Emma Barremyr

LÄSARFRÅGA – Så får vi ihop småbarnslivet

LÄSARFRÅGA:

Jag skulle gärna läsa mer om hur du och Pelle få “ihop” småbarnslivet med träning, jobb osv. Hur får ni dagarna att gå ihop, vem gör vad?

 

SVAR:

Vad småbarnslivet innebär är något man inte riktigt förstår innan man själv är där. Herregud!!! Sedan jag blev mamma är det är så många gånger jag undrat vad jag gjorde med all tid innan jag fick barn?! Tiden som jag hade innan barn känns ju som en evighet nu när jag väl har barn, och det var verkligen en frihet att kunna göra precis vad jag ville när jag ville. Så är det inte riktigt att ha småbarn. Det är ett pussel utan dess like för att få till allt, och det gäller att samarbeta med den man lever tillsammans med. Och tvåbarnschocken! Nu förstår jag vad det innebär också. Ett barn känns helt plötsligt som inget barn alls, medan två barn känns som sju. Det är min känsla, men det blir kanske bättre bara jag kommer in i allt vad två barn innebär 🙂

Men med det sagt så innebär det inte att jag inte älskar livet som det är nu, för det gör jag verkligen. Den här tiden i livet känns så himla kort och även om det ofta är kaos och väldigt mycket mindre tid för mig själv så älskar jag att få ha en familj, ta hand om barnen och se dem växa upp. Jag tycker att jag och Pelle är ett bra team, för det är lite så jag ser oss nu – ett team som jobbar med att ta hand om den här familjen som vi har skapat tillsammans. Vi pratar ofta ihop oss och försöker hela tiden kommunicera med varandra för att saker och ting ska gå så smidigt som möjligt. Sen så behöver vi inte säga så mycket till varandra vad vi ska göra, utan det går ganska mycket på rutin nu. Vi vet vad som ska göras hemma och med barnen varje dag, så när en av oss gör det ena gör den andra det andra som ska göras.

Pelle jobbar heltid och jag jobbar just nu 25-50 % med PT-online och mina sociala medier. Att jag har eget företag kräver såklart lite extra pussel för oss för att vi ska få allt att gå ihop. Pelle är ganska fri i sitt arbete och kan jobba hemifrån om han behöver, vilket innebär att han kanske inte alltid är på plats på jobbet 8 timmar om dagen, utan kan jobba en del hemifrån om kvällarna. Han kan flexa lite vilket är så värdefullt i vårt livspussel.

Som det ser ut nu så är jag ensam hemma med båda barnen måndagar och fredagar, och då är jag helt föräldraledig. Elsa går 20 timmar i veckan på förskolan och under den tiden är jag både föräldraledig och jobbar mina timmar hemifrån. Med Elsa funkade det bra de första åtta månaderna, så jag hoppas att det gör det med Astrid också.

Jag sover med Astrid och därför är Pelle den som alltid går upp med Elsa och fixar frukost, plockar ur diskmaskinen (som ofta går under natten) och tar disken efter frukosten på morgonen innan han åker till jobbet runt 7-8. Sen brukar Pelle vara hemma igen runt 16-17 om eftermiddagarna.

Jag tycker väldigt mycket om pysslandet hemma och tar därför ansvar för tvätten, att byta sängkläder, vattna blommor, handla, laga mat mm, och det är sånt jag oftast gör när han är på jobbet och jag ändå är hemma. Visst är det lite pyssel att få ihop det med två barn, men det går bra tycker jag. Pelle tar ansvar för gräsklippning, allt fix med bilarna, när saker ska fixas i trädgården, slänger skräp (vi källsorterar såklart) och sånt, och det känns som vi båda trivs med den här ”uppdelningen”. Vi städar nästan alltid tillsammans och medan jag städar toaletterna och torkar i köket brukar Pelle dammsuga och torka golven. Det har vi alltid kört. Men det här är ju inte ristat i sten. Ibland lagar Pelle maten och jag klipper gräset. Ibland slänger jag skräpet och Pelle viker tvätten. Ja ni fattar!

Träningen då. På veckorna tränar ofta Pelle på lunchen på jobbet eller på kvällarna när Elsa har somnat och jag räknar mina promenader med Astrid som träning samtidigt som jag försöker få till något pass i gymmet när hon sover i vagnen de dagarna jag är själv med henne. De dagar jag är ensam med båda barnen har vi kommit överens om att jag får gå en promenad när Pelle kommer hem från jobbet medan han roddar middagen hemma, men då tar jag oftast med mig Astrid. På helgerna är det lättare att få tid till träning och då brukar vi oftast köra ett varsitt pass under förmiddagarna och sedan hitta på något med familjen på eftermiddagarna.

Kvällsrutinerna hjälps vi åt med och turas om att göra olika saker. En av oss tar barnen och badar dem efter middagen medan den andra tar hand om disken och plockar undan leksaker och städar lite efter dagen. Sen tar vi ett varsitt barn och vi turas om att lägga Elsa. Astrid är ju oftast vaken fram tills jag går och lägger mig vid 21-22, så den som inte lägger Elsa tar hand om Astrid.

Ja det blev ett långt svar, men det är väl typ så det ser ut 🙂

 

Kram / Emma

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Olivia

  Låter som en bra uppdelning, men får ni tid för varandra? Det kan jag känna är problem hos oss, man städar, är med barn, tränar men inte så mycket tid tillsammans. Bara vi två 🙂

  1. emmabarremyr

   Nej det är väldigt lite tid för varandra just nu, men det får vara så en period tänker jag. Bara Astrid blir lite större så kommer vi kunna lämna båda barnen då och då för att bara vara med varandra. Och förhoppningsvis börjar Astrid somna lite tidigare på kvällarna så vi kan umgås bara vi två då 🙂 Påminn er om att tid för er kommer tillbaka och försök att se varandra mitt i vardagsstressen och allt som ska göras. En puss och en kram i farten är mer än inget alls <3

 2. Sofia

  Så himla många vuxenpoäng på detta alltså. Och ändå lyckas ni få kärleken och romantiken att brinna vidare, åtminstone är det den auran ni har på alla bilder <3

  1. emmabarremyr

   J jag älskar honom så mycket, men just nu känns det som att ”vi” står lite på paus, men våran tid kommer väl tillbaka snart 🙂

stats