Emma Barremyr

7 sockerfia recept till barnkalas

Elsas ettårskalas blev så lyckat och uppskattat av både gäster och ettåringen själv. Det började med att kusin Alicia bjöd Elsa på en portion lasagne och sen mumsade hon i sig en smoothie, lite rawfoodsemla och torkad mango. För Elsa som aldrig smakat något sötare än frukt var semlan som var sötad med dadlar himmelriket – hon älskade den!

För mig kändes det både viktigt och så roligt att få fixa ett kalas med sockerfria alternativ så att även Elsa kunde äta av det vi bjöd på. Vi kommer att undvika vanligt vitt socker så länge det bara går, men dadlar och frukt får hon numera smaka lite på.

Jag använde både dadlar, mörk choklad, frukt och kokossocker i fikat som jag serverade, och vist det är söta saker, men ändå mycket bättre alternativ än vanligt vitt raffinerat socker.

Här får ni 7 ”sockerfria” recept som passar bra till barnkalaset eller vilket kalas oms helst egentligen!

Hallonsmoothie

Ingredienser till 15 små glas:

2 stora bananer
250 g hallon
2 dl kokosmjölk
1/2 tsk vaniljpulver

Mixa ihop alla ingredienser och häll upp i shotglas.

Frysta bananklubbor med choklad

Ingredienser till 12 klubbor:

6 bananer
250 g mörk choklad
3-4 dl riven kokos
6 grillspett

Halvera bananerna och bryt grillspetten i två delar. Smält chokladen i vattenbad. Stick in ett grillspett i varje bananhalva. Rulla i smält choklad och sedan i kokos. Lägg på en tallrik och ställ in i frysen. Låt dem gärna ligga över natten. Ta fram en sund innan servering, men ät dem när de fortfarande är frysta.

Mmm, som glass!

Blåbärspaj

Ingredienser:

500 g blåbär
1 msk potatismjöl
1 dl kokossocker
125 g smör
1 dl havremjöl
1,5 dl havregryn
1/2 tsk vaniljpulve

Sätt ugnen på 225°. Lägg blåbären i en ugnssäker form. Strö över 1/2 dl kokossocker och potatismjöl. Blanda resterande kokossocker, havregryn och mjöl i en bunke. Finfördela smöret i blandningen till en smulig deg och fördela sedan smuldegen över blåbären. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Servera med vispad grädde.

Fruktspett

Ingredienser till 20 spett:

400 g jordgubbar
2 mango
1/2 honungsmelon
20 grillspett

Skär frukten i mindre bitar och varva sedan med att sätta jordgubbar, mango och melon på spetten.

Rawfoodsemlor

Rawfoodsemlorna har jag delat recept på tidigare. Den här gången gjorde jag en minivariant på dem, och istället för 4 stora semlor gjorde jag 15 minisemlor av samma mängd ingredienser. De blev jättebra och semlorna var nog de som uppskattades mest på kalaset.

> Klicka här för att komma till receptet på semlorna <

Hasselnötsbollar

Även hasselnötsbollarna har jag delat recept på tidigare, och precis som med semlorna så gjorde jag dem i en ”minivariant” efter som vi hade så mycket annat på kalasbordet.

> Klicka här för att komma till recept på hasselnötsbollarna <

 

Jag gjorde även en banan- och jordnötscheesecake som vi hade tänkt ha när vi hade Pelles familj på kalas, istället för blåbärspajen som det blev när min familj var här. Det var en av mina första rawfoodbakverk som jag skapade och har varit en stående favorit sedan dess! Den står fortfarande i fyren och inväntar tillfället då vi får hit Pelles familj på kalas!

> Recept på banan och jordnötscheeseckae hittar ni här <

Hoppas ni gillar recepten!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats