Emma Barremyr

Så tänker vi med socker till våra barn

LÄSARFRÅGA:

Hej! Läst tidigare att ni också försöker undvika att ge era barn vittsocker. Undrar hur ni gjort när ni umgås med släkt och vänner? Har ni nämnt era tankar och bett de undvika fika och dylikt när barnen är med eller säger ni ifrån till barnen? Tacksam för tips ? Kommer snart själv vara i den situationen när det kanske inte är lika lätt att “lura” barnet, just nu får hon alltid något mellanmål eller frukt när vi är bortbjudna på fika. Fikatillfällen sker minst en gång i veckan så känner att det blir för mycket att göra undantag tillåta fika varje gång.

 

SVAR:

Precis som du skriver så undvek vi länge att ge Elsa vitt socker, och jag skrev för lite mer än ett år sedan ett inlägg kring det. Det var inte så svårt att undvika så länge hon inte var medveten, men när hon blev det så blev det svårare. Jag och Pelle har alltid varit överens om att vi inte ska ha några förbud och eftersom vi fikar och äter sött ibland så måste ju hon också få göra det. Jag har för mig att det var när Elsa blev runt två år som hon började bli mer intresserad och ville smaka av vårt fikabröd (innan hade hon nöjt sig med t.ex. torkad mango), så det var väl ungefär då som hon började få äta lite söta saker, även om vi fortfarande försöker att undvika det i den mängden det går.

Vi har pratat med våra familjer om våra tankar och de är väl medvetna om att vi vill undvika sötsaker till våra barn. Idag får Elsa som sagt smaka på det mesta, men är faktiskt inte alltid så intresserad. Hon gillar glass och bullar, men hon måste alltid äta mat innan för att få fika och då är det inte alltid hon orkar så mycket. Eftersom våra familjer är medvetna kring hur vi tänker brukar det ofta erbjudas sockerfritt fika som t.ex. fruktsallad eller bär med grädde. Ett tips kan vara att du själv tar med dig ett bättre alternativ på fika – t.ex. rawfoodbollar med dadlar om det känns mer okej? Det kan jag göra ibland, och eftersom Elsa älskar dadlar väljer hon gärna det före annat. Dadlar är också sött, men jag tänker att det ändå är bättre och mer näringsrikt än vitt socker. Och vill hon smaka på det som serveras så får hon göra det, men då brukar hon få en väldigt liten bit (för att hon ska kunna få i två omgångar om hon vill ha mer). Det känns bra att kunna säga ”ja du får en liten bit till, men sen räcker det”, vilket hon brukar nöja sig med.

Söta drycker är något som vi inte alls hade tänkt introducera (saft, juice, festis, läsk och liknande är något vi aldrig köper eller har hemma), men så fick hon smaka på festis en gång och då var det kört. Hon tyckte jättemycket om det och vill gärna ha det om det finns när det vankas fika. Eftersom vi inte vill sätta förbud så har vi gjort så att hon får väja – vill hon ha en festis att dricka ELLER något ätbart att fika? Hon väljer i de flesta fall en festis och är nöjd med det. Jag och Pelle får ju också bara välja en sak 🙂

Hon har även fått smaka på godis några gånger och åt en del glass i somras. Det blir ju naturligt så på sommaren med semester och stranddagar. Idag försöker vi hålla vitt socker till max en gång i veckan då det oftast blir någon fika på helgen. Vi brukar ha fredags- och lördagsmys innan läggdags med popcorn och torkad mango framför en film här hemma. Det är så mysigt och Elsa älskar det! Det behöver ju inte vara godis och sött för att hon ska gilla det 🙂

För att avsluta det hela så har vi alltså inga förbud även om vi inte uppmuntrar Elsa till att äta socker. Vi försöker vara avslappnade kring det hela och tänka att det är maten som vi äter som är det viktigaste. Elsas lilla kropp behöver näring och det finns i maten. Elsa är inte så stor i maten så hon behöver verkligen äta det lilla hon äter för att få i sig näringen som hon behöver, och den finns inte i socker och snabba kolhydrater. Hemma äter vi mycket frukt och grönt, fullkornsprodukter, massa bra fetter och olika proteinkällor, så förhoppningsvis får hon i sig det hon behöver. Blir det några ”sämre” tillfällen i veckan är det inte hela världen. Däremot så kommer det nog vara svårare med Astrid att vänta så länge med att introducera socker som vi gjorde med Elsa, det är många som säger att det är så med andra barnet. Men som sagt, det viktigaste är ändå maten som äts hemma eftersom det lägger hela grunden. Blir det då sötsaker ibland så spelar det inte så stor roll, det är iallafall vad jag tänker.

Avslutar inlägget med en bild på när Elsa bakade sina första chokladbollar. Världens godaste chokladbollar som är ”sockerfria”, men helt fantastiskt goda ändå!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. V

    Det verkar som ni har en väldigt sund inställning!! Det är så viktigt att inte ha några förbud eller prata om mat som nyttig eller onyttig. Om man har ett barn som är lite känsligt och vill göra rätt kan det bli lite tokigt. Vårt ena barn som är 6 år plockade upp signaler från diverse håll t ex från släktingar som bara vill väl egentligen och pratar om ”det här är nyttigt och det här är nyttigt” och blev plötsligt väldigt orolig för att må dåligt eller bli sjuk av socker. Där får vi snarare uppmuntra att äta lite saker med socker då och då när det inte är helg kanske för att ladda av. Även om vi också har lördagsgodis och oftast fikar saker utan vitt socker. Det kan också vara lurigt om man måste förklara varför vissa fika-grejer är ok att äta mer av (jag brukar t ex göra våfflor med bönor och grönsaker vilket ju är toppen om de vill äta mkt av) och vissa kanske bara nån gång i veckan. Man vill ju samtidigt att barnen ska få vara barn och inte behöva tänka på såna grejer. Vi brukar säga, om frågan kommer upp, att man blir starkare och orkar mer av vissa saker. Som kroppens bränsle. Men det kan ju också göra att det kan bli laddat att äta saker med vanligt socker i, om barnet nu blir medveten om det. Hursomhelst, massa tankar… Det är inte helt lätt. Men så himla bra att det finns så många möjligheter numera att göra olika typer av godsaker som ger kroppen både glädje och näring!

stats