Emma Barremyr

Tips för att stressa mindre #3

Idag fortsätter vi med ett nytt inlägg till följetången ”tips för mindre stress i livet”. Jag delar med mig av mina erfarenheter jag samlat på mig de senaste åren efter utmattningsdepressionen och vad som hjälpt mig att skapa lugn och mindre stress i livet sedan dess.

Läs första inlägget om att vara medveten närvarande

> Läs andra inlägget om att göra en sak i taget

Tips 3 – prioritera det viktigaste

Det här kan låta enkelt, men ack så svårt det är. Själv har jag alltid varit en person som gillat att ha många bollar i luften och tyckt om att ha mycket att göra, men hur blir det då när energin inte räcker till och stressen blir ett faktum?

Ja då handlar det helt enkelt om att prioritera det viktigaste så att jag får tid till vila. Vi funkar inte om vi fortsätter att stressa och inte får tid till vila, det gäller både dig och mig.

Det är okej att boka om ett möte, låta tvätthögen ligga ett par dagar, skita i att städa, baka scones istället för att göra en avancerad middag, säga nej till en fest på helgen om du känner dig trött eller ta en lång sovmorgon fast att du borde göra det där och det där. DET ÄR OKEJ. Är du trött och stressad – gör bara det viktigaste och tillåt dig att ta det lugnt sen.

För mig har det funkat väldigt bra att göra prioriteringslistor. Genom att ha en lista framför mig med allt jag vill göra blir det enklare att se vad som är viktigt, samtidigt som det ger en trygghet att ha allt nedskrivet. Då kan jag lättare släppa det andra (som är mindre viktigt) och fokusera på vilan.

Sen behöver inte vila innebära att jag ligger på soffan och scrollar på telefonen. Nej vila för mig är mycket mera effektivt om jag får gå en promenad i skogen, ta ett varmt bad, göra någon mindfulnessövning eller sitta på uteplatsen med en bok.

Men för att knyta ihop säcken – upplever du stress – prioritera det viktigaste och tillåt dig att ta det lugnt också!

Kom ihåg att vara rädd om dig!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats