Emma Barremyr

Att sova en gång om dagen

När man är småbarnsförälder handlar mycket om sömn. Jag nämnde tidigare i ett inlägg att Elsa bara sover en gång per dag numera. Hon har alltid varit en unge som sovit rätt mycket på dagen och de senaste månaderna har 2-2,5 timmar på förmiddagen och 1 timme på eftermiddagen inte varit ovanligt.

Eftersom nätterna var rätt struliga ett tag där innan påsk bestämde vi oss för att testa att ta bort eftermiddagssovningen i hopp om att det skulle ge bättre nattsömn. Många av våra vänner hade gjort samma sak runt ett år med goda resultat.

Elsa är oftast lättare att hålla vaken och nöjd om det händer saker runtomkring henne, och eftersom vi var uppe hos mina föräldrar under hela påskhelgen tänkte vi att det passade bra att vänja av henne vid att sova på eftermiddagen då, med tanke på all stimulans från familjen och djuren + annorlunda miljö än den hemma.

Och det gick faktiskt över förväntan med sömnen under hela påskhelgen. Hon sov runt 1,5-2 timmar under förmiddagarna och det var inga problem alls att hålla henne vaken fram till 19.00 på kvällen. Läggningarna gick sen på två minuter, haha. Hon fick en vällingflaska och slocknade direkt.

Jag vågar knappt skriva det här, men nätterna har sedan dess varit så himla mycket bättre. Hon har sovit från 19.30 till 05.00 utan att göra ett ljud ifrån sig, fått en vällingflaska och flera gånger somnat om och sovit ända till 6.30-7.00 typ.

Den känslan! Innan vi tog bort sovpasset på eftermiddagen vaknade hon flera gånger per natt och var vissa nätter vaken så länge som 1-2 timmar + tidiga morgnar på det. Jag och Pelle har varit helt slut så nu känns det äntligen lite bättre igen när vi fått sova ikapp lite.

Sen är det ju inget som varar för evigt med barn, men man får försöka njuta av stunden och det som funkar just här och nu. Och det finns nog inget man njuter så mycket av som när man får sova igen efter en strulig period med sömn! Tack 

Hur gör ni med era barn? Hur mycket sover de på dagen?

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessica

    Efter att vår son fick eget rum, när han var 8 månader så har nätterna blivit sååå mycket bättre. Från att ha vaknat 5-6 ggr till att sova hela nätter! Däremot vaknar han vid 5-5.30 så jag ska testa att ge välling då. Jag antar att du värmer vällingen innan?

    1. ptbyemma

      Vad skönt! Vi ska också testa eget rum nu igen, det funkade ett tag runt 9 mån, men blev sämre sen så vi tog in henne till oss! Vi brukar värma vällingen på kvällen och ta med en termos till sängen, smidigt och ingen av oss behöver vakna till så mycket 🙂 tips!

  2. andrea

    hej,

    våra barn är exakt lika gamla och vi har haft precis som ni haft med elsa… MÅNGA struliga nätter.
    har länge funderat på om vi också skall dra ner på sömnen om dagen och hålla oss till ett pass. vilka tider har ni på mat/sömn nu?
    hur sover hon? egen säng i ert rum? på eget rum? samsovning?
    ebbas problem är att hon vaknar av att hon sitter/står upp. detta kan ske allt ifrån 5-10 ggr per natt. så man få gå in o lägga henne ner. detta funkar fram tills ca 03 då hon vägrar somna om i sin säng. har otroligt svårt för allt av skrikmetoder, så tänker att det är intressant att veta hur ni gjort vid hennes uppvak 🙂

stats