emmabarremyr

Emma Barremyr

Magproblem

 

Hej vänner ♥

Ni är många som mailar angående magproblem och därför tänkte jag att vi skulle prata lite om det i det här inlägget. Runt 1,5 miljoner svenskar lider av IBS så alla ni som går runt med magproblem – ni är inte ensamma! Vi behöver prata mer om det här och jag tänkte att vi tillsammans kan dela våra erfarenheter för att stötta varandra.

 

Så ni med magproblem – dela era historier med oss andra! Skriv av er! Vad har ni fått för hjälp? Vad gör ni för att må bättre?

 

2-292-27

En typiskt IBS-mage! Finns inget värre än att gå och “hålla in” en sån svullnad….

 

Mina magproblem började för ungefär fem år sedan när jag kom hem från Bali där jag råkade ut för en kycklingbakterie. Det var en bakterieinfektion som satte hela mag-tarmsystemet ur fas och sen blev det aldrig riktigt bra i magen igen. Jag sökte hjälp många gånger, men blev aldrig riktigt tagen på allvar och det slutade alltid med att jag kom hem utan att ha fått någon hjälp.

Problemen visade sig framför allt i magont, illamående, förstoppning/ diarré, uppsvälldhet, gaser och en enorm trötthet då alla dessa symtom tog energi från mig. Det tog ungefär två år innan jag fick genomgå en utredning och göra gastroskopi för att utesluta allvarligare sjukdomar och fick därefter diagnosen IBS eftersom det lyckligtvis inte var något mer allvarligt. Läkaren sa att det inte fanns så mycket att göra och gav mig sen ett papper med vad jag skulle undvika att äta, och mer hjälp fick jag inte…

Så jag började experimentera själv och den största förändringen för mig blev en glutenfri kost, som jag blev tipsad om, vilket skapade ett välmående i magen jag inte upplevt på länge. Framför allt så blev “rutinerna” bättre och från att ha lidit av förstoppning/ diarré i över två år blev det plötsligt normalt och därmed försvann också magontet. Gaserna och uppsvälldheten har dock varit kvar, och varit bättre och sämre i perioder (förmodligen har det med stress att göra). Förra året började jag med matsmältningsenzymer vilket gjorde att gaserna minskade markant och jag har sedan dess varit ganska bra i magen.

Den senaste tiden har det dock blivit värre igen och magproblemen är tillbaka i form av illamående, magont, uppsvälldhet, gaser och även svår halsbränna. Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till…

Ni är så många som tipsat om FODMAP och förra helgen diskuterade jag och Pelle denna diet som är till för att behandla IBS. Ungefär 75% av alla som äter enligt FODMAP blir fri från sina IBS-symtom så kanske är det dags för mig att testa detta nu. Jag har varit inne på det flera gånger, men av någon anledning har det bara runnit ut i sanden (förmodligen för att jag måste utesluta flera saker från kosten som jag älskar). Jag känner mig helt lost och det känns som om jag inte kan äta något alls längre utan svullnad och illamående. Dessutom innehåller många FODMAP-recept mjölkprodukter vilket jag får halsbränna av så det är ytterligare en sak som gör att jag tappar motivationen. Inspirationen till matlagningen försvinner därför nästan helt och hållet, så snälla, har ni recept att dela med er av som är skonsamma för magen? Lämna en kommentar eller länk här nedan! Ni kan också maila till emma@ptbyemma.se.

Jag har bestämt mig att ge dieten en chans och är så glad att Pelle fortsätter att stötta mig i detta! Men för att få ny inspiration behöver jag er hjälp och vill gärna höra era historier!

 

2-28

Bilder där den där höggravidskänlsan tar över! Hur många känner igen sig?

 

Låt oss inspirera och hjälpa varandra genom att dela tips, tankar och erfarenheter kring ämnet!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Kent

  Har haft problem med mage och ibs i 30 år. Men det här funnits väldigt lite information hjälp om detta . Fast för drygt 10 år sen har väl mer info kommit upp till utan .
  För min del så här det blivit bättre med laktosfritt och så även glutenfritt. Så även att sluta steka i smör o använda olivolja istället. Sen har det blivit bättre med att också ta 1 matsked olivolja att svälja om dagen. Sen tar jag 4 tabletter peptid +om dagen gjorde så i 3 månader funkar fantastiskt bra för mig. Hade uppehåll i 1 månad men har nu börjat med dom igen. Mår mycket bättre nu mer. En varierad kost är a och o . Man får försöka anteckna vad man ätit när man känner av problemen och försöka med uteslutningsmetoden . Lycka till

 2. Karin

  Hej Emma!
  Jag ramlade över detta inlägg och jag har kommit den sitsen att jag i januari åt en dålig kycklingsallad.
  Det har krasst sätt förstört mitt liv, för min mage är fortfarande inte bra.
  Varit på sjukhuset flertalet gånger och inte fått någon hjälp.
  Fick tillslut antibiotika för dem inte visste vad det var.
  Vilket såklart slog ut min mage totalt.

  Så jag är lite nyfiken, vad har du gjort efter detta inlägget?
  Är det något som fungerat för dig? Som gjort din mage bättre?

  Med värme,
  Karin

 3. Emma Sandberg

  Har en kompis som har det hon åt strikt varken bröd, ris, potatis, pasta. bytte ut de till hich och bovete, efter att ha följt de strikt en period har hon gradvis kunnat börja äta pasta eller en mumsig pizza lite då och då.

  Grejen är att magen blir överarbetad av det den inte klarar av och blir bara sämre och sämre om man fortsätter äta det men tål. Det man då måste göra är att ta bort allt man inte tål och sen kan man gradvis ta de lite tbx när magen återfått balansen efter överdos.

  Förlåt om jag tipsar något du redan provat, har inte koll på dieterna eheh
  Men har du gått till en dietist? Eller bara en läkare?

  Har själv haft magproblem i 1 månad nu måste själv gå till dietist när jag tummen ur “””” ehehehe

  Kram Emma

 4. Annika

  Hej, tack för att du tar upp ämnet. Det känns så tabu-belagt, privat och svårt att prata om med andra. Och ja, så där ser min mage ut. Inte riktigt varje dag men nästan.Brukar vara så att den är “platt” på morgonen alternativt bättre än ballongmagen jag hade när jag la mig. Efter frukosten får jag magknip och skyndar på toa, kan vara flera gånger. Efter jag ätit lunch så blir jag svullen och gasig, får ont i magen och ibland illamående. Om jag hade skärp åker det av. Måste ha byxor där magen kan växa. Fruktansvärt att behöva vara på en arbetsplats. Mental spärr att springa på toa så jag håller emot om det går, leder till mer magont. Ja och så är det så resten av dagen. Om jag är hemma kan jag springa 10 gånger/dag. Det minskar livskvaliteten. Väljer ofta att plugga hemma istället för på universitetet och kan behöva välja bort sociala aktiviteter.

  Jag hade ätstörning i 10 år, hetsätning, tog aldrig något laxerande eller kräktes, men det lär ha bidragit till detta. Var normalviktig och blev expert på att smyga så omgivningen märkte ingenting. Fri från hetsätning sedan 2 år! Aldrig sökt hjälp för magen. Något tips har jag inte förutom att jag tycker du ska söka inom vården. Det gör mig ledsen att läsa om hur vi är många som lider. Vi är värda all hjälp vi kan få.

 5. Carolin

  Va härligt att du skriver om det här! Jag har exakt samma problem!! Och har haft de senaste 2 åren. Har varit hos läkaren och tagit prover för allt möjligt, och jag är inte gluten allergiskt eller laktos. Dom kommer inte fram till någonting, säger “du får vara lite detektiv själv med maten och se vad din mage mår bra av”. Har nog testat allt man kan tänka sig i olika varianter men ingenting funkar. Det blev liiite bättre genom att dra ner på gluten (trots att jag tål det) men gravidmagen är fortfarande där. Skulle vara kul att höra hur FODMAP fungerar om du ger dig på de. Och väldigt gärna om du har fler tips för att bota detta hemska besvär, de skulle uppskattas!

 6. Lizette

  Hej, jag har själv IBS sedan tre år tillbaks och hade fruktansvärda problem med magen tidigare. Min dietist rekommenderade olika “mediciner” men det som verkligen har hjälpt mig är Sunwic som är gjord av guarbönor. Det är ett pulver som löses i vätska och det är som att dricka vanligt vatten (om det är det som du blandar det med dvs). Det har hjälpt mig något otroligt och tillsammans med rätt kost och uteslutande av gluten och laktos så fungerar min mage perfekt igen, som om jag aldrig haft problemen överhuvudtaget!. Jag rekommenderar det varmt, ge det gärna en chans!

 7. Erika

  Jag har också haft väldiga problem med magen från och till. Är inte diagnostiserad med IBS då jag aldrig tagit mig till någon läkare för besvären (hatar att gå till VC och ändå aldrig få någon hjälp. Är så “dum” att jag hellre väljer att ligga i fosterställning i soffan och ha skitont..
  Mina besvär började nog runt 15-16 års åldern då jag började mixtra med maten och varva perioder med överträning/överätning/svält + dåligt mående även psykiskt. Under de senaste åren har jag försökt få bukt på problemen genom att lära mig vilken mat som funkar och inte. Ibland har det gått jättebra och jag har tänkt att jag lyckats lära mig vad som går att äta och inte. Men så har perioder kommit då jag inte kunnat äta någonting utan att magen svullnar, krampar och gör svinont. Jag har också haft enorm halsbränna utan någon rimlig orsak. När magen krånglat som mest så har jag knappt kunnat stå rakt upp.
  Jag har mer och mer börjat inse att det är annat än just maten som orsakar problemen. Stress är största boven, har jag insett. Jag tror också att tiden då jag strulade med maten för en del år sedan skapade en slags obalans som jag sedan inte riktigt fått rätt på. Och blir jag stressad så sätter allt igång ganska snabbt och det enda som faktiskt hjälper är att lägga sig på soffan och djupandas, typ.

  Det är så himla värdelöst att ha problem med magen, och det är ju bara att se alla kommentarer här för att inse att man inte är ensam. Hoppas att vi alla slipper besvären på ett eller annat vis i framtiden!

 8. Felicia

  Jag känner också igen mig.
  För mig började det med att jag fick panikångest och efter det så började magen krångla. Till en början blev jag väldigt uppkörd och kändes som jag knappt skulle få ner någon mat. Då var det inte så mycket uppblåst. Senaste året har det istället gått över i att magen blir uppblåst, men inte uppspänd lika ofta. Jag är uppblåst hela tiden mer eller mindre. Men jag känner inte alltid av det. När jag har byxor som sitter över där det känns så märker jag knappt av det, men när jag har bara underkläder eller byxor som sitter löst över magen så känner jag av det. Blir obehagligt att gå då.
  Oftast är det i stort sätt bra på morgonen, men blir värre under dagen. Jag blir mest uppblåst i nedre delen av magen, typ vid tjocktarmens slut. Är det fler som blir det?

  Jag har varit trög i magen och fick typ inte göra ifrån mig mer eller mindre än 1 ggr/veckan. Det har blivit bättre nu och får nu göra det typ minst var annan, var 3:e dag. Det är så skönt när magen är igång för det tar upp så mkt tid och ork! Man blir som en helt annan människa, mkt gladare när magen är bra 🙂
  Jag har tänkt på vad jag äter och ett tag testade jag utan gluten och jag tyckte det blev bättre till en början, men sen ingen direkt skillnad. Mjölk försöker jag undvika, använder ofta havremjölk. Laktosfritt är lättare än vanligt, när jag t.ex. tar “vanlig” gräddfil eller liknande så blir jag bubblig nästan direkt. Jag försöker undvika lök och sojaprodukter i maten för det tycker jag det blir värre av också. Fullkorns och fiber produkter märker jag att min mage tycker är jobbigare för då tar det längre tid att bryta ner.
  Är så jobbigt att känna när man ätit något att nu blir det uppspänt, nu kommer jag få känna såhär resten av dagen.
  När jag blir uppspänd så blir det lätt att det trycker från tarmar/magsäcken upp mot bröstkorgen och det blir ansträngt i andningen. Ibland kan jag bli uppspänd direkt när jag äter men att det lättar ganska direkt typ 10min efter.
  Enligt alternativare som jag varit till så har det b.la. sagt att jag behöver matsmältningsenzymer. Jag känner det också att jag har svårt att bryta ner maten och jag har nu börjat med de enzymer som du, Emma, tipsade om här i bloggen och dom har verkligen hjälpt! Det är fortfarande uppblåst, men det uppkörda blir mer sällan och det beror nog på att det är lättare för magen att ta hand om maten nu 🙂 Jag tar även lyprinol och b vitamin ibland.
  Jag har varit hos läkare och väntar just nu på gastroskopi och endoskopi, det är lång väntetid för jag vill blir sövd, men kommer bli någon gång nu i vår. Antagligen har jag IBS. Eller så är jag bara känslig mot vissa livsmedel.

  Så tråkigt att se att så många har problem med magen, men när man hittar lösningar som funkar för en, vad ens mage funkar bäst på så är det så skönt. Avslappning och minska på stressen tror jag är väldigt viktigt också. Hela kroppen samverkar ju och magen har mycket kopplingar till hjärnan.

 9. Linnéa Dahlin

  Hej Emma!
  Jag har också IBS. Det började när jag gick på högstadiet och var precis som du alltid svullen, gasig, hade ont i magen och mådde ibland illa. Det var så jobbigt när jag tränade och försökte röra på mig!!!
  Det var inget jag direkt lade någon större vikt i, mamma sa till mig att sluta med lök, paprika, äpple, jaaa sådant som gör magen gasig. Men jag blev inte bättre för det, tyvärr! Det gick något år. Sedan så blev jag ätstörd och medans jag var det så hade jag även problem med IBS, men då var förklaringen att jag hade ont i magen och dessa problem pga. min ätstörning sa alla!! Men nu har den fortsatt och det är som du säger bättre och sämre i perioder. Runt menstruation är det hopplöst!!
  Men så har jag precis som du uteslutit gluten, vilket hjälper mig mycket! sedan har jag slutat med laktos, vilket också hjälper. Men jag får sämre och bättre perioder…

  När jag varit hos läkare, vilket jag varit tre gånger för detta, så har hen endast sagt att jag skall gå till en dietist och börja utslita saker. Men det känns väldigt omständigt att inte äta allt (vilket jag redan inte gör, men vill inte utesluta mer!!!). Sedan får jag ingen direkt hjälp till en bra dietist heller…

  Så precis som du har jag funderat på foodmap, men samma där, då måste jag utesluta massa saker jag tycker är väldigt gott…
  Det är så himla svårt med den överläggningen att man vill må bra och inte har ont, vara svullen och gasig, samtidigt som man vill kunna äta allt!!!

  Detta var inte till så stor hjälp kanske, men vi är flera med samma problem!!!

  massa kramar!

 10. Sanna

  Jag har haft problem med magen i drygt tre år och först nu i höstas tog jag tag i det och gick till läkaren, då fick jag diagnosen IBS och nu under våren har jag börjat gå hos en dietist, som rådde mig att börja med FODMAP. Att få hjälp av en dietist har verkligen varit essentiellt, utan henne hade jag varit helt lost. Just nu är jag bara på första steget i behandlingen, nämligen elimineringsfasen, det har varit ganska tufft eftersom att det är så strikt, speciellt eftersom jag nyligen flyttade hemifrån och livet som student är väldigt stressigt. Dock tycker jag att det har gått bra och jag har börjat märka lite skillnader. Man vänjer sig ganska snabbt och lär sig vad som är okej att äta och vad som inte fungerar även om jag går runt med appen IBSfri varje gång jag ska handla.

  Personligen så tycker jag dock att det är väldigt skönt med en ordentlig utredning om vad det är som är fel istället för att knapra olika mediciner, som min läkare skrev ut till mig när jag fick diagnosen.

 11. Maria

  Hej! Jag lider också av IBS sedan många år tillbaka, har verkligen provat allt i matväg och piller.. Vändningen för mig kom när jag hittade Dr Robert Morse på youtube, han är också naturläkare och drivet en klinik i Florida USA. Nu äter jag Raw Vegan mat, alltså Raw Food och tar olika örter för min mage och rena kroppen. Jag har inflammation i tarmarna och för lite matsmältningsenzymer och saltsyra, även läckande tarm och Candida. Mat som inte är upphettat till över 42 grader innehållet levande enzymer som gör att vi kan lättare bryta ner maten. Jag hade ätit tillskott av matsmältningsenzymer tittigare som gjorde allt så mycke värre när jag slutade med dom, eftersom att bukspottkörteln minskar produktionen av enzymer om vi tillsätter extra i tablettform. Jag mår nu bättre för varje dag som går 🙂

 12. Klara

  Jag har haft ont i magen i flera år, legat vaken om nätterna och mått illa samt haft svårt att äta/ dålig aptit. Det kändes som om alla små saker som avvek från rutiner gjorde att den ballade ur totalt. Min räddning efter alla dessa år (sedan 9 månader tillbaka) är att äta enligt paleo fullt ut. Det har revolutionerat mitt liv och magen tar inte längre upp all min energi och uppmärksamhet, utan jag kan fokusera på att leva istället 😀 Funkar för mig och är ett bra tips, då behöver en inte mixtra med att plocka in och ut livsmedel utan kör bara enligt paleoprinciperna. 🙂

 13. Sara

  TACK för att du lägger upp en bild på en svullen mage, jag känner såå igen mig! När läkarna sa att jag inte var glutenintolerant blev jag helt uppgiven och uteslöt alla kolhydrater under lång tid. Vilket jag inte mådde bra psykiskt av! Nu har jag tagit mitt förnuft till fånga och äter glutenfritt för att jag VET att jag mår bra av det. Men ibland, när jag är stressad, ser min mage ut som på dina bilder. Skönt att veta att man inte är ensam 🙂

 14. Jonna

  Hej Emma!
  Jag har precis som du IBS. Jag äter enligt FODMAP men även glutenfritt och mejerifritt. Det var inte lätt i början, men jag lovar att det funkar och att det blir lättare med tiden. Har recept och information om denna kosthållning i min blogg, så kika gärna in och förhoppningsvis kan du få lite inspiration 🙂 Tack för en bra blogg!

 15. Sarah

  Jag har läst att man kan köra FOODMAP och sedan testa att lägga till ett livsmedel varje vecka för att se om det påverkar magen. Tillslut så får man en bild över exakt vad som fungerar och vad som inte fungerar. Tack för en bra blogg 🙂

 16. Johanna

  Jag har haft problem i några år nu. Gick till en läkare, gjorda massor av tester och de hittade ingenting, så fick diagnosen IBS. Detta var två år sedan, och sedan dess har jag experimenterat själv genom att undvika allt möjligt utan större framgång. Jag tycker det är så svårt att veta vad magen reagerar på och inte med tanke på att jag äter olika saker och flera gånger om dagen. MEN för tre veckor sedan fick jag nog av alltihop; av att lägga så mycket energi på att experimentera, känna efter, få ont i magen, ständigt gaser, uppblåsthet… Det kändes som att hur jag än gjorde, hur mycket jag än försökte så blev det bara fel ändå. Mådde lite bättre av att undvika gluten- och komjölksprodukter, men problemen försvann ändå inte, trots att jag länge ätit glutenfritt och mjölkfritt, och försökt undvika allt möjligt och provat mig fram bland alla andra livsmedel…

  SÅ jag gick till en näringsterapeut på en privat klinik, som hjälpte mig att ta reda på vad de faktiska problemen är med mina tarmar. Hon tog ett blodprov och kunde se på mitt blod (som jag även fick se på en TV-skärm!) att jag har problem med matsmältningen. Jag kan inte bryta ned maten ordentligt, bland annat för att jag har brist på enzymer och saltsyra. Samtidigt så är slemhinnan som sitter inne på tarmväggen förtunnad/skadad, så att det läcker ut för stora partiklar (mat som inte brutits ned ordentligt, t.ex. peptider (protein) som inte brutits ned till aminosyror) till mitt blod. Även onda bakterier och annat som inte ska ut till blodet läcker ut. Jag har samtidigt en lägre grad av inflammation i min kropp och eventuellt en liten tillväxt av candida. Detta tillsammans med en hormon-obalans i min kropp gör att jag och min mage mår dåligt. Så nu är mitt fokus på att läka mina tarmar, framför allt att läka slemhinnan som är förtunnad. Jag fick kostrådgivning av henne, samt omega-3, glutamin och tre sorters flytande örter som jag tar flera gånger om dagen. Genom att följa hennes råd och riktlinjer har jag redan börjat känna mig bättre. De tillfällen då magen mår bra blir allt fler och det känns otroligt skönt att slippa experimentera själv och lämna över det till en expert istället. Jag insåg det knappt själv, men experimenterandet tog fruktansvärt mycket av min tid, energi och glädje. Jag har en återträff med henne om några veckor och kommer alltså fortsätta få vidare hjälp, stöd och riktlinjer av henne för att mina tarmar till slut ska läka och fungera som de ska.

  Jag rekommenderar att söka hjälp hos en riktig expert. Om det upplevs som svårt att få hjälp i den offentliga vården, så kolla upp vilka NÄRINGSTERAPEUTER som finns i staden, och om de verkar duktiga och pålitliga. De har ofta en helhetssyn på problemen, och ser ofta tarmarna, hjärnan och kroppen som ett helhetssystem. Vi tror ofta att vi är experter själva, men det tar otroligt mycket energi och tär på psyket att försöka vara expert själv när man egentligen inte vet vad verkligen som pågår där inne i magen och tarmarna. Alla som har fått diagnosen IBS har förmodligen inte samma problem i tarmarna/kroppen i grund och botten. De faktiska problemen ser kanske helt olika ut och beror på olika saker, och därför är det ju svårt och lite dumt att lyssna och leva efter alla andras råd och riktlinjer. Alla är vi olika och behöver få individuell hjälp för att komma till bukt med just våra individuella problem!

  1. Sofia

   hej Johanna!
   Jag har ungefär samma problem som dig men har candida, läckande tarm och en massa allergier, går också hos en naturläkare och det var först där jag fick hjälp med allt. Jag rekommenderar alla med problem att gå till en sådan, mår mycket bättre nu!!

 17. Tess

  Som en annan skrev att det vara bra att genomföra denna kost med en dietist. Det är för att metoden går ut på att man ska prova sig fram vad som funkar, inte äta som den hela tiden. Du vet säkert det men har läst på flera sidor där det absolut inte framgår att man inte ska äta så strikt hela tiden. Även fast du uppenbarligen har stor kunskap kan det vara bra att ha någon att bolla med. Om du går till din läkare och säger att du vill prova på FODMAP är jag helt övertygad att du kommer få en remiss till en dietist! 🙂

  Lycka till!

 18. Nina

  Bönor, linser,vitkål och liknande brukar inte funka för mig heller.. Men det är väl ganska vanligt att sån mat ger problem, oavsett IBS

 19. Nina

  Jag känner också igen mig.. Mina problem med magen började på gymnasiet när jag var allt för stressad, tror det var det som utlöste min ibs. Har inte fått någon diagnos, men jag har kunnat lista ut på egen hand att det måste vara ibs jag har. Själv har jag mest problem med gaser, magen svullnar upp så man ser gravid ut, som på bilderna, får kramper som ibland gör för jävla ont och magen bubblar och skriker, inte kul :/
  Dock har jag blivit jättemycket bättre senaste månaderna. Det jag har gjort är att dra ner på gluten, äter inte bröd och pasta längre, äter bara knäckebröd ibland och då och då kakor osv, men inte i ofta och i stora mängder. Har även börjat äta laktosfritt och känt en förbättring, men tror faktiskt det hade varit bättre att skippa mjölkprodukter helt. Sen har jag även slutat med lök, iaf när jag själv lagar mat, har också hjälpt. Sen kaffe, starka kryddor, mycket fett som olja tex, alkohol är inte bra för mig, men det är svårt att sluta med allt som ger problem på en gång, tycker jag.
  Dock funderar jag på fodmap-dieten. Jag känner att mina problem kanske går att leva med som de är nu, men man vill ju må helt bra om det går såklart.
  Vill gärna veta hur det går för dig med fodmap 🙂

 20. lisa

  hej. är 18år och har svår IBS. tyvärr orkar jag inte ens skriva om det nu.. men kortfattat illamående, svullnad, magont, motoriken i magen står still= förstoppning, huvudvärk, trötthet osv. mkt av det du beskriver stämmer in på mig. jag undviker typ all mat, mjölk sädesslag grönsaker (förutom avokado) soja osv osv osv.. tar aldrig slut. vad jag vill säga är att trots det har vi faktiskt kunnat laga god mat efter års försök. ett tips är att toppa med nötter, krydda med örtväxter som basilika timjan m.m, att göra sås på buljong och mandelmjölk i samma stekpanna du stekt köttet i (det ger god smak!).
  vill också understryka att foodmap inte är en diet, snarare riktlinjer. därför behöver du ej följa den till punkt och pricka, välj de punkter som du tror kommer hjälpa eller iaf underlätta. välj inte bort de du verkligen vill äta!

 21. June

  Hej, är 46 år och har har haft uppsvälld mage sedan ungdomen jag med. Ständigt gravid 🙂 nu fick min 20-åriga dotter besvär efter att hon mått dåligt psykiskt. Fick en sk panikångest med stress inför skola mm. Vi går nu hos en homeopat som menar att hennes viktnedgång, problem med magen beror på att bakterier växer till sig när min dotter är trött och slut, då blåser magen upp sig. När hon är utvilad är den bättre. IBS som läkarna kallar det är egentligen immunförsvaret som är lågt. Vi har även överväxt av candida i kroppen bägge två och det kan också ge dessa symtom. Hjärna och tarm jobbar ju ihop. Stress påverkar ju med. Jag hade som ung väldiga knipar, fick springa in på toa flera ggr kunde ej äta ngt. Knipar så man nästan svimmade. Dessa har jag inte så ofta längre. Men migrän mm. Kanske det bara ändrar symtom men är samma orsak. Hoppas ni alla får hjälp. Kram

 22. Anonyma jag

  Jag har haft IBS, sedan många år, och har provat allt.(En bidragande orsak till min ätstörning då jag helt enkelt slutade äta för att slippa alla problem, trodde jag…) Har nu inte så mycket tips, men mot magontet tycker jag att grönt te med citron i hjälper som “första hjälp” Zonterapi och akupunktur lär hjälpa men har inte prövat själv. Om kvällarna tar jag en magnesiumtablett och det känns hjälpa mot förstoppningen en aning! Men mot gasera har jag inge hjälp mot så tar gärna emot råd och tips! 😀 Tack emma att du tar upp detta problem då det kan vara pinigt för många att tala om det…

 23. Jessica

  Jag känner verkligen igen mig och det är en av anledningarna till att jag läser din blogg. Jag hade stora problem för kanske 4-5 år sedan då jag hade förstoppning/diarré och hade ont i magen konstant. I början av sommarlovet skulle jag åka till min kusin och jag hade panik för att jag skulle ha diarré där (jag var kanske 12 och tyckte det var pinsamt), men under den veckan mådde jag bättre än jag gjort på länge! Jag insåg att den laktosfria kosten jag hade ätit under veckan var bra för mig. Så sedan dess har jag ätit laktosfritt. Men för 2 år sedan blev det likadant igen och jag gick till läkaren och då fick jag diagnosen IBS + någon medicin. Jag åt medicinen ett tag, men slutade ganska snabbt då jag inte tyckte att det blev bättre. Jag insåg att det var stress som orsakade det och har istället försökt att inte stressa lika mycket. För ett halvår sedan började jag på ett gymnasium med endast vegetarisk kost, vilket jag gillar. Problemet är att det är mycket bönor och kikärter mm. Jag trodde jag skulle vänja mig vid det, då det inte tillhört min kost tidigare. Men nu har det gått många månader och jag kommer hem varje dag med känslan av att mina jeans ska spricka… Usch vad jag hatar det! Jag hoppas att jag någon gång kan lära mig hantera den!

 24. Ida

  Jag känner igen mig SÅ. Faktum är, att jag har varit sjuk i anorexi och sedan jag blev frisk har min mage aldrig riktigt fungerat igen – tills nu. Har därefter blivit känslig mot både gluten och mjölk, så det går helt bort. För mig var ändå den stora räddningen när jag gick till en homeopat som menade att åren av självsvält gjort att jag hade brist på enzymer och magsyra. Jag kunde inte bryta ner maten ordentligt (vilket förklarade min trötthet, uppsvälldhet så fort jag ätit osv) så jag fick en dunderkur, dvs. lite medicin, för att tillsammans med goda bakterier bygga upp tarmen igen. Och som det har hjälpt. Jag hade många turer med vården utan att de egentligen kunde hitta någonting annat än IBS, så fastän jag knappt trodde det skulle fungera gick jag som sista utväg till en homeopat, något jag inte ångrar en sekund. Reagerar fortfarande på mjölk och gluten, men magen fungerar bättre än någonsin – varje dag. Hur skönt som helst. Håller tumme för att du får ordning på din också!

  1. Joppe

   känner igen mig! har varit med om samma och har IBS och superproblem med magen idag. hur hittade du till din homeopat? vad fick du för medicin?

 25. Alexandra

  Hej Emma!
  Jag känner verkligen igen mig. Jag får uppsvälld mage och gaser nästan hela tiden, vilket är extremt jobbigt. Jag måste hålla in gaserna hela dagarna bör jag är i skolan och när jag dansar, vilket gör att jag får jätteont i magen. Jag gick till en vårdcentral och hon sa att hon trodde att det var förstoppning, men jag tror inte det. Vissa perioder har jag förstoppning och vissa gånger helt tvärt om, d.v.s diarré. Detta har pågått i nästan 2 år nu. Jag sökte runt på internet och hittade IBS, som verkligen stämmer in på mina symtomer. Jag tror att jag har det, men jag vet inte om jag ska gå till doktorn ändå och få en diagnos. Du sa att de ändå inte gjorde något. Vad tycker du jag ska göra?
  Jag har testat att äta glutenfritt och mjölkfritt. Det blir mycket bättre, men inte helt bra. Jag vill gärna testa FODMAP. Dock går jag i skolan och äter skolmaten och de kan inte göra maten enligt FODMAP, bara åt mig. Jag tog med matlåda några gånger, men det blir väldigt jobbigt. Då måste jag förbereda den och jag har redan väldigt mycket att göra. Dessutom får jag väldigt mycket att bära.

  Har du några tips? Och tycker du jag ska gå till doktorn igen och få en diagnos?

 26. Anna

  Hej Emma! Jag läser till Dietist vid Uppsala Universitet och just i detta nu så har vi en kurs som behandlar vanliga mag- och tarmproblem såsom ex. IBS. FODMAP är en metod som används mer och mer för att ta reda på vilka fermenterbara kolhydrater som en individ är extra känslig mot. I och med att du provat det mesta tidigare samt haft problem så länge är FODMAP en möjlig åtgärd i ditt fall. Dock vill jag verkligen belysa att du gör detta med hjälp av någon inom vården, helst en dietist. Det är riktigt tråkigt att läsa om att du inte fått ett alls bra bemötande av läkare och andra inom hälso- och sjukvården tidigare då de/vi finns där för att hjälpa. Men som sagt, sök dig till en vårdcentral eller större sjukhusinrättning och nästintill kräv att få träffa en dietist. Just med FODMAP krävs noggrann uppföljning och jag kan även tänka mig att det vore skönt med lite mentalt stöd samt någon att bolla idéer med.

  Hoppas det blir bättre snart och tack för en jättehärlig, mänsklig och inspirerande blogg!

 27. Johanna

  Jag har även som du IBS sedan flera år och äter glutenfritt, och mjölkfritt så ofta det går. Att undvika gluten har verkligen gjort den största skillnaden för mig! Hursomhelst, till det jag skulle skriva om. För runt ett år sen började jag dricka aloe vera (originalet från forever living, en sån där dunk) och tycker att magen har fungerat ännu bättre av det och höll sig så också, inte bara varit bra sporadiskt. Sen är det klart att det kör till sig ibland ändå när jag ätit mycket mjölkprodukter, men så är det ju. Så det kan jag tipsa om om du inte redan provat det! 🙂
  Kram Johanna

 28. Josefine

  JAG känner definitivt igen mig! Dessutom har jag precis haft någon sort vinterkräksjuka minus kräk (för jag kan inte spy, har inte gjort det sedan jag var 8-9 år) och magen mår sämre än någonsin. FODMAP skulle INTE fungera för mig eftersom jag är vegan. Min mage reagerar heller inte som andras magar gör. Linser och bönor går nämligen utmärkt, ibland även ärter, men inte i torkad/rostad form. Kål fungerar ofta, men i perioder går det inte alls med rostad/stekt framför allt blom- och vitkål. Råa grönsaker är inte någon höjdare, så raw food – nej tack!. Efter magsjukan märker jag att stärkelserika produkter (typ ris, majs etc.) gör magen ganska upprörd. Frukt och bär går däremot bra (kan vara känslig mot det annars). Torkad frukt brukar ge upphov till gaser, aprikoser är värst, små mängder kan fungera. Äter glutenfritt och spannmålsfritt (d.v.s. inte heller havre eller vetestärkelse). Och är vegan.

  Av min kinesiolog fick jag tips om dessa tabletter: http://www.iherb.com/Thorne-Research-Phytoprofen-60-Veggie-Caps/18710#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=thorne%20phytoprofen&rc=1&sr=null&ic=1

  Jag märker en stor skillnad när jag tar dem – eller framför allt – om jag INTE tar dem. För mig räcker det med 2 om dagen (i samband med att jag äter, det gör jag bara 2 ggr per dag), men i början tog jag fler. Det gör jag även om jag har mer magproblem än vanligt.

  1. Josefine

   Jag kom på en sak till som har hjälpt mig: Matrotation (http://www.matrotation.com). Det hela går ut på att man äter allt, men samma livsmedel får inte förekomma oftare än var 4:e dag, och samma växtfamilj inte oftare än varannan dag. Det låter rätt komplicerat och var kämpigt när jag testade, men det hjälpte faktiskt. Efter tre dagar hade magen lugnat ner sig och fungerade fint. Jag satte ihop mitt eget schema för att kunna laga OK mat efter mina preferenser, och när det grundjobbet var gjort och jag kom in i det gick det ganska bra. Numera försöker jag rotera vissa livsmedelsgrupper, medan jag äter friare av andra. Då blir det inte riktigt lika låst och enklare att variera maten. När magen krånglar extra mycket “blandar” jag mindre, och äter lite mer matrotation-strikt.

   Som någon skrev här nedan: Magar är individuella. Det som passar en person kanske inte alls passar någon annan. Du måste testa vad som är bäst för DIG, och se till resten av livet också. Magen kan krångla i perioder av stress, inför förändringar, beroende på hormoncykler m.m.

stats