Emma Barremyr

Vår läggningsrutin med Elsa

Läsarfråga: Kan du inte dela med dig av vad ni har för läggninsrutin med Elsa nu? 

Svar:

Jo absolut, visst kan jag det! Vi har haft ganska tur med läggningarna eftersom Elsa i princip aldrig har krånglat när hon ska sova. Hon har somnat lätt på dagarna, alltid varit väldigt kvällstrött och har nästan svårare att hålla vaken om kvällarna än att lägga. Hon har alltid somnat runt 18.00-18.30, men då varit en väldigt morgonpigg bebis som gärna är uppe vid 6.00. Så även om vi är ganska bortskämda med tidiga kvällar så har vi fått få sovmorgnar senaste året.

De första månaderna sövde vi henne alltid i sjal/ sele om kvällarna, och när hon blev fem månader introducerade vi en ny läggningsrutin och började då lägga henne uppe i sängen på kvällarna.

> läs om sömnrutinerna de första månaderna här <

> läs om läggningsrutinen vi hade från fem månader här <

Hösten flöt på och rutinen höll i sig ungefär fram tills Elsa blev 9 månader. Det var ungefär den tiden som hon blev riktigt bra på att krypa och ställa sig upp, så från att i princip bara lagt ner henne i sängen började läggningarna då ta lite längre tid.

Så vad har vi för läggningsrutin nu?

För mig tar läggningarna alltid mycket längre tid än vad det gör för Pelle, så det är därför oftast han som lägger Elsa. Det är konstigt eftersom hon är så himla mammig just nu.

Iallafall så börjar våra ”kvällsrutiner” vid middagen. Sedan vi ställde om klockan till sommartid äter vi numera middag vid 18.00 och efter middagen brukar Elsa bada, få massage på skötbordet, få på pyjamas och borsta tänderna. Sen brukar vi sitta hela familjen en liten stund i soffan. Vi har ofta barnprogram på tv:n och läser alltid någon bok. Det är så mysigt, för Elsa är så trött och gosig den tiden.

När klockan blir 19.00 värmer vi välling och sen går vi upp med Elsa till sovrummet. Vi har ställt in spjälsängen i vårt sovrum och hon sover oftast hela nätterna i den sedan hon blev 9 månader. Hon dricker vällingen liggandes i våra armar och därefter lägger vi ner henne i spjälsängen. När Pelle lägger henne brukar hon inte krångla, utan ligger kvar och somnar efter några minuter. Är det jag som lägger ställer hon sig ofta upp och sträcker armarna mot mig och vill gärna komma upp och ligga på mig och har svårt att komma till ro. Hon bökar ofta runt i sängen, sätter sig upp, lägger sig ner, pratar lite, nyper mig i ansiktet, vill känna i min mun, pilla på öronen och så typ. Det kan ta upp till 30 minuter ibland medan Pelle kommer oftast ner redan efter 5-10 minuter…

Vad gör jag då? Jag brukar bara ligga med henne i sängen, sjunger lite, stryker henne på ryggen o.s.v. till hon till slut däckar i någon konstig position bredvid mig. Då lyfter jag över henne till spjälsängen och sen sover hon oftast som en stock de första timmarna.

Hur nätterna ser ut är en annan historia. Vissa nätter gör hon inte ett ljud ifrån sig förrän hon vaknar på morgonkvisten och vill ha välling och sedan somnar om till runt 7.00. Andra nätter vaknar hon ofta och är ledsen, vill ha närhet och vägrar bli nerlagd i sin säng igen. Det brukar gå lite i perioder, som alltid!

Men ja, det är väl ungefär så som våra läggningar ser ut just nu!

Jag älskar hennes söta sovstil! Såhär ser det ofta ut när vi kommer upp och ska lägga oss om kvällarna ♥

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats