Emma Barremyr

Så tar jag hand om tomatplantorna

Att ha en trädgård att ta hand om och pyssla i är terapi för hela själen. SOM JAG ÄLSKAR DET!

Tomatplantor är otroligt roliga att ta hand om då de kräver en hel del pyssel och omvårdnad. Sen jag började odla tomater för ett par år sedan har jag verkligen lärt mig massor om dessa underbara plantor. Häng på så ska jag dela med mig av lite tips!

Från det att tomatplantorna börjar växa behöver de flesta tomatsorter ”tjuvas”. Det görs för att plantan ska lägga all sin energi till att låta huvudstammen växa och utveckla tomater, istället för massa sidoskott ska växa fram och ta näringen. Det innebär att man nyper bort alla små kvistar som växer fram i varje bladveck. Det kan vara bra att tjuva tomaterna när kvistarna fortfarande är ganska små eftersom de annars lätt förväxlas med huvudstammen.

Förra året fick jag lära mig av en granne att det är bra att klippa bort bladen på tomaterna eftersom det ger mer näring åt frukten och därmed bättre skörd. Tomatplantor är dessutom väldigt yviga plantor som tar stor plats, och om bladen blir för stora kan de skugga tomaterna så de får svårt att mogna, så det finns flera anledningar till att klippa av bladen.

Över lag tycker jag att tomatplantor är väldigt lättskötta och ger man dem bara den kärlek de vill ha så får du garanterat en bra skörd! Men förutom att tjuva och klippa blad då, på vilka andra sätt tar jag hand om mina tomatplantor?

 

Fler tips till dig som odlar tomater!

> De får rikligt med vatten, speciellt soliga dagar så vattnar jag dem varje dag

> Gödsla då och då, men inte för mycket eftersom det ger större blad och sämre skörd

> Tomater trivs bra i stora krukor och vill gärna ha minst 10 liter jord att växa i. I små krukor växer de sig bara långa och smala. Så att odla dem i stora krukor eller i lådor är grymt tips!

> Bind upp tomatplantorna eller stötta upp med bambupinne så att inte huvudstammen bryts av och skadas

 

Mina tomatplantor i växthuset har växt så det knakat senaste tiden och nu var det på tiden att börja klippa lite blad. Förmiddagen igår ägnades därför till trädgårdsfix (hade ju egentligen tänk göra det i helgen, men då låg jag ju helt däckad och orkade ingenting). Rensade lite lådor, sådde ny spenat och klippte tomatplantorna <3 Mysmåndag deluxe!

 

 

När plantorna blir såhär stora och yviga är de svåra att hålla isär och svårare att sköta om, så lite klippning var verkligen på sin plats!

 

 

Som sagt, en riktig djungel hade växt fram!

 

 

Det blev lite blad till slut!

 

 

Och såhär blev resultatet. Jag lämnade en hel del blad ovanför de första tomatklasarna på huvudplantan och kommer så småning om fortsätta att klippa blad när de växer ytterligare!

 

 

Så mycket mer ljus och ordning för växterna nu!

 

 

Och det är många tomater på gång! Mest blommor än så länge, men lite körsbärstomater har kikat fram och väntar på att få färg 🙂

 

 

Och som avslut på det här inlägget måste jag bara få visa er första auberginen som är på väg fram! Ser ni blomknoppen mellan bladen på bilden ovan? Det är alltså första auberginen som är på väg fram. Såååå himla spännande! Jag har aldrig odlat aubergine tidigare så följer plantorna med spänning nu! Jag satte fröna i februari och vad jag förstått så tar de lång tid på sig och kommer förmodligen inte vara klara förrän i slutet av sommaren, men ändå! Så roligt om jag lyckas 😀

 

Har fått många önskemål om att skriva mer om trädgård och odling. Gillar ni den här typen av inlägg? Gilla isåfall gärna inlägget genom att trycka på hjärtat här nere så vet jag om jag ska skriva fler liknande inlägg framöver!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida

    Jag vill gärna fylla på med två tips som jag lärt mig efter några års tomatodling, brukar också göra som du skriver! Plantera ner dom djupt, så sätter de nya rötter längs stammen, det gör inget att ens små plantor blivit långa och rangliga, bara att plantera ner djupt (eller liggande med stammen under jord), då blir det kraftiga plantor sen och första blomklasen kommer lägre ner. Sen vill jag också tipsa om täckodling, jag täcker jorden i växthuset med gräsklipp (eller långt gräs o sånt efter grästrimningen) och det håller jorden fuktigare så man slipper vattna så ofta, plus gödslar plantorna och ger fin lucker jord när maskarna bearbetar materialet. Täckodling är suveränt 😀 Hoppas du får ett bra tomatår, dina plantor ser superfina ut.

stats