Emma Barremyr

Jag ska göra egen kombucha

Inläget innehåller affiliatelänkar.

 

Jag har fått en SCOBY av mamma! En SCOBY är en kombuchasvamp som man använder när man gör kombucha, så jag ska alltså börja att brygga egen kombucha nu. Hur kul? Jag älskar att greja med såna här små projekt och skapa själv. Den här svampen kommer ju växa och jag kommer att behöva ta hand om och vårda den för att få mitt fermenterade te. Just det – fermenterat te – är just vad komucha är. Hoppas att ni är sugna på att hänga med i processen, för jag tänkte nämligen dela den här med er 🙂

På bilden ovan ser ni den så kallade SCOBYn. Den ser ganska slemmig och kanske inte så inbjudande ut, men det är helt i sin ordning.  Enkelt förklarat så är SCOBY en bakteriekultur som stimulerar bakterietillväxt i kombuchan. När man gör kombucha är det SCOBYn som, tillsammans med startvätskan (några deciliter riktigt sur kombucha), driver fermenteringen framåt.

En flaska med färdig kombucha är fullproppad med snälla mjölksyrebakterier som i sig ska vara väldigt bra för magen. Efter några veckors jäsning innehåller en milliliter kombucha så mycket som en miljon bakterier, så kanske kan lite kombucha bidra till en friskare mage? Det finns dock ingen forskning gjord, men mamma har som sagt hållit på med det här ett tag, så varje gång jag varit där nu senaste halvåret har jag druckit lite kombucha varje dag och jag märker stor skillnad på min IBS-mage. Mindre gaser och en bättre magkänsla bland annat!

Blir du sugen på att brygga egen kombucha och undrar hur du ska komma igång? Jag har som sagt fått min SCOBY och startvätska av mamma. Vid varje bryggning skapas nämligen nya SCOBY-bebisar som antingen kan ges bort eller bli startskottet för nästa sats. Lättast är alltså att få av någon som redan är igång med processen, men om du inte känner någon som gör egen kombucha går det lika bra att köpa en SCOBY online (här finns en som fått bra betyg).

 

 

När jag var hos mina päron sist var jag med när mamma satte en ny sats kombucha på fermentering. Hon började med att brygga sött te och blandade sedan ut det med startvätskan och la i SCOBYn. Sen ställde hon undan burken, och svårare än så är det inte. När satsen väl är satt är det bara att vänta! Vanligtvis tar det mellan 7-12 dagar innan kombuchan är klar!

 

Grundrecept på kombucha

(4 liter)

– 3 liter vatten
– 8 tepåsar (grönt te)

– 3 dl råsocker
– 1 liter kombucha (startvätska)
– 1 SCOBY

Du behöver även:

– en stor glasburk, en tygbit och ett gummiband
– en tratt och en sil
– några flaskor och etiketter

Koka upp vattnet, lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till rumstemperatur (vätskan får inte vara över 25 grader). Ta bort tepåsarna och häll över i en stor, rengjord glasburk (viktigt att den är ren så att smuts inte skadar bakterierna). Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i SCOBYn. Spänn fast en tunn tygbit som lock med hjälp av ett gummiband och låt sedan glasburken stå orörd i rumstemperatur i 7–12 dagar.

Från dag 7 är det dags att börja provsmaka kombuchan (använd ett rent sugrör så att det inte råkar komma smuts i kombuchan). Smaken på kombuchan förändras under jäsprocessen och varierar från söt, fruktig och bubblig till mer vinägerliknande om den får stå under en längre tid. Den blir surare desto längre den står. När du är nöjd med smaken tappar du upp kombuchan i rena glasflaskor som du förvarar i kylskåp så att fermenteringsprocessen stannar av.

Man kan även smaksätta sin kombucha, men det tar vi i nästa inlägg. Jag satte min första egna sats kombucha förra helgen och inväntar nu spänt på att den ska bli färdig. Jag tänker att när den blir det så ska jag dela med mig av hur jag smaksätter den med er!

PS. Det behöver du inte vara orolig över sockret eftersom sockret bara är där som mat till SCOBYn. Utan socker överlever inte bakteriekulturen och har du i för lite kommer inte fermenteringsprocessen igång som den ska! Sockret äts upp av jästen under förmonteringen och drycken blir surare ju längre tid den får jäsa.

 

 

Wow, hur spännande är inte det här?! Hoppas, hoppas att jag lyckas 🙂

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Hej Emma! Aldrig provat att dricka kombucha, men det låter spännande att göra själv 😉 Vad härligt för dig att du har märkt skillnad av att dricka det under en tid.

  Jag skulle dock vilja påpeka att jag tycker det är lurigt att skriva ut om kombuchans påvisade ”hälsofördelar”, när det i princip inte finns några (kontrollerade) studier på det. Att kunskapsläget om tarmfloran idag (än så länge) är mycket begränsat gör det också lurigt att skriva ut hur bra det är att dricka kombucha varje dag, när vi faktiskt inte vet det. Jag tycker absolut det är okej att skriva om sina egna upplevda fördelar av något, men att hävda att något ”visats” kräver enligt min mening en stark grund bakom påståendet.

  Kan verkligen varmt tipsa dig om att lyssna på Christian Dahlströms podd ”Sinnessjukt” där han i en serie avsnitt granskar Soki Choi:s bok ”Kimchi och kombucha”. Väldigt intressant och väldigt viktigt!

  Ha det så bra! Mvh, Elin.

  1. emmabarremyr

   Ja det är verkligen spännande 🙂 Tack för input. Menar du att mjölksyrabakterier inte har bevisad effekt på tarmen? Jag skriver ju inte om kombuchan i sig där, utan om bakterierna. Kombucha innehåller ju mjölksyrabakterier, men som du säger så finns det inte så mycket kunskap kring kombuchan och hur den påverkar oss på lång sikt eftersom det inte finns kontrollerade studier, så det var dumt att skriva hur bra det är att dricka kombucha. Men att äta mjölksyrabakterier då? Det trodde jag fanns forskning på… Jag ska absolut lyssna på poddavsnittet. Tack för tipset 🙂

   1. Elin

    Det har du helt rätt i. Såg att du ändrade i ditt inlägg också 🙂

    Tarmfloran och dess betydelse för vår hälsa är ju ett spännande område, men enligt mig drar många lite för höga växlar om det idag…

    Vi vet än så länge att vår tarmfloras sammansättning och funktion har en viss betydelse för vår hälsa och utveckling av sjukdomar. Men vi vet dock inte hur en hälsosam tarmflora ser ut och vad som kännetecknar en normal eller frisk uppsättning av bakterier i tarmen. Så om vi inte vet hur en frisk eller optimal tarmflora ser ut, är det svårt att säga vilken bakterie och mängd av den som skulle vara gynnsamt 🙂 Jag är verkligen ingen expert på tarmfloran (eller mjölksyrebakterier heller för den delen) men jag tycker det är viktigt att poängtera att bakteriernas betydelse för vår hälsa är oerhört komplext och vi vet egentligen inte så mycket idag.

    Säkerligen finns det en hel del spännande studier på mjölksyrebakterier men som sagt, kan tänka mig att mycket är nog på ett förstadie 🙂 Vad gäller probiotika finns evidens för en viss effekt vid IBS, men man vet inte vilken typ av bakterie eller produkt som skulle vara gynnsam för vem. För inflammatoriska tarmsjukdomar som t.ex. Chrons tycks man däremot inte se samma effekt. Så kanske är det så att probiotika inte har så betydelse för en frisk gemene man, men och andra sidan verkar det inte vara skadligt för oss.

    Långt inlägg detta, men tycker det är så intressant och viktigt att diskutera om 🙂 Hoppas du inte ser inlägget som en kritik, utan bara som en reflektion. Tack för en bra blogg!

    1. emmabarremyr

     Inte alls, jag är väldigt glad att du delade med dig! Jag har lyssnat nu och det är ju skrämmande att höra om! Så tack för att du uppmärksammade mig kring det, jag hade helt missat det annars 🙂 Du satte lite nya tankar i mig ❤️ Kram

stats