Emma Barremyr

Resa till Dubai med bebis

Jag har fått en hel del frågor på hur det var att resa till Dubai med en bebis, så jag tänkte försöka att sammanfatta det i det här inlägget, samt svara på en del frågor som jag fått.

Jag är så glad över att vi valde att åka till Dubai för vår upplevelse av resmålet var verkligen över all förväntan på så många sätt! Vi bodde på Waldorf Astoria som ligger ute på The Palm Jumeirah (otroligt lugnt och vackert område) och vi spenderade faktiskt mestadels av tiden på hotellet. Dels för att både jag och Pelle ville ta det lugnt och vila upp oss, men också för att vi ansåg att Elsa inte hade så mycket ut av att åka ut på utflykter. Hon trivdes väldigt bra med att varva sina dagar med sömn, bad, mat, bus och lek i kids club.

En dag gjorde vi en utflykt in till Dubai Mall, åkte upp i Burj Khalifa och avslutade med att titta på dansande fontänen. Det gick jättebra och Elsa var helnöjd och glad hela dagen, förmodligen för att det var så mycket nytt och spännande att kika på.

Hon sov sina tider som vanligt i vagnen, men satt också en del i sjalen under turen upp till Burj Khalifa (man får inte ta med vagn dit upp) där hon även slumrade lite till och från. Trots att hon är såpass stor nu så trivs hon fortfarande i sjalen och kan somna i den om vi inte har tillgång till vagn. Det är lite tyngre för mig än vad det varit tidigare, men fortfarande väldigt mysigt!

 

Över lag så var vår upplevelse att det var väldigt enkelt att resa med en bebis. Elsa var glad, pigg och nöjd i stort sett hela resan och vi upplevde att hon trivdes bra i Dubai. Hon fick väldigt mycket uppmärksamhet av alla människor där nere, och hade ju även min och Pelles fulla uppmärksamhet, så det gick ingen nöd på henne kan man säga. Hon tycker det är roligt att bada, älskar att vara med och titta på andra barn och trivs när det händer saker runtomkring henne, vilket det hela tiden gjorde där nere, så jag antar att hon blev väldigt bra stimulerad.

Vi upplevde att folk var otroligt hjälpsamma och vänliga. Servicen på hotellet var helt fantastisk! Människorna som jobbade där var alldeles underbara och så genuint snälla, gullade med Elsa och passade upp på oss hela dagarna. Sen fick vi veta att hotellet som vi bodde på var rankade som nummer 14 i världen med bäst service på Tripadvisor, så det förklarar ju saken. Skulle verkligen kunna åka tillbaka dit bara för den sakens skull!

 

Jag har aldrig tidigare varit på en novemberresa, men det är garanterat något jag kommer att åka på igen! Och Dubai kändes väldigt lagom just då, och perfekt att ha med en bebis till! Förutom alla andra positiva saker jag nämnt så var tre andra fördelar – temperaturen, tidsskillnaden och flygresan.

Temperaturen låg mellan 26-28 grader på dagarna och runt 23 grader på kvällarna, tidsskillnaden var bara tre timmar och flygresan kändes lagom lång (runt 7 timmar). Annars är flygresorna väldigt långa om man vill komma till sol och värme den här tiden på året.

 

Nu över till ett gäng frågor!

Hade ni med er barnvagn eller bokade ni en på hotellet?

Eftersom vi räknar med att resa en del under småbarnsåren valde vi att köpa en resevagn. Vi kikade runt och föll till slut för en petite chérie libre som vi är otroligt nöjda med! Den var framåtvänd vilket vi var lite oroliga för hur det skulle funka när Elsa inte skulle se oss, men hon var jättenöjd med att sitta i vagnen både under promenader i vaket tillstånd och sov även väldigt gott i den. Den hade en stor förvaringskorg och andra smarta funktioner så som en stor sufflett med solskärm, en ficka med dragkedja för småsaker (typ nycklar, mobil mm) och ett litet fönster som vi kunde kika på Elsa genom. Ingen vagn slår ju Bugaboon, men vi var ändå väldigt nöjda med denna också!

 

Reste ni med babyskydd för transfer och utflykter?

Vi hade inte med oss något babyskydd. Vi la till transfer med babyskydd till och från flygplatsen när vi bokade resan och väl på plats gick det att beställa taxi med babyskydd på hotellet när vi skulle ut på utflykter. Det är svårt att få tag på en taxi med babyskydd på stan, så därför var vi tvungna att förboka en tid då taxin kom för att hämta upp oss för att vara säkra på att få en taxi med babyskydd även på vägen hem.

Hur går taxiresor etc med små barn?

Det gick jättebra! Babyskydden i Dubai är framåtvända så barnen ser mycket mer än vad de gör i Sverige när de sitter i bilen. Elsa brukar gilla att åka bil i vanliga fall, men tyckte nog att det var extra spännande eftersom det var så mycket att titta på utanför fönstret.

Taxiresorna var dock en av få negativa upplevelser jag hade under resan. Det är 8-filiga motorvägar på vissa ställen och hastigheten de kör i är mellan 110-120 km/h. Det är mycket bilar och mycket trafik som trängs på vägarna och jag kan säga att jag hade lite lätt dödsångest under alla taxiresor vi gjorde. De är säkert vana att köra i den trafiken, men för mig som inte är van det var det väldigt obehagligt. Jag har stor respekt för trafiken, gillar inte höga hastigheter och har svårt att släppa på kontrollen när jag inte sitter bakom ratten, hehe.

 

Gick det smidigt att göra utflykter till Dubai city och sightseeing?

Ja det gick smidigt! Som sagt så bokade vi taxi med babyskydd på hotellet och bestämde sedan en tid som vi ville bli upphämtade för att vara säkra på att få en taxi med babyskydd i. Vi åkte dock inte på någon ”arrangerad” tur, utan valde att göra en utflykt själva till Dubai mall, Burj Khalifa och dansande fontänen. Vi ägnade en heldag åt det, vilket kändes väldigt lagom. Visst Dubai Mall skulle man kunna gå omkring i en hel evighet (finns 1200 butiker), men vi är inga shoppare direkt så några timmar där räckte för oss. Biljetter upp i Burj Khalifa (världens högsta byggnad) köpte vi på internet dagen innan för att minska kötiden samt vara säkra på att få plats den tiden vi ville. Vi åkte upp och såg solnedgången därifrån och det var en fantastisk upplevelsen så vackert!

Hur upplevde du amningen, kan man amma ex vid pool/bland folk eller måste man hitta badrum och ”gömma sig”?

På hotellet var det inga problem alls att amma vid poolen, eller jag gjorde iallafall det och det kändes inte som att det var något konstigt. Däremot så ammade jag inte offentligt på restaurangerna, flygplatsen eller när vi var inne i stan. De gångerna tog jag med Elsa in på en toalett där jag stod upp och ammade henne. Jag såg ingen annan som ammade offentligt (mer än vid poolen) och eftersom de flesta kvinnor går i långbyxor och skyler axlarna så kändes det inte riktigt okej att dra upp brösten bland folk, så därför valde jag att göra så. Jag tycker att det är viktigt att respektera andra människor och deras tro även om jag själv inte kan stå för vad det innebär.

Hur reagerade Elsa på värme och tidsskillnad och annan mat än hon är van i både smakportioner och mjölken?

Värmen märkte vi inte att hon reagerade speciellt mycket på. Nu var det inte överdrivet varmt, utan runt 26 grader vilket kände alldeles lagom. Vi satt ju mest i skuggan med henne och hon verkade trivas bra där!

Tidsskillnaden är tre timmar framåt i Dubai och den märkte vi heller inte av så mycket de första dagarna, men efter ungefär tre dagar började Elsa ställa om sina tider till Dubaitid. Hon vaknade runt 6.00 precis som hon brukar göra i Sverige och blev trött runt 17.00-18.00 på kvällen. Jag antar att hon styrs mycket av dagsljuset. Det här var dock ett litet problem när vi kom hem igen då hon de första dagarna vaknade runt fyra på morgonen. Herregud alltså! De senaste dagarna har hon dock sovit lite längre igen, så förhoppningsvis blir det inget långvarigt, men jag undrar fortfarande hur det funkar med tidsomställning och liknande när man reser över fler tidszoner med barn?! Skulle vara intressant att höra om det är någon av er därute som har erfarenhet av det?

Angående maten så fungerade det ungefär som i Sverige. Hon ammade såklart mycket, åt mycket frukt, en hel del klämmisar som vi hade med och fick smaka på maten som vi åt.

Vad hade ni med er som ni inte behövde och var det något ni saknade så här i efterhand?

Vi hade med oss både sjal och sele, men vi använde inte selen en enda gång utan jag bar henne enbart i sjalen. Jag tycker den är så mycket smidigare och skönare, men det är ju min upplevelse. Andra kanske tycker att en sele är skönare?

Vi hade med oss en liten påse med majskrokar och en del klämmisar. Reser jag igen ska jag se till att ha med en stor påse majskrokar och fler klämmisar. Majskrokarna är så bra att ha när man själv ska få i sig lite mat och vill ha en nöjd unge, och klämmarna är alltid bra att ha några extra av när det krisar!

Babyvakten hade vi med oss, men den använde vi heller aldrig, men annars tror jag att vi använde det mesta vi hade med oss. Är ni intresserade av packlistan jag gjorde till Elsa så kan jag dela med mig av den. Hojta till isåfall!

Och har ni fler frågor får ni självklart också hojta till!

 

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Peter

  Hade ni bilbarnstol på transfern till och från hotellet?
  Var ni i någon affär och handlade mat till barnet? Hur var utbudet isf 😬

  1. Emma

   Nej absolut inte! Pelle bär henne ofta, men har föredrar att inte ha sjal, utan har henne i famnen, på axlarna osv. Jag vill däremot gärna knyta in henne 🙂

  1. Emma

   Ja tänk! Jag var lite förvånad själv också att allt gick så bra 🙂 Men det blir väl så när det var så mycket nytt och spännande för Elsa att kika på, när hon fick göra saker som hon gillar och samtidigt få all uppmärksamhet från mig och Pelle!

 2. Erika

  Hej, ja dela gärna med dig av er packlista! 🙂
  En annan fråga, vad har du för sjal nu? Vi har en Aldoria Bambu soft som vi använde mycket i början. Nu ska vi ut och resa med vår bebis som är lika gammal som Elsa och har inte använt sjalen sen 4-5 månader tillbaka. Tror du man behöver en annan sjal som är lite starkare i tyget till en bebis på ca 8-9 månader?

  1. Emma

   Då ska jag göra det 🙂 Vi har en trikåsjal fortfarande, och en är ju inte så stark i tyget så jag gissar att det är dags för oss att byta snart, men den har funkat hittills eftersom Elsa inte väger så mycket än! Testa och bär din bebis i den innan ni reser så ser du hur det känns. Om den känns för elastisk är det kanske bra att köpa en i starkare tyg 🙂 Hoppas ni får en fin resa!

stats