emmabarremyr

Emma Barremyr

Elsas rutiner kring sömn

Hej Emma,

Vill börja med att tacka för en härligt inspirerande blogg! Du utstrålar en sådan positiv och sund inställning till livet!

Jo, jag behöver lite tips, eller mer inspiration kanske 🙂 När Elsa sover sina sovstunder på dagen, sover hon i sjal eller i Babynest/egen säng? Och vad har ni för kvällsrutiner innan läggdags vid 18? Hur länge sover Elsa efter nattning?

Vi har en liten 2 månaders tös och nattningarna är ett projekt, lilla Ellie har kvällsoro och säkerligen tampas hon med magen, så vi har fått rådet att natta tidigare, typ kl 18-19. Att sova i nestet i bedsidecriben fungerar i mkt korta stunder. På dagen sover hon bäst i sele, ibland under morgonpromenad med vagn (annars totalvägrar hon vagn) skulle vilja vänja henne vid att sova ensam några stunder.

Vore jättetacksam om du kunde stolpa ner ungefär hur en dag ser ut för er och lilla Elsa vad gäller sovstunderna. Så kanske vi får lite inspiration 🙂

 

Tusen tack för dina fina ord om bloggen, det värmer så mycket varje gång ni skickar hejarop till mig och talar om att bloggen inspirerar er <3

Jag berättar gärna lite om Elsas sovrutiner och vad som funkar för oss, men samtidigt tror jag att det är viktigt att komma ihåg att alla barn är olika och det som funkar för oss kanske inte funkar för någon annan och tvärt om. Men inspiration ger jag gärna, och det är bra att du ser det så!

Elsa har, precis som du beskriver att din bebis har, också varit i STORT behov av närhet och den plats hon sovit allra bäst på dagtid har varit i sjalen. Hon har tydligt visat att hon behöver den närheten och tryggheten från mig, så därför har det varit självklart att låta henne sova på mig. Att sova i vagnen har funkat om vi varit ute på promenad, men så fort vi kommit hem har hon vaknat och velat komma upp, med några få undantag då hon fortsatt att sova.

IMG_0869

De första månaderna i livet handlar om att tankas med närhet och trygghet, och jag tror att det är mer regel än undantag att bebisar inte vill ligga för sig själva när de är nyfödda. Sen är säkert vissa bebisar i mer behov av närhet än andra och jag tror att det är så viktigt att låta dessa bebisar få vara nära då. Jag har fått höra både en och två gånger att jag “skämmer bort” Elsa som bär runt på henne hela tiden, men det går inte att skämma bort ett barn (eller någon alls) med närhet och kärlek. Jag är helt övertygad om att om vi ger Elsa det hon behöver kommer hon lära sig att hon är trygg hos oss.

Och den senaste månaden har faktiskt blivit mycket bättre (kanske händer det något mellan 2-3 månader?). Elsa sover fortfarande ofta i sjalen dagtid, men flera gånger har vi lyckats få henne att sova i sängen eller i vagnen nu, så det går framåt! Sen har jag egentligen aldrig upplevt att det varit jobbigt att bära runt på henne dagtid. Jag har tyckt att det varit mysigt att ha henne hos mig hela tiden samtidigt som jag kunnat göra andra saker. Jag har tänkt att det är så kort tid i livet som det är såhär så jag har velat njuta av det istället för att se det som något jobbigt. Och jag har verkligen njutit av det, som jag kommer sakna att ha en sovande bebis på bröstet sen ♥

IMG_5144

Jag upplever inte att det varit så mycket krångel med sömnen för Elsas del, hon har ju sovit väldigt mycket och varit lätt att söva på hennes villkor (vaggandes i sjal, i vagn som rullar o.s.v.), så kanske har vi haft tur hittills?! Men jag förstår att man kan bli trött om man har en bebis som inte sover och som krånglar vid insomning.

Rutinerna ändras ju hela tiden, men just nu sover Elsa oftast två omgångar på förmiddagen och två omgångar på eftermiddagen. Första sovningen på förmiddagen har jag de senaste veckorna gått och lagt mig med henne i sängen igen och låtit henne somna intill mig tillsammans med en napp och en snuttefilt att gosa in sig i. Eftersom hon spyr så mycket matar jag henne sällan precis innan hon ska sova, utan ger henne bröstet precis när hon vaknar istället, då sover hon mycket bättre. Andra sovningen på förmiddagen brukar bli under en promenad och då ligger hon antingen i vagnen eller i sjalen. Hur länge hon sover vid respektive tillfälle varierar otroligt mycket. Ibland är det 30 minuter och ibland är 2-3 timmar. Den ena gången är ofta kortare och den andra längre.

På eftermiddagen varierar det lite mellan sjalen, vagnen och sängen beroende på vart vi är och vad vi gör. På eftermiddagarna är hon lite svårare att söva, och vill jag göra det enkelt för mig sätter jag henne i sjalen (då vet jag att hon somnar fort och sover länge), men flera gånger har jag även på eftermiddagen lagt mig med henne i sängen och låtit henne somna intill mig. När hon sedan sover djupt kan jag smyga därifrån, men det tar lite längre tid. Och det brukar vara samma på eftermiddagen – en längre och en kortare sovning.

IMG_1640

På kvällarna fick hon de första två månaderna somna på oss och ligga antingen på mig eller Pelle tills vi gick och la oss. Vi turades om att ha henne och kunde ibland bråka lite om vems tur det var. Det är ju så mysigt med en sovande bebis på bröstet och båda ville såklart passa på att njuta av det (den tiden är så kort).

När Elsa sedan var runt två månader började vi lägga ner henne i vagnen efter att hon somnat på någon av våra bröst, och det har funkat väldigt bra för oss (konstigt nog sover hon gott i vagnen när den står still på kvällen/natten, men inte på dagen). Det skulle nog funka om jag gick och la mig med henne i sängen också, men eftersom vi har sovrummet på övervåningen känns hon så långt borta då, så vi har henne hellre i vagnen nere hos oss tills vi går och lägger oss.

Vissa kvällar när hon varit lite gnällig har jag sövt henne i sjalen och sedan lagt ner henne i vagnen där hon fortsatt att sova. Numera somnar hon oftast för kvällen någon gång mellan 18-19. Sen brukar jag plocka upp henne mellan 21-22 och ge henne mat och sedan lägga ner henne i vagnen igen innan vi går och lägger oss. Vi tar sedan med oss liggdelen upp till sovrummet där hon brukar sova till 2 på natten, då ammar vi och sedan brukar hon sova till 6 innan det är dags för mat igen.

Vet egentligen inte om jag har några tips att ge, men det är såhär vi gör! Sjalen är garanterat det som funkar bäst de gånger Elsa är orolig eller ledsen på kvällen. Och lyckas jag bara få henne att somna i den brukar det sedan lugna ner sig.

Och angående magen! Vi har kört på pysventil de gånger magen bråkat med Elsa och det har varit helt fantastiskt! Magen är inte alls lika krånglig nu är vi kan hjälpa henne att få ut gaserna. Tips om ni inte har testat!

43991DDF-42AE-46C4-BC43-DAA35F7251C8_L0_001

 

Det här blev visst ett jättelångt inlägg, hoppas att ni orkade läsa ända hit och att ni som behöver fick lite tips och inspiration!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats