Emma Barremyr

Svar på era frågor om odling

Detta inlägg är ett betalt samarbete med Byggshop

 

Hej kompisar!

Gud vad jag saknar er och att uppdatera bloggen dagligen. Jag saknar det SÅ HIMLA MYCKET ❤️ Men just nu finns inte tiden till det, utan det får bli lite mer sporadiskt, och så länge får ni ju hänga med mig på Instagram istället. Jag får massvis med frågor om min odling just nu så därför tänkte jag att det passade bra med en frågestund. Nu är inte jag någon expert eller så, men jag delar gärna med mig av det jag hittills lärt mig under mina fyra somrar som vi bott i huset och odlat. Det är ju bara så himla spännande och roligt med odling. Det är få saker som är så tillfredsställande som att se saker växa ?

Här kommer era frågor och mina svar!

 

Hur börjar man? Något särskilt att tänka på? Vad behöver man?

Om du är helt nybörjare skulle jag rekommendera att börja odla i pallkrage/ odlingsbänk. Då behöver du köpa en odlingsbänk, jord och lite fröer så är du igång sen. Och är du ute efter en odlingsbänk eller andra saker till odling kan jag verkligen tipsa om Byggshop, där finns allt du behöver för att komma igång. Dessutom kan du lätt beställa hem saker online därifrån och få det levererat hem, vilket ju är perfekt nu i coronatider!

Fundera lite över vad du skulle vilja odla (vad tycker du om?) och vad du har för förutsättningar. Val av plats skulle jag säga är viktigt att tänka på eftersom växter behöver mycket ljus (skugga är med andra ord inte så bra). Kom också ihåg att vattna ofta, speciellt om det är varmt och soligt. Köper du frön finns alltid information på förpackningen om hur de ska skötas, hur stora de blir, vilket avstånd de behöver mm. Google är också bra för att läsa på och nörda in sig på saker!

 

 

Min ena tomatplantas blad har börjat krulla ihop sig. Vet du vad det kan bero på?

Jag är som sagt ingen expert men har varit med om detta själv och läste då någonstans att det kan bero på för stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Så har du dem ute på natten kanske det beror på det? Jag låter mina plantor stå i uterummet på dagen och plockar in dem i huset under natten nu på våren när nätterna fortfarande är väldigt kalla för att plantorna inte ska genomgå för stora temperaturskillnader ?

 

Vad är enkelt att odla i växthus?

Jag tycker både tomat, gurka och paprika är enkelt att odla i växthus, dessa är också de absolut vanligaste grönsakerna som odlas i växthus. Nu har jag inte testat så mycket annat, men trots att jag är nybörjare (odlar i växthus för tredje året i rad nu) så har det gått bra. Antingen så förodlar man själv och sår från frö tidigt på våren eller så gör man det enkelt för sig och köper några färdiga plantor.

 

Jag har bara en pallkrage just nu, vad kan jag så direkt redan nu? Har försökt sätta spenat ?

Nu i maj kan du så de flesta grönsakerna. Jag själv har sått spenat, ruccola, sallad, morötter, palsternacka och två sorters rödbetor. Om jag vore dig skulle jag välja det jag tycker mest om och satsa på det ?

 

Bästa tipsen till en nybörjare?

Tänk less is more. Börja med en eller ett par olika sorters grönsaker, läs på och lär dig om hur just de funkar. Lägg sen till en eller ett par grönsaker varje år så blir det inte så mycket att lära sig på en gång. Då kan du grotta ner dig ordentligt i en sak. Ha en bok där du skriver upp lärdomar och misstag så att du kan minnas till nästa år. Google är helt klart en vän att hålla i handen. Där finns typ allt jag lärt mig ?

 

 

Vad tycker du – ordning och reda rader eller huller om buller i kragar?

Ordning och reda i rader ska det vara om du frågar mig / mvh pedanten ?

 

Har du koll på blommor kontra grönsaker? Har läst lite om fördelar emot ohyra på det sättet!

Nej det har jag faktiskt inte koll på. I år är första gången som jag testar att odla blommor från frö och jag har bara valt ut ett par sorter så får vi se om jag lyckas. Men spännande om man kan hålla borta oreda på det viset, det måste jag läsa på mer om!

 

När kan man börja så rädisor, spenat och sallad?

Du kan börja nu på en gång! Maj är en bra månad för de flesta grönsaker ?

 

Jag är nybörjare. Ska flytta till hus och vill börja med något enkelt. Vad börjar jag med? 

Morötter och andra rotfrukter är väldigt enkelt (och så himla gott) att odla själv. Sallad, ruccola och spenat är också enkelt och gott. Ett tips är att köpa en färdig tomatplanta och plantera i en stor kruka om du vill ha lite egna tomater. Tomatplantor är generellt ganska enkla att ta hand om. Eller att plantera färdiga örter i en kruka. De växer sig härligt stora! Att plantera bärbuskar är ju också trevligt när det blir frukt att plocka av ?

 

 

Min majs har fått gula torra blad efter flytt till större kruka. Ge upp eller vänta och se?

Hm, jag har aldrig odlat majs och är osäker på vad det kan bero på, men det första som slår mig är att den kan ha blivit solbränd. Du har inte ställt den i starkt solljus så att bladen blivit brända? Alternativt om den kan ha fått näringsbrist ner den fick mer jord? 🙂

 

Hur får du tomatplantorna så stora och ståtliga? ?

Jag tar hand om dem som mina små älskade bebisar ❤️ Här har jag skrivit ett inlägg om hur jag gör exakt, som du kan läsa om du vill ?

 

 

När börjar du så tomat/ chili? Vilka sorter har du sått i år?

Jag har sått i omgångar för att sprida ut skörden lite. Satte de första tomat- och paprikafröna i början på februari och de sista i mitten på mars. Har fyra olika tomatsorter – bifftomat, chokladtomat, körsbärstomat och gula pärltomater. Och fem olika paprikasorter – lila snackpaprika, röd och gul spetspaprika, orange snackpaprika och röd vanlig paprika.

 

Vilket växthus har ni? Något att tänka på vid köp? ?

Vi har ett ganska enkelt och litet växthus, det är bara 5 kvm. Hade vi haft en större trädgård så hade vi satsat på ett mycket större växthus, men i våran lilla trädgård får vi inte plats med så mycket mer, så det får bli den dagen vi flyttar till en större trädgård ? Jag tänker att om man gillar att odla så är det kanske dumt att köpa ett för litet om man har plats för ett större, så det är ett tips – ett lite större växthus alltså – men det är såklart en konstnadsfråga också eftersom det inte är så billigt med växthus. Växterna breder ut sig så himla mycket så man får inte plats med så mycket i ett litet växthus, och gillar man att odla är det nog lätt att ångra i efterhand att man valde ett för litet.
Vi har ett glasväxthus. Jag tycker att det är allra snyggast och sen finns det många fördelar med glas också. Glaset släpper igenom ljuset bättre än plast och blir inte mörkare med åren som alla sorter av plast blir. Jag har läst att i glasväxthus får man det absolut bästa växtresultatet och även om glas är dyrare än plast, så blir det ändå på lång sikt billigare än andra material. Dock är det viktigt att tänka på att det krävs kraftigare stomme och spröjsar i ett glasväxthus än vad som behövs om man använder plast.
Det finns mycket att fundera över när man ska köpa växthus. Bygga själv eller köpa ett färdig tex? Jag rekommenderar dig att googla och läsa på lite! Sen är nog det viktigaste att fundera över vad man vill odla där och hur mycket jobb man vill lägga ner på själva bygget ?

 

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats