emmabarremyr

Emma Barremyr

En vanlig matdag för Elsa

Fick ett önskemål om att skriva lite om hur en vanlig matdag ser ut för Elsa, så här kommer ett inlägg om hur hon äter just nu!

Det första vi gör på morgonen är att äta frukost. Vi är ofta vakna vid halv sju nu när det blivit sommartid och brukar därför äta frukost runt sju. Jag själv är ju en frukostmänniska och kan i princip inte göra något alls innan jag äter frukost, så hos oss är första prio att äta på morgonen, hehe.

Till frukost brukar Elsa äta äggröra på ett ägg och en skvätt grädde, lite osötat surdegsbröd med smör och ost samt smoothie på banan, blåbär, hallon och turkisk yoghurt. Det varierar lite hur mycket hon äter, men ofta är hon matglad och hungrig på morgonen även hon.

När klockan närmar sig nio är det dags för Elsa att förmiddagssova. Jag brukar packa ner henne i vagnen och ge henne en vällingflaska (min hemkokta skrädmjölsvällning) innan jag ställer ut henne! Hon älskar verkligen välling, vilket jag aldrig trodde eftersom hon ratade det ända fram till 10 månader.

 

Runt tolvtiden brukar vi äta lunch! Det varierar såklart vad och hur mycket hon äter, men tallriken brukar alltid innehålla en proteinkälla, en kolhydratskälla, fett och grönsaker. Hennes favoritgrönsaker är majs, gurka, tomat, avokado och ärtor och hon äter nästan alltid upp grönsakerna innan hon börjar på maten!

När det kommer till mat är hennes favorit köttbullar, köttgryta och sötpotatis. Det är nästan alltid tomt på tallriken när hon får det, men vi varierar såklart med att ge henne fisk, kyckling och olika vegetariska alternativ också. Tofustroganoff med rött ris var något jag testade för ett par veckor sedan som hon gillade. Pannkakor är en annan favorit, gärna med grädde och hallon!

 

Elsa sover en sväng till runt 2-tiden och sen när hon vaknar brukar hon få mellis. Är vi hemma brukar jag göra egna grötklämmisar (banan, bär, mango, avokado, havregurt, havregryn och vaniljpulver), men är vi på språng brukar hon få en köpeklämmis. Det blir inte alltid klämmis dock, majskakor med smör och ost, grötpinnar eller smörgås är sånt vi brukar variera mellanmålen med.

Ibland får jag inte i henne något mellis och då brukar hon få välling eller havremjölk för att hon ändå ska få i sig något.

Vi äter sedan middag vid 18-tiden och då är det i princip samma som vid lunch, alltså en proteinkälla, en kolhydratskälla, fett och grönsaker. Vi brukar även ge lite frukt till efterrätt och hennes favoriter är banan, apelsin, kiwi och melon. Ibland ger vi även lite turkisk yoghurt med mangopuré till efterrätt, det älskar hon!

 

Vid sjutiden går vi och lägger Elsa och då får hon en vällingsflaska innan hon somnar och sen dricker hon även lite välling tidigt på morgonen runt 4-tiden då hon brukar vakna till. Får hon välling då somnar hon oftast om ett par timmar till, så även om målet är att hon inte ska nattäta så känns det ändå helt okej med den där vällingflskan när man som mamma och pappa från sova lite extra. Hehe!

 

Det var allt för nu!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats