Emma Barremyr

Ingefärsshot med gurkmeja

God morgon ♥

Ända sedan i februari har jag och Pelle druckit en varsin ingefärsshot på morgonen – och peppar, peppar så har ingen av oss varit förkylda sedan dess! Jag är helt övertygad om att det är tack vare denna superdryck med ingefära och citron! Ingefära är ju både uppiggande och stärkande för immunförsvaret och passar därför bra i förkylningstider och för att få lite extra energi på morgonen!

Förra veckan när jag kokade ihop en ny sats ingefärsshot passade jag på att pimpa den med lite gurkmeja. Gurkmeja är släkt med ingefära och har länge använts inom ayurovedisk matlagning för dess många hälsofrämjande egenskaper. Det sägs hämma inflammationer i kroppen och är bra för både huden och slemhinnorna.

Att kombinera ingefära och gurkmeja blir därför svårslaget, och en ingefärsshot med gurkmeja är nog det bästa vi kan ge våra kroppar såhär när höstens förkylningar börjar smyga sig på!

Jag la ut en bild på min Instagram och många undrade över receptet, så här kommer det!

2672CE8C-6D75-47DD-8CF4-B33920243FBD_L0_001

Ingefärsshot med gurkmeja

Ingredienser:

1 liter vatten

200-300 gram färsk ingefära

2-3 citroner

1/2 dl honung

1 msk gurkmeja

1/4 tsk svartpeppar

Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet. Värm upp (men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner. Sila av ingefäran och blanda i honungen, gurkmejan och svartpeppar medan det fortfarande är ljummet (40 grader). Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Sila och häll i en flaska.

Ett tips är att göra storkok när du ändå är igång. Jag brukar vanligtvis fyrdubbla detta recept och då räcker det till mig och Pelle i en hel månad!

 

Kram / Emma

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sylvia Esping

    Har inte gjort shot med gurkmeja förut och provade det när jag såg ditt recept men jag tycker att gurkmejan inte blandas ordentligt i shoten utan ligger på botten i flaskan. Även om vi alltid skakar så är gurkmejan svår att svälja ner utan ligger kvar på tungan. Har du någon idé om varför det blir så?

  2. Susanna

    Hej!
    Jag ska prova att göra det här nu:)
    Har du något tips på vad man kan göra med ingefäran sen när den har silats bort? Känns onödigt att slänga!
    Mvh Susanna

  3. Kristalina Flores

    Hej Emma vill testa ditt recept på ingefärsshot med gurkmeja – men hur förvarar du flaskorna? I kylskåp eller skafferi (nästan rumstemperatur)? Mvh Kristalina

  4. Christina

    Tack för ett bra recept! En fråga: om man använder färsk gurkmeja, hur mycket ska man ta och ska man låta det gå med ingefäran och värmas upp? Hälsningar Christina

    1. ptbyemma

      Oj, vet inte riktigt, kanske 50-100 g? Testa dig fram och se om det blir bra! Är nog toppen om du kokar med det med ingefäran och silar bort allt samtidigt!

      1. Christina

        Tack för svaret! Jag har redan testat! Tog ca 120 gr till 4 ggr receptet! Skalade inte gurkmejan heller! Lät den gå med och silade allt! Färgen blir lite gulbrun men smakar ok!

  5. Linda Assarsson

    Denna måste jag testa, älskar ingefära!!
    Har bestämt mig för att äta ingefära dagligen i höst/vinter, då det både smakar gott och gör gott 🙂
    För tre veckor sen blev jag förkyld och fick ont i halsen, väldigt opassande då vi skulle iväg på en tvåveckors cykelresa..
    Vad göra?
    Kurera!!
    Gjorde smoothies efter detta recept:
    http://lindaassarsson.blogg.se/2017/september/kureringstips.html

    Drack 3 stycken om dagen i två dagar och..
    Det hjälpte verkligen 🙂
    Kom fram till Gran Canaria och mådde bra 🙂

    Denna smoothie är supergod så den kan man ju dricka av den enkla anledningen oxå 😉
    Man slår två flugor i en smäll!

    Hoppas ni hade en fin helg i Stockholm!

    Kram Linda

    1. Emma

      Vad roligt Linda, hoppas du gillar den! Och JA – ingefära är så bra! Härligt kureringstips du delar med dig av, och smoothie som är så gott! Mums 🙂 Kram

    1. Emma

      Jag tror verkligen inte att det är inbillning, även om den inte tar alla virus så håller den garanterat många av dem borta 🙂 Hihi 🙂

stats