Emma Barremyr

Några tips till dig som vill äta bra mat billigt

Hur äter man bra mat billigt? Har fått den frågan så många gånger och tänkte därför att vi nu kör ett inlägg med mina bästa tips på just det idag.

Varsågoda! Såhär tänker jag med bra mat billigt!

Planera maten i förväg – detta är en viktig grej som jag tycker gör stor skillnad. Vi gör alltid en veckoplanering på helgerna och handlar nästan bara en gång i veckan. Det minskar risken för att vi köper på oss massa onödigt, och på så vis spar vi pengar.

Ät mindre kött och mer vegetariskt – kött, fisk och fågel är dyrt, så välj istället  att fylla ut rätterna med frysta grönsaker (är generellt billigare än färska, men lika näringsrika), bönor, rotfrukter, ärtor och linser.

Gör storkok – för att fortsätta lite på föregående punkt så är storkok i form av grytor och soppor med rotfrukter, bönor, ärtor, linser och grönsaker perfekt mat som både ger mycket näring och är billigt.

Ägg – är också ett väldigt bra alternativ till kött som är billigare, ger mycket protein och går att variera massor. Koka, stek, gör äggröra, omelett eller bananpannkaka. Och kom ihåg att köpa ekologiska ägg även om de är dyrare, för djuren och miljöns skull.

Img 5317

Frysta grönsaker – är billigare än färska, men ofta lika näringsrika. Håll även koll på när olika grönsaker, frukter och bär är i säsong, då det är billigare att köpa dem då. Bunkra och frys in!

Havregryn – är en gudagåva! Så billiga och samtidigt näringsrika, och med en bra fettkälla och proteinkälla blir det en näringsrik måltid. Gör en av mina ugnsbakade gröter eller koka vanlig gröt, rör ner ett ägg, servera med jordnötssmör, färska bär och mandelmjölk. Det blir en komplett (och billig) måltid som funkar både till frukost, lunch och middag.

Hitta recept hos Skippa Nudlarna – är nog världens bästa blogg för dig som vill äta bra mat billigt. Sally heter tjejen bakom bloggar och ni hittar den genom att klicka HÄR!

Img 5126

Tips på några av mina billiga, näringsrika rätter!

> En väldigt grön pasta

> Tomatsoppa

> Linsgryta

> Pizza med sötpotatis och chevre

> Kokospannkaka

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Bra tips! 🙂
    Vad tänker du om Värmlands ägg vs. Ekologiska ägg? ”Vinner” ekologiska även om de värmländska är närproducerade?

    1. ptbyemma

      Bra fråga! Jag köper ekologiska och kravmärkta ägg eftersom det innebär att djuren behandlas bättre och får ekologisk mat utan gifter. Men det är såklart sämre för miljön när det inte är närproducerat…

stats