Emma Barremyr

10 saker som får mig att må bättre när jag har ångest

Jag har insett att ångest mer eller mindre hör till livet. För mig kommer ångesten ofta i perioder och jag märker att jag med tiden ändå blir bättre på att hantera det. Kanske för att jag blivit äldre och fått fler erfarenheter och redskap!

Men jag har också insett att det är så mycket bättre att försöka möta ångesten än att gå emot den. Ofta vill den ju tala om något för mig och då behöver jag stanna upp och lyssna, inte fly iväg.

För att möta ångesten behöver jag göra något som får mig att må bra och därför har jag skrivit en lista på 10 saker som lindrar min ångest. Jag vill dela den med er och hoppas att den ger er lite inspiration till hur ni ska möta eran ångest!

10 saker som får mig att må bättre när jag har ångest!

1. Rörelse

Det bästa är långa promenader, men det är också otroligt skönt att riva av ett jobbigt träningspass där tankar och fokus får ligga på något annat för en stund!

2. Naturen

Känner jag mig ångestfylld blir jag alltid lugnare av att komma ut i skogen. Där finns så mycket kraft och energi att hämta! Att få andas skogluft, låta ögonen vila på allt det gröna, lyssna på skogens ljud och vara ett med naturen är mental vila som lugnar och helar mig ♥

3. Kroppsscanning

Att göra en kroppsscanning eller annan mindfulnessövning har väldigt bra effekter på min ångest. Det sprider liksom ett lugn i hela mig och ger ny energi.

4. Hemmakvällar

Ni vet en sån kväll när man sätter på sig sina skönaste myskläder, tänder en brasa i kaminen, sätter raggsockor på fötterna, tänder ljus, poppar popcorn, kokar te och kryper upp i soffan under en filt. Kanske läser en tidning eller kollar på en film fast att det bara är onsdag . Kramas lite, njuter och bara är! De kvällarna är så viktiga och prioriteras ofta när jag mår sämre!

5. Oplanerad tid

Om jag har för mycket inbokat i schemat kan jag lätt bli stressad och ångestfylld, och blir det för mycket bokar jag av och ger mig själv vila och lite oplanerad tid att återhämta mig i.

6. Trädgårdspyssel

Att spendera tid i trädgården är som terapi. Det är något helande att gå med gräset mellan tårna, lyssnar på fåglarna som kvittrar, känner doften av liv, prata lite med blommorna, arbeta med kroppen och skapa något fint med fingrarna. På något sätt är det så enkelt att vara närvarande i nuet just där och då och det lindrar min ångest.

7. En varm dusch eller ett bad

Värmen från vattnet gör något med känslan i kroppen. Även den är lugnande!

8. Choklad

Det är ju inget hittepå det här med att choklad gör oss lite gladare och lugnare.Lite choklad är världens bästa medicin när ångesten kommer på besök ♥

9. Snälla tankar

När jag har ångest behöver jag vara extra snäll mot mig själv. Jag är så känslig och behöver tänka en gång extra på hur jag behandlar mig själv, att verkligen ge mig de där snälla och uppmuntrande orden i spegeln, att känna tacksamheten till kroppen och att ge mig den där klappen på axeln och tala om att det jag gör är bra nog.

10. Vänner och familj

Det är där jag finner den starkaste kärleken i livet. Kärleken och tacksamheten för alla dessa fina människor jag fått äran att ha livet ger mig en påminnelse om det viktiga här och nu. Kärleken är viktigare än något annat för mig ♥

 

Finns såklart många fler saker, men det här är några!

Fyll gärna på listan om ni vill dela med er av era ångestlindrande tips ♥

Kram / Emma.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats