Emma Barremyr

3 huskurer mot förkylning

God morgon måndag!

Förra helgen kom höstens första förkylningen till familjen när Elsa vaknade snorig och hängig på lördagsmorgonen. Och den här helgen var det Astrids tur. Själv har jag klarat mig och hoppas att jag slipper den här omgången 🙈 Har ni klarat er från förkylning hittills?

Med barn på förskolan blir man utsatt för mer baciller än någonsin så därför tar vi till alla knep och hukurer vi kan här hemma när någon blir förkyld och för att förebygga. Vi boostar våra kroppar med D-vitamin och zink hela familjen (inte den mista då), Elsa får även dunderpulver från Helhetshälsa och själv sprayar jag Coldzyme om jag märker att något är på gång. Det funkar bra i många fall och här kommer mina tre bästa huskurer mot förkylning!

 

Drick ingefärsshot

Ingefära är ju både uppiggande samt stärkande för immunförsvaret och passar därför bra i förkylningstider och för att få lite extra energi på morgonen!

Nu för tiden brukar jag pumpa min ingefärsshot med gurkmeja för att få lite extra boost. Gurkmeja är släkt med ingefära och har länge använts inom ayurovedisk matlagning för dess många hälsofrämjande egenskaper. Det sägs hämma inflammationer i kroppen och är bra för både huden och slemhinnorna.

Att kombinera ingefära och gurkmeja blir därför svårslaget, och en ingefärsshot med gurkmeja är nog det bästa vi kan ge våra kroppar såhär när höstens förkylningar börjar smyga sig på!

> Här finns mitt recept på ingefärsshot med gurkmeja

> Här finns mitt recept på vanlig ingefärsshot

 

 

Skölj näsan

Att skölja näsan rensar bort bakterier från slemhinnan i näsan som är på väg ner i halsen och lättar upp andningen genom näsan. Koka 5 dl vatten med 1 tsk salt och låt svalna. Skölj hälften genom högra näsborren och resten genom vänstra. Snyt dig ordentligt mellan och efteråt! Nässköljen används dagligen när någon i familjen blir sjuk här hemma – både förebyggande och för att rensa ut snor när förkylningen redan angripit!

 

Ät syrade grönsaker

Både jag och Elsa äter varje morgon syrade morötter från Tistelvind som är så himla goda och en riktig boost för kroppen! Syrade grönsaker är supernyttigt eftersom det ökar näringsupptaget i tarmen (framför allt tas järn och zink tas upp lättare), det är bra för blodsockret och det innehåller också mängder med goda bakterier som är bra för tarmen. Immunförsvaret sitter framför allt i tarmen, och mår tarmen bra blir såklart immunförsvaret starkare!

Och för mig som har IBS har de syrade grönsakerna gjort stor skillnad för min maghälsa. Sedan jag började med den här morgonrutinen har magen varit lugnare på något sätt. Jag har kunnat gå på toaletten regelbundet och har inte alls varit lika svullen och gasig som jag kan vara annars. Jag har också lyckats hålla mig frisk under de här månaderna trots sjukdomar inom familjen, så det har även hittills (peppar peppar) hållit mig frisk!

Ett tips om i vill ge era kroppen en riktig boost – börja med mjölksyrade grönsaker!

 

 

Hoppas att ni får hålla er friska i höst!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Mmm, de syrade morötterna är så goda! Har du syrat själv någongång? Jag har länge velat testa, men aldrig tagit tag i det.
    Kram!

stats