Emma Barremyr

Svar på frågestunden del 2

Hur ser en dag ut för Elsa, matrutiner och sömn? Vad äts och vilka tider? Tack för toppenbra blogg!!

Så roligt att du gillar bloggen! Våra dagar börjar oftast någon gång mellan 6.00-7.00 beroende på när Elsa vaknar. Vi brukar äta frukost runt 7-7.30.

Elsa sover för det mesta bara en gång på dagen numera (har skrivit mer om det här). Hon brukar somnat runt 9.30 och sova fram till 11.30 ungefär. Blir det kortare kan hon behöva en liten vila på eftermiddagen för att orka, men annars brukar det inte vara några problem.

Vi äter lunch runt 12-12.30 och sen mellis vid 15-tiden. Vi äter middag vid 17.30 ungefär och sen får Elsa en flaska välling när hon lägger sig vid 19.00.

Här har jag skrivit om hur en vanlig matdag ser ut för Elsa, vad hon brukar äta o.s.v. Tiderna har ändrats lite sedan jag skrev inlägget, men innehållet på maten är desamma!

Hur länge ska du va mammaledig och ska Pelle va ledig nåt? Ska Elsa börja på förkolan då?

Jag har skrivit ett inlägg om hur vi delat upp föräldraledigheten tidigare som ni kan läsa här <–

Vi fick nyligen veta att vi fått plats på förskola i höst. Planen är att börja skola in i september och att Elsa sedan ska gå 15 timmar i veckan på förskolan. Som jag skrivit tidigare vill jag inte jobba heltid nu när Elsa är liten. För mig är det viktigare att vara med henne än att jobba och tjäna mycket pengar.

Fördelen med eget företag är att jag kan styra helt själv över min tid och när jag väljer att jobba. Det ska bli skönt med några planerade arbetstimmar i veckan dagstid som jag vet att jag faktiskt kommer att ha till jobb, och sedan kommer jag lägga en del jobb kvällstid när hon sover, eller när Pelle är hemma och har möjlighet att ta Elsa. Övrig tid ska jag fortsätta att vara med Elsa och inte ägna mig åt jobb. Den här tiden med henne kommer ju aldrig tillbaka, och jag vill njuta av den så mycket jag bara kan!

Hur stor är Elsa nu? Längd och vikt? Hur reagerade hon på 1års sprutan? 🙂

Hon var 73 cm och vägde 8 kg på ettårskontrollen tidigare i veckan. Längden ser bra ut och där följer hon kurvan, däremot går hon inte upp i vikt som hon ska. Viktkurvan började avvika vid 6 månaders ålder, alltså när vi började introducera mat, trots att hon då ätit bra. Under hela vintern har hon haft massa utslag på kroppen och varit väldigt dålig i magen i perioder så vi utreder just nu allergier ifall det kan vara det som påverkar hennes vikt.

Hon fick ettårssprutan i måndags och vi har inte märkt av den så mycket mer än att hon verkar ha rätt ont i benen och har varit lite gnälligare än vanligt.

Hej! Har du funderat något kring hur du/ni kommer förhålla er till prat om kroppar och utseende hemma hos er när Elsa blir lite äldre? Jag har haft anorexi/bulimi (massa år sedan nu) och har en dotter på sju månader och har sedan hon föddes insett hur viktigt jag tycker det är att hon får en positiv relation till sin kropp. Det här är kanske inte alls något du tänkt på men undrade lite i och med att även du haft en ätstörning. Tack för en väldigt fin blogg!

Absolut, det här är något vi tänkt på och pratat mycket om jag och Pelle. Vi vill att Elsa ska växa upp och få en fin relation till sig själv och sin kropp. Vi tror båda två att det är viktigt att vi pratar gott om oss själva som föräldrar eftersom barn tar efter oss. Växer hon upp med en mamma som står framför spegeln och klankar ner på sig själv är det mycket möjligt att hon tar efter det beteendet. Ser hon istället en mamma som ler mot sig själv och ger sin kropp kärlek är möjligheten också stor att hon tar efter den ♥

Sen vill vi såklart ge Elsa en bra självkänsla. Självkänslan är liksom grunden för att tycka om sig själv. Vi försöker att bekräfta Elsa som person och inte henne prestationer. Vi säger nästan aldrig till henne att hon är ”duktig” (hatar för övrigt det uttrycket) när hon gör något bra, utan försöker att uppmuntra henne och istället sätta ord på prestationen.

T.ex. nu när hon lärt sig gå – att istället för ”ååh, vad duktig du är som kan gå” säga ”Heja Elsa! Vad glad du ser ut! Känns det roligt att kunna gå? Mamma och pappa har också lärt sig att gå en gång i tiden och vet hur fri och glad man blir av att kunna ta sig framåt”. Hon förstår såklart inte allt det där nu, men vi tror ändå att det är viktigt att börja med det här tidigt för att liksom komma in i rutinen. Med en bakgrund där jag själv vara en ”duktig flicka” som lagt allt mitt värde i prestationer vill jag så mycket jag kan undvika det för min dotter. Hon är så mycket mer än det hon gör.

Skulle kunna skriva om det här hur mycket som helst, men det får räcka för nu.

Har fått så många frågor om Elsa och jag lovar att svara på alla, men det här var allt jag hann med för nu.

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Stort tack för ditt svar angående prat kring kroppar och relationen till den. Min man och jag har också diskuterat en hel del kring det här med ”duktig” och vad vi kan säga istället. Tycker dock allt har känts stolpigt men det är säkert en vanesak. Ha en fin helg!

stats