Allmänt

    Veganska tofu- och sötpotatisburgare med hemgjord lökfri BBQ-sås

    Hej vänner ♥

    Alltså burgare!!!

    Det är något av en favorit här hemma eftersom det går att variera i all oändlighet!

    Köttfärsen går att byta ut till fisk, kyckling eller vegetariska/ veganska alternativ. Bröden och tillbehören kan varieras, såser och smaksättningar kan bytas ut och justeras. Ja, man kan helt enkelt göra lite som man vill och ta det man tycker är gott! Det brukar jag göra!

    Som sagt, burgare är en favorit här hemma och vi är båda t.ex. löjligt förtjusta i burgartallriken med saganaki, jordnötsburgaren och förra veckans laxburgare som hamnade på topplistan direkt!

    En annan burgare som också ganska snabbt hamnade på topplistan var mina veganska tofu- och sötpotatisburgare med hemgjord BBQ-sås!

    Den burgaren åt vi för några veckor sen och då såg det ut såhär!

    IMG_3055

    Alltså kolla!!! En färgglad och alldeles ljuvlig tallrik som smakade såååå underbart! BBQ-såsen gjorde utan lök och det funkade alldeles jättebra! Det blev över förväntan, väldigt gott alltså och passade perfekt till sötpotatissmaken på burgaren!

    IMG_3065

     

    Lökfri BBQ-sås:

    • 500 gram krossade tomater
    • 4 msk tomatpuré
    • 1/2 dl soja
    • 2 msk dijonsenap
    • 2 msk ekologiskt råsocker
    • 2 msk rödvinsvinäger
    • 3 msk olivolja

    Koka ihop alla ingredienser och låt sedan koka på svag värme i 20-25 minuter. 

     

    Ingredienser (3-4 personer):

    • 1 stor sötpotatis
    • 1 paket tofu
    • 1 dl majsströbröd
    • 1 msk stark senap
    • 1 msk paprikapulver
    • 1 tsk salt
    • 2 msk BBQ-sås
    • 1 nypa peppar

    Sätt ugnen på 175 grader. Koka sötpotatisen mjuk. Kör sedan ihop alla ingredienser i en matberedare och ställ in i kylen en halvtimme. Smörj sedan in händerna i kokosolja och forma biffar av smeten. Lägg på en plåt och ställ in i ugnen i cirka 60 minuter. Vänd på biffarna efter halva tiden.

    Servera med ett gott bröd, BBQ-sås och färska grönsaker!

     

    IMG_3066

     

    Hoppas ni gillar det!

     

    Kram / Emma.

    11 svar till “Veganska tofu- och sötpotatisburgare med hemgjord lökfri BBQ-sås

    1. Neamdring skriver:

      Oj så gott! Har ett paket tofu i kylen och skulle nog klara av detta receptet. Utom senapen då 😉

      1. Emma skriver:

        Kul, hoppas du gillar det 🙂

    2. Genus skriver:

      Blir så glad över denna recept, låg FODMAP! Tack så mycket Emma!

      1. Emma skriver:

        Och jag blir glad av din kommentar! Hoppas det smakar 🙂

    3. Zahra skriver:

      Men så gott! Det här med att man äter med ögonen också! Såå gott!

      1. Emma skriver:

        Ja jag älskar ju sån här färgglad mat 😀

    4. Ellinor skriver:

      Vi har också dille på burgare, både hemma och ute. Har något av ett projekt att prova oss igenom alla Göteborgs burgarställen. Nu när vi vet vad vi gillar har vi även börjat att experimentera med olika recept och tillbehör hemma. Eller vi skall jag väl inte säga, det är faktiskt mest M som står för matlagningen när det vankas burgare. Allt från bröd och tillbehör till burgaren i sig. Skall dela detta recept med honom och hoppas att han snart kommer hem och kan laga igen 🙂
      Kram

      1. Emma skriver:

        Åh, vilken rolig idé! Antar att ni fått käka några goda burgare vid det här laget då 🙂 Kram

    5. Mathilda skriver:

      Hej Emma! Har du recept på det där brödet som du har till burgarna 🙂 ?
      Med vänliga hälsningar

      1. Emma skriver:

        Det är inte hembakat, utan kommer från Friends of Adam! Går att beställa online och är sååå gott! Rekommenderar det varmt 🙂 http://www.friendsofadam.se/mjukt-brod/glutenfria-grova-frallor-4-st.html

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte.