Emma Barremyr

Min första kombucha är klar!

Jag skrev för ett tag sen att jag fått en SCOBY av mamma och att jag skulle börja göra egen kombucha. Första omgången blev klar för ett par veckor sen och jag har sedan dess druckit ett par deciliter kombucha varje dag, vilket min mage mått otroligt bra av. Jag vill vara tydlig med att skriva att det finns väldigt lite forskning gjord på kombucha, men många med IBS upplever att de mår bättre av att dricka det och jag kan bara instämma.

Det här är mina upplevelser sedan jag började dricka kombucha:

Mina gaser har minskat markant senaste veckorna och jag har klarat av att äta flera livsmedel (som jag i vanliga fall inte alls klarar av) utan att bli gasig, bland annat avokado och lite vitlök. Jag är mindre svullen och upplever att tarmen tömmer sig lättare. I vanliga fall  måste jag sitta på toa länge innan jag känner mig färdig, men nu har jag inte alls samma känsla, utan är ganska snabb på toaletten. Det är verkligen superspännande att uppleva och det ska bli minst lika spännande att fortsätta att dricka och se hur det utvecklas under tiden. Min dröm är att kunna äta mer veganskt, men eftersom min mage är så himla känslig mot bönor, lök och annat som ofta ingår i vegankost är det svårt för mig.

Nu tänkte jag berätta lite steg för steg hur det gick till när min första kombucha blev klar. Glasbehållaren med SCOBYN fick stå och fermentera i 12 dagar innan jag tyckte att den kändes färdig och det blev dags att smaksätta och tappa upp den på flaskor.

 

Såhär hade glasbehållaren stått i mörkret under trappen och gottat till sig!

 

 

Och såhär såg det ut när jag lyfte bort duken. Svampen (SCOBYN) hade förökat sig och låg därför i två lager.

 

 

Det första jag började med var att lyfta upp svamparna och tvätta av dem i kallt vatten. Sen tappade jag upp 2 liter kombucha i två behållare (1 liter i respektive behållare) och la ner en svamp i varje. Den ena satte jag på ett lock och ställde in i kylen för att ge bort till en kompis vid senare tillfälle och den andra använde jag till den nya satsen kombucha som jag förberedde efter att ha tappat upp den färdiga kombuchan på flaskor.

 

 

Den färdiga kombuchan silades och sen hällde jag ner den i flaskor och stoppade i svarta vinbär och hallon som smaksättning.

 

 

Man kan smaksätta på olika sätt, men jag gör som min mamma gör vilket känns smidigt. Efter att den smaksatts ska den ju stå och fermentera ett par dagar till innan man ställer in den i kylskåpet, och därför behöver den silas igen. Men jag gör så att jag låter flaskorna stå framme några dygn, ställer in dem i kylskåpet och sen silar jag när jag dricker kombuchan. Lite mindre jobb så 🙂

 

 

I tillbringaren till vänster ligger SCOBYN och startvätskan till min nya sats kombucha. I behållaren har jag hällt i 4 l vatten och i kastrullen står 2 l te med socker och drar till sig. Sedan blandas allt ihop i den stora behållaren för att sedan ställas undan för förmontering i 7-12 dygn 🙂

 

 

På sista bilder är teet klart och kombuchan och svampen är redo att läggas i!

 

Nu står min tredje omgång på förmontering och nästa omgång tänkte jag experimentera med lite nya saksättningar. Hallon och vinbär är supergott, men jag tänker mig en julig smak med kardemumma, apelsin och kanel kan vara gott också 🙂

Tryck gärna på hjärtat om ni gillar och vill läsa mer om kombuchan!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida P

    Vad häftigt att du märker en sån skillnad! Jag har gjort några satser med olika smaksättningar nu ken fastnat för en enkel smak med kombucha på grönt te plus ca 1/4 äppelmust, och kanske lite riven ingefära i 🙂

stats