bli 06.00 och framåt. Sovmorgon ju! Jag vågar knappt skriva det, men såhär bra som nattsömnen är för oss alla tre nu har den aldrig varit tidigare. Det tog näsan två år och nu ska vi snart börja om med en liten till, yippie! Haha.

Kvälls- och nattningsrutinerna ser nu ut som såhär: Vi äter middag runt 17.30-18.00. Sen brukar Elsa få duscha eller bada med mig eller Pelle medan den andra plockar efter middagen. När pyjamas är på och tandborstningen gjord brukar klockan vara runt 18.30. Då myser vi en liten stund hela familjen framför tv:n eller läser en bok. Vid 18.45 är det läggdags och då är det antingen jag eller Pelle som nattar. Elsa får en flaska välling och sen ligger vi bredvid henne i hennes säng tills hon somnar, vilket brukar ta mellan 10-20 minuter.

På dagen brukar vi äta lunch vid 11.00-12.30 och efter det sover Elsa sina 30-40 minuter. Vi får alltid väcka henne och det är HEMSKT! Hon vill såklart alltid sova mer, men vi brukar istället fortsätta vilostunden med att ta det lugnt och mysa lite, så får hon vakna till i lugn och ro.

Ja det är väl ungefär så det ser ut nu! Funderar på hur länge till hon ska sova på dagarna. Jag har förstått att det är väldigt individuellt hur länge barn sover på dagen. Hur gamla är era barn och hur länge får/ fick de sova på dagen?

Läs mer!

> Elsas sömnrutiner vid tre månader

> Vår läggningsrutin med Elsa 5 månader

> Elsas sömnrutiner vid 1 år

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Amanda

  Vårt äldsta barn (4,5 år nu) slutade sova på dagen när han var 2 år och 3 månader. Vår yngsta blev 2 år nu i februari och sover i 45 min på förskolan och på helgen när vi är hemma så hoppar hon ibland över att sova på dagen.

  Så kul att läsa om Elsa och era rutiner 😊 extra kul när vår lilla nästan är precis jämngammal.

  1. emmabarremyr
   emmabarremyr

   Tack för att du delar med dig, också väldigt roligt för mig att läsa hur andra har gjort! Får se hur länge till vi fortsätter med dagsvilan här, men det känns som den kommer behövas ett tag till, speciellt när hon vaknar så tidigt på morgonen som hon gör 😀 hehe

 2. Rebecca

  Det är så himla knepigt det här med sömn. Vår son är en månad yngre än Elsa och hade också en HEMSK period runt jul när han vaknade mycket, var otröstlig och därefter tog morgon vid 5-tiden. Då blev han såklart jättetrött om dagarna och sov längre efter lunch. Nu har även vi haft en bättre period med i stort sett en sovande unge mellan ca 19 och 06, vilket är heeeeelt underbart. Han har själv justerat sömnen om dagarna själv och sover ca en timme istället för 1,5-2. Och jag börjar liksom känna igen mig själv efter lång tid i en grötig trötthetsdimma ☺️.

  Jag har jättesvårt för att väcka vår son när han sover om dagen för det känns som att han så väl behöver sömnen. De senaste månaderna har talet exploderat och han har utvecklats väldigt mycket på alla möjliga sätt (vilket såklart alla gör i den här åldern) och jag upplever att sömnen behövs för att återhämta och bearbeta. Men det är klart att dagvilan inte får förstöra nattsömnen… En balansgång helt enkelt. Och så fort man hittat något som funkar och rutiner börjar sätta sig så kommer de in i nån ny fas 🙈.

  1. Erika

   Min lilltjej är något yngre än Elsa (född i början av juni samma år) och hon sover nu 2-2.5 timmar mitt på dagen. Vi brukar låta henne vakna av sig själv, men väcker henne om klockan passerar 14.30 för att undvika att hon inte somnar på kvällen. Hon lägger sig för kvällen kl 19 och sover sen till 06.30-07.30. Upplever att vi är lyckligt lottade som både har och har haft otrolig tur med hennes sovande. Det är ytterst sällan som hon vaknar nattetid pga är ledsen eller liknande, vilket är så skönt! 😄

   Härligt att er nattsömn rättat till sig så ni iaf hinner känna hur det var att sova bra på nätterna innan babytjejen kommer 😉 vad skönt att Elsa somnar så fort på kvällarna!

   1. emmabarremyr
    emmabarremyr

    Ja ni har verkligen haft tur, så skönt att få sova på nätterna. Hade man bara fått göra det hade jag kunnat ha hur många barn som helst, haha 😀

  2. emmabarremyr
   emmabarremyr

   Ja visst är det härligt att få komma ur den där trötthetsdimman 😀 Tack för att du delar med dig, är värdefullt att få höra hur andra gör och tänker! Kram

stats