emmabarremyr

Emma Barremyr

Gravid vecka 20

 

Vecka 20! När den här veckan har passerat är alltså halva graviditeten avklarad. Äntligen! Att vara halvvägs är ju lite av en milstolpe, för nu börjar nedräkningen. Just idag är det 145 dagar kvar till BF och den siffran kommer bara att minska och minska för varje dag, och det känns liksom gött att det som återstår nu snart är färre dagar än vad jag hittills varit gravid. Woohooo!

Nu kör vi veckans graviduppdatering!

Nytt sedan förra veckan: Det känns som att det har hänt så mycket den här veckan. Det har bland annat börjat rinna mjölk från brösten. Jag vet att det började komma tidigt förra graviditeten också, men jag blev ändå chockad när jag upptäckte en blöt fläck på tröjan runt bröstvårtan en morgon när jag gick utan BH. Hehe. I övrigt så fortsätter brösten att växa. De spänner mycket och bröstvårtorna är ömma. Jag kan nästan inte ligga på mage när jag sover lägre pga av det, och det har jag inget minne av att jag hade problem med förra graviditeten. Magen är dock inget problem och än så länge känns den inte i vägen när jag sover på mage. Så störande med brösten eftersom jag är en magsovare!

Jag har också helt plötsligt börjat få svårt att hålla tätt när jag hostar. Att hålla tätt var faktiskt inget jag hade problem med förra graviditeten och tiden efter. Jag hade ju luftrörskatarr i somras och hostade som en galning, men upplevde aldrig att det var svårt att hålla tätt. Inte heller när jag sprungit eller hoppat nu efter att jag fött barn. Men nu när jag varit sjuk och hostat har jag alltså svårt för det. Det känns som att trycket nedåt redan börjat öka en del. Kul… Jag är också helt plötsligt väldigt mycket mer kissnödig än tidigare och börjar hamna där att jag alltid måste veta vart det finns en toalett. Helt plötsligt kan jag bli sådär PANIKKISSNÖDIG!

Jag är inte sötsugen längre! De första månaderna var jag brutalt äcklad av allt som smakade sött, men sen hade jag ju några veckor med sötsug när jag åt godis nästan varje dag. Nu är det helt plötsligt borta igen och jag är inte alls sugen på söta saker längre. Är väldigt sugen på sura saker igen och konsumerar mängder med citroner, kiwis, apelsiner o.s.v.

Bästa med veckan som gått: Ultraljudet såklart! Var så mysigt att få se det lilla livet igen och att få besked om att allt såg bra ut. Och sen att vi nu vet att det är en lillasyster känns också himla kul! Det gör det på något sätt lättare att skapa bilder om framtiden och fantisera om den lilla människan som kommer in i vårt liv i sommar.

Sämsta med veckan som gått: Den här vidriga bihåleinflammationen jag haft och fortfarande har. Jag har blivit bättre under veckan som gått, men är långt ifrån bra. Doktorn sa att jag borde känna mig bättre efter en vecka, men att det kunde sitta i längre än så – och då framförallt tröttheten – eftersom jag är gravid och det är tuffare att hämta sig från infektioner. Yuppie! Älskar att vara gravid!

 

 

Veckans bebis: hon är nu 22 cm lång och väger runt 225 g i början och veckan och 280 g i veckans slut. Hon växer snabbt och det är nu som utvecklingen av alla sinnesorgan – hörsel, syn, känsel, smak och lukt – kommer. I hennes äggstockar finns redan cirka två miljoner ägganlag och på huden finns ett vitt fett (fosterfett) som skyddar huden mot påverkan av fostervattnet. Vissa barn har kvar det här fettlagret när de föds, och det är därför vissa är vitkladdiga. Elsa var ganska vitkladdig när hon kom ut så spännande att se om lillasyster också är det!

Veckans mående: över lag rätt kasst! Eftersom jag fick bihåleinflammation i pannbenet förra helgen har jag haft brutal huvudvärk hela veckan. Också en enorm värk och trötthet i hela kroppen. Har gått på panodil och inte orkat göra mycket annat än att vila. Pallrade mig ju iväg på ultraljudet i torsdags och åt även lunch med Pelle efteråt. Var heeeelt slut sen på eftermiddagen och hela fredagen. Dessutom har illamåendet kommit tillbaka. Inte så kraftigt, men har ändå mått illa från morgon till kväll de senaste dagarna och haft dåligt med matlust. Kanske har det att göra med att jag inte fått någon akupunktur på tre veckor nu eftersom jag varit sjuk. Får hoppas att jag frisknar till så jag kan gå på den planerade akupunkturen på torsdag nu. Akupunkturen har ju verkligen gjort underverk för illamåendet!

Veckans mage: ja den börjar ju faktiskt kännas stor nu! Kan skratta lite åt mig själv när jag tänker på det. Nu när jag varit gravid en gång tidigare så vet jag ju att man inte är speciellt stor efter halva graviditeten. Magen är ju såklart mycket större än vad den brukar vara när jag inte är gravid, men fortfarande inte i vägen på något sätt. Sen när jag inte kan knyta skorna längre, inte böja mig fram för att jag inte kan andas då eller orkar vända mig om i sängen, DÅ är magen stor. Haha. Men jag är ju ändå bra mycket större nu än i vecka 20 med Elsa. Här kan ni se bilder från samma vecka med Elsa. Sjukt ändå hur det kan skilja sig så mycket!

 

 

Veckans träning: ingen alls eftersom jag även denna vecka varit sjuk! Hoppas på att kunna gå lite promenader igen under veckan som kommer. Längtar verkligen sjukt mycket efter att få röra på mig och komma ut i friska luften igen. Jag blir lite smått galen av att ligga stilla inomhus!

Veckans tankar: jag tänker mycket på hur det kommer att kännas att få ett barn till. När Elsa föddes var det som att hela världen stannade och det enda viktigt var hon. Det var bara Elsa som gällde dygnet runt och jag njöt så mycket av bebisbubblan. Jag tyckte det var ljuvligt att bara hänga i soffan och mysa den första tiden, amma och låta henne sova på mitt bröst. Den här gången känns det som att det blir så annorlunda och som att det kommer att bli svårt att hinna “njuta” på samma sätt. Efter förlossningen kommer jag förmodligen längta jättemycket efter Elsa och vilja hem till henne, samtidigt som jag skulle vilja ge all tid till lillasyster också såklart. Vi kommer ha en tvååring som behöver aktiveras och det känns som att det blir mycket blandade känslor i och med att jag vill vara med Elsa samtidigt som jag vill njuta av bebisbubblan. Känns svårt att vara tillräcklig om ni förstår hur jag menar? Låter kanske flummigt, men jag tänker mycket på det här just nu. Elsa är ju ALLT för mig och jag undrar helt enkelt hur det kommer att kännas att ha två små människor som är allt för mig, och hur jag på bästa sätt kan räcka till för båda barnen och njuta så mycket som möjligt av tiden med dem.

 

 

Ni andra som är gravida, vad tänker ni på just nu?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats