Emma Barremyr

Tips för att stressa mindre #2

Jag gör en följetång med mina bästa tips för mindre stress i livet. Med en utmattningsdepression i bagaget är det något jag jobbat mycket med och därför hittat många redskap för, och självklart vill jag dela dem med er. Fokus på inläggen är helt enkelt tips på vad ni kan göra för att uppleva mindre stress i ert liv.

> Läs första inlägget om att vara medveten närvarande

Tips 2 – gör en sak i taget

Innan jag drabbades av utmattningsdepression gjorde jag ofta flera saker samtidigt. Jag trodde att det gjorde mig effektiv, men i själva verket var det ju tvärt om. Jag blev ineffektiv, saker tog längre tid, jag blev mer stressad, hade svårt att koncentrera mig och var långt ifrån medvetet närvarande i det beteendet.

Det är så lätt hänt att vi läser ett mail samtidigt som vi pratar i telefon, lagar mat samtidigt som vi bakar en kaka, tänker på jobb samtidigt som vi pratar med en vän eller lyssnar på en podd under tiden som vi planerar för nästa aktivitet. Det är sjukt, men det är ofta såhär det ser ut och listan skulle kunna göras hur lång som helst. Detta är bara några få exempel.

Vi är så vana att försöka få mycket gjort på lite tid att det går av bara farten, iallafall var det så för mig tidigare. Jag trodde verkligen att jag fick mer gjort om jag försökte göra allt på en gång. Men forskning som kommer nu visar att detta sätt att förhålla sig till tillvaron både är kostsamt och ineffektivt, och att många människor skulle må bra av att oftare bara göra en sak i taget för att uppleva mindre stress och mer närvaro.

Jag gjorde en rad förändringar när jag gick i KBT-terapi, och under mindfulnesskursen som jag gick för två år sedan lärde jag mig att se det här beteendet hos mig själv. Jag insåg att det gjorde mig mindre stressad att göra en sak i taget. Vilken befrielse och viktig lärdom!

> Skrev ett inlägg om mina tankar att göra flera saker samtidigt här!

Veckans tips för mindre stress blir helt enkelt att öva på att göra en sak i taget. Det kan vara svårt, men är otroligt givande på många sätt! Utforska och se vad som händer med dig.

Foto: Caroline Dahlén

Okej, när man får träna och pussa på sin bebis är det väl okej att göra två saker samtidigt, hihi!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats