Emma Barremyr

Skillnaden att resa med en bebis jämfört med en 1,5-åring

När Elsa var sju månader åkte vi på en veckas semester till Dubai. Nu nästan ett år senare, när hon precis fyllt 1,5 år, flög vi ner till Gran Canaria. Vad var skillnaden mellan att resa med en 7 månaders bebis och en 1,5 åring? Har fått önskemål att skriva ett inlägg om det, so here we go!

Resan till Dubai var otroligt härlig och jag minns den som en väldigt lugn och skön vecka där mycket tid spenderades i solstolen. Såhär såg i princip alla våra dagar ut i Dubai! Elsa sov tre gånger om dagen, vilket gjorde att vi fick väldigt mycket ”egentid” och kunde ligga och slappa hela dagarna. Tiden när hon var vaken satt hon med oss i skuggan i solstolen, tuggade på någon leksak, tittade på det som hände runtomkring henne, badade och gosade. Hon var väldigt nöjd och glad hela resan och vår upplevelse var att det var väldigt enkelt att ha med en bebis på solsemester.

Resan till Gran Canaria upplever jag också har varit väldigt lugn och skön, men till skillnad från Dubai så har den här resan varit bra mycket roligare. Det har inte varit så mycket ”egentid”  som i att slappa i en solstol och läsa bok eftersom hon inte sovit mer än någon timme er dag, men det var ju inte för att få egentid vi åkte på semester, utan för att få familjetid, och det var vi verkligen fått. Att vara med Elsa nu är så himla roligt, och det känns verkligen som att vi gör saker ”tillsammans” och har en helt annan ”connection” nu än tidigare. Och det är nog största skillnaden jämfört med förra årets resa. Vi har skrattat, busat och haft så roligt!

10785825600_IMG_9593

IMG_9336

IMG_9683

Precis som när vi var i Dubai har hon varit väldigt nöjd och glad hela resan. Hon har mått bra av att få ha både min och Pelles fulla uppmärksamhet, och det har varit helt fantastiskt att bara vara med varandra utan vardagens alla måsten med tvätt, städ, mat, disk o.s.v..

En annan stor skillnad jämfört med förra resan är ju att hon roar sig själv mycket mer nu. Vi har suttit timmar på stranden medan hon roat sig med att gräva i sanden, lekt med vatten samt gått omkring och plockat med stenar. Sen har vi såklart badat, busat och lekt mycket tillsammans, men hon har också suttit för sig själv mycket mer än vad hon gör hemma. T.ex. suttit och målat i solstolen, lekt med lera och plockat med leksaker. Jag älskar att sitta och titta på henne när hon leker och njuter så mycket av den stunden.

Nu går det också att prata med henne på ett helt annat sätt. Hon förstår allt vi säger till henne och det går att kompromissa om det skulle behövas. Sen finns det oändligt med saker som man kan göra tillsammans med en 1,5-åring, det mesta blir roligt bara man själv lever sig in och försöker komma ner på barnets nivå. Förutom att bada, leka och busa på hotellområdet var vi till Poema del Mar en dag och upptäckte havet samt åkte till Dunas de Maspalomas och lekte i världens största sandlåda. Det finns alltid saker att upptäcka och genom att vara lite påhittig själv blir det mesta roligt. En ettåring är nyfiken på det mesta!

IMG_9590

IMG_9244

IMG_9249

Förra året var det väldigt smidigt med maten eftersom hon fortfarande ammade. Vi hade inte med oss något mer än klämmisar, lite grötpulver (men det åt hon inget av) och majskrokar. Hon fick även smaka lite av maten vi åt, men var inte vid den tiden så intresserad av något annat än mina bröst. Amningen alltså! Så skönt det var att alltid ha maten med sig!

I år var det lite annorlunda och ett mer specifikt inlägg kring maten kommer nästa vecka är planen.

IMG_8897

Flygresan var på ett sätt lättare än förra året. Dels för att hon är äldre och går att roa på ett annat sätt, men också för att det går att kommunicera med henne. Hon sov mycket mer när vi flög till Dubai, vilket såklart underlättade, men ändå så kände jag mig mindre nervös inför den här flygningen än vad jag gjorde förra året. Ipaden var ovärderlig både på flyget och bussresorna vi gjorde. Den hade jag inte velat vara utan! Det finns så många bra appar som hon tycker är roliga nu.

Vi utgick från samma packlista som vi gjorde förra året, men la till lite fler ätbara saker i handbagaget. Sen hoppade vi över att ta med sele/ sjal samt babyvaken eftersom det inte behövs längre. I övrigt tror jag vi hade med det mesta på listan.

IMG_9203

IMG_9209

På det stora hela så är skillnaden alltså att det bara blir roligare att resa desto äldre hon blir. Att skapa minnen (hon kommer ju i och för sig inte minnas så mycket av den här resan mer än det hon kommer att se på filmer och kort) tillsammans med sina barn är det finaste i hela livet. Att resa har fått så mycket mervärde sen Elsa kom och jag ser fram emot att upptäcka världen med henne och Pelle de kommande åren.

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ida

  Härligt inlägg! Jag läste ditt inlägg med packlistan också, bra information, tack! Vi ska resa på solresa i december och det var så bra att jag råkade gå in o läsa det här inlägget nu 🙂 Vår dotter är 10 månader, jag funderade på det här med bad. Du skrev i packlistan att ni hade simblöjor och simbyxor, vilket funkar bäst? Jag har ett par simbyxor (imsewimse) som jag testat bara en gång, och jag skulle ju helst bara ha dom med mig istället för extra blöjor som tar plats. Vad är era erfarenheter? 🙂

  1. ptbyemma

   Vad kul att du uppskattade det! Vi hade som du skriver badbyxor med, men det var även ett måste med blöjor under byxorna när barnen skulle bada i poolen, så det kan nog vara bra att ha med! Hoppas att du får en fantastisk resa! Kram

  1. ptbyemma

   Hon ville inte ha dem på sig hela tiden, men när hon upptäckte att ljudet var där så ville hon faktiskt ha dem på sig, för annars hörde hon ju inte vad de sa!

 2. Lisa

  Ni verkar verkligen ha haft en superhärlig resa!
  Är mkt imponerad över dina känslor om att resa med 1,5-åring. Jag tycker den perioden är så svettig, och mellan 1 och 2 är sämst ur resesynpunkt. Ljuvligt häng men sååå intensivt ?

  Kanske kul läsning?
  https://livetfrandenljusasidan.se/2016/11/11/basta-alder-att-resa-med-barn/

  Nu är minsting Meja snart 3 och denna resa – halleluja! Så stor skillnad, hon är ju där vi är och resonerar. Haha. Det blir bara roligare, om än aldrig (på länge) lika lugnt och enkelt som med halvårsbebisen. ?

  1. ptbyemma

   Ja det blev bra trots att det inte var gran canaria som var planen först. Nu var vi ju två vuxna på Elsa, kan tänka mig att det kanske blir annorlunda om man har fler barn, då kanske den här åldern blir lite svettigare, hehe. Så härligt att ni passerat den intensivaste åldern på alla barn nu och kan börja njuta på ett annat sätt, förstår att det är något att se fram emot. Kram <3

stats