Emma Barremyr

Tips mot vardagsångest

Emma, jag har läst din blogg sen väldigt länge tillbaka. Minns inte hur jag kom in på den eller hur jag började följa dig, men du inspirerar vaaarje dag. Har en lång bakgrund av både anorexi, ångest, depression och tvångstankar. Är fri från det idag! Men oavsett så har jag den här lilla ångesten som gnager i min mer eller mindre. Ibland är den stark och i perioder mindre. Kan du inte göra ett inlägg om hur man kan hantera den här vardagliga ångesten som gräver i magen och som helt opassande dyker upp på morgonen för mig?

Först och främst, så glad att du följer mig och tack för att du delar med dig! Du är långt ifrån ensam med allt du har gått igenom och det är starkt av dig att dela med dig. Tänk vad långt du kommit bara genom att du vara där du är idag. Du är fri efter både anorexi, depression och tvångstankar. Heja dig!

Vardagsångest alltså. Jag tror att vi är en ganska stor flock själar här på jorden som har den där vardagsångesten som du beskriver. Jag har den också, även om den är mycket mindre och ”lättare” sedan jag fick barn. Att få barn har varit väldigt positivt för mig eftersom fokuset har flyttats från mig till mitt barn. Jag tror inte att jag hinner känna efter på samma sätt som förut.

Min egen ångest idag är ofta kopplat till PMS, vilket innebär att jag mår sämre under en period i varje månad. Då kan jag också vakna med ångest.. eller kan, det händer rätt ofta!

Img 6110

Det viktigaste för mig när det gäller ångesten har varit att acceptera den och låta den finnas där, inte stressa upp mig för den. Det är inte alltid det går att göra något ”åt” den, men bara genom att vara med den utan att ge den någon uppmärksamhet tycker jag att det kan bli lättare.

De här insikterna har kommit till mig när jag mediterat. Att meditera med ångest kan vara något av det jobbigaste som finns, men det har också hjälpt mig enormt mycket. Jag har insett att det är när jag har ångest som jag behöver meditationen som mest. Det är oftast då jag har saker att ”ta itu med” inom mig, men helst bara vill fly in i andra saker där jag slipper tänka och känna. Någon som känner igen sig?

Mitt första tips mot vardagsångesten är helt enkelt att meditera. Att stanna upp och vara med ångesten. Inte fly bort, stressa upp dig och hata ångesten. Fundera istället på vad den vill säga, acceptera dina känslor och var i det som är. Det händer massa spännande saker inom oss när vi gör det!

Läs mitt inlägg om att vakna med ångest här!

Här finns tips på en bra meditationsövning att göra när du har ångest!

Img 5940

Andra saker som jag gör för att må bättre när jag har ångest är att vistas utomhus och att röra på mig. Frisk luft, natur och rörelse gör verkligen underverk för mitt mående! Jag tycker det hjälper så mycket att gå en långpromenad i skogen i tystnad. Att ha fokus på nuet och bara tillåta mig att vara i det som är. Här och nu. Allt återkommer till mindfulness, men det hjälper så mycket mot ångest tycker jag! Det ger så mycket välmående att vara medveten.

Har du möjlighet är mitt tips att kanske prova att gå en morgonpromenad följt av en meditation? Testa och se vad som händer!

Det finns många fler saker vi kan göra och mycket tycker jag handlar om att behandla sig själv med kärlek och respekt, ta hand om sig, samt att skapa en värdefull vardag med ljusglimtar att njuta av!

Här är en lista med 10 saker som får mig att må bättre när jag har ångest!

Hoppas att det var lite till hjälp ♥

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kl

    En del vardagsångest kan bestå utav är att man är väldigt intolerant för osäkerhet. Man vill gärna ha kontroll, vilket är omöjligt till fullo. Så att öva på att vara i osäkerhet utan att lugna kan för en del vara ett sätt att jobba med vardagsångest. Typ att skicka in en uppgift utan att kontrollera den o riskera att det kan bli fel osv.

stats