Emma Barremyr

Tips – odla gurka i kruka

 

Jag tror att jag har tolv gurkplantor sammanlagt som jag drivit upp här hemma nu, så vi kommer förhoppningsvis få mycket gurka i sommar! Mums 🙂 Gurkplantorna som jag satte i slutet av mars har tagit fart och vuxit rejält de senaste veckorna, så det var dags att plantera om dem i större gurkor nu. Jag satte även ett gäng gurkor vid påsk, men de är fortfarande rätt små så de tänker jag kommer få flytta ut till växthuset när de blir redo. De gurkplantorna som var redo nu fick flytta över till stora krukor som kommer få stå i uterummet i sommar.

Både gurkor och tomater behöver ganska stor jordvolym (gärna 10 liter per planta) för att kunna växa sig stora under säsongen, så därför behövs ganska stora krukor till gurkplantorna. Jag köpte på mig ett gäng stora krukor från Blomsterlandet, så nu hoppas jag att plantorna tar fart och växer ännu mer när de får mer jord att götta sig i!

Än så länge är det lite för kallt för gurkorna att stå ute dygnet runt. Vi har det varmt och skönt i uterummet på dagarna när solen ligger på, men kvällarna och nätterna är fortfarande alldeles för kyliga. Plantorna måste avhärdas (vänjas vid att stå ute) när det är ungefär 15 plusgrader utomhus. Så jag tänker att jag får börja avhärda dem när det blir lite varmare igen!

Det är verkligen roligt med odling och gurka är väldigt enkelt att odla om man gör rätt. Att driva upp planta från frö är ju absolut inget måste, utan du kan enkelt köpa färdiga plantor och plantera om hemma. Scrolla vidare för lite tips på hur du kan lyckas med att odla gurka i kruka!

 

 

Tips när du odlar gurka i kruka

  • Fyll en stor kruka eller hink med hål i botten ungefär till tre fjärdedelar med grönsaksjord, och sätt ner hela gurkplantan med jordklumpen i samma nivå som den stått tidigare.
  • Fyll på med grönsaksjord runtom.
  • Tryck till lite lätt på jorden – inte på jordklumpen. Den del där plantan och jorden möts (rothalsen) bör vara högsta punkten, plantan mår bäst av att vattnet rinner bort från stjälken/plantans mitt.
  • Vattna rejält.
  • Gurka kräver uppbindning. Börja tidigt att stötta din planta med spaljé eller tråd att klättra på.

Tänk på!

Gurkodling i kruka kräver mer vatten och näring än plantor planterade på friland eller i odlingsbädd.

Strö gärna ett lager sand eller vermiculite ovanpå jorden som hjälper till att hålla kvar fukten i jorden men hjälper samtidigt jordytan att torka upp. Detta för att gurkplantor är mottagliga för rothalsröta vilket orsakas av en svampsjukdom som trivs i fuktig jord.

Tipsen kommer från Blomsterlandet.se.

 

 

Som jag njuter när jag får pyssla med växterna! Det är stunder av total närvaro om något <3 Under tiden jag pysslade med gurkorna passade jag även på att njuta av en kopp kokoslatte och en bit banankaka. Jag får inte nog av det och njuter av det till eftermiddagsmellis nästan varje dag! Stunden med mina gurkplantor blev genast dubbelt så njutningsfull med kokoslatten och banankakan!

Recept på kokoslatte finns här!

Recept på banankaka finns här!

 

 

Och såhär blev resultatet! Fyra ljuvliga gurkoplantor att vårda med all min kärlek <3 Magiskt!!!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Matilda

    Freudiansk felsägning? ”…, så det var dags att plantera om dem i större gurkor nu” 🙂

stats