Emma Barremyr

Det har vi lagat med det vi har odlat

 

Det har varit skördetider ett bra tag nu! Vi har haft egna gurkor, tomater, sallad och morötter i flera månader. Första paprikan mognade för någon månad sen och sedan dess har jag skördat massor! Har liksom tolv paprikaplantor FULLA med paprikor ? Vi har ätit massor av zucchini och aubergine och även rödbeta och palsternacka nu på slutet.

Det var första året som vi odlade såhär mycket och det har varit SÅ UNDERBART! Det är magiskt att kunna producera egen mat, så tillfredsställande på något sätt, men också SÅ GOTT. För det kan jag lova, grönsakerna smakar så mycket mer än de man köper i butik!

 

 

Vad har vi gjort för gott med allt vi skördat då, är det många som undrar? ? Så det tänkte jag dela med mig av. Jag hade egentligen tänkt skiva mer om odlandet och skapa mer recept, men har tyvärr inte varit jättebra på att hitta på nytt eller fota maten i sommar, av förklarliga själ. Jag har helt enkelt inte hunnit med och sen Astrid föddes är det mer bebis-bilder än mat-bilder i min telefon ?

Iallafall. Det har blivit många stora härliga sallader till maten i sommar. Vi har verkligen frossat i grönsaker ? Förutom stora härliga sallader till maten har vi ätit mycket grönsaksdipp och Elsa har älskat att gå och ta sig en morot till mellis lite då och då. Rotfrukterna har vi ätit ugnsrostade och aubergine och zucchini har vi ofta grillat. Mums!

 

En god dipp som vi gjort till grönsakerna (dippat morot, gurka och paprika):

 • 2 dl turkisk yoghurt
 • 100 g fetaost
 • Dill, salt och peppar efter smak

Mosa fetaosten och blanda med turkisk yoghurt. Smaksätt med dill, salt och peppar.

Perfekt som mellanmål!

 

 

Jag har också torkat tomater i omgångar och lagt i burkar som jag hällt på olivolja och torkad oregano. De klarar sig löjligt länge i kylen 🙂 Jag köper alltid minst en burk med soltorkade tomater i veckan, så att ha egna torkade tomater i olja är ju ljuvligt. Så gott i sallader, såser, grytor och liknande!

 

 

Andra goda recept som vi gjort med våra egna grönsaker:

> Vegetarisk wrap med aubergine, zucchini och chèvre

> Hallumiburgare med aubergine

> Laxsallad med zucchini

> Zucchinipaj med tomat

 

 

Wow vilken upplevelse det varit att få odla den här sommaren. Jag lär mig nya saker varje år och ser redan fram emot nästa år. Det är fortfarande en hel del tomater, aubergine och paprikor kvar som ska skördas, men annars så börjar odlingssäsongen så smått smyga mot sitt slut.

Åh vad tacksam jag är för vår lilla trädgård ?

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Julia

  Åh visst är det ljuvligt och få skörda sitt egna och som du säger man känner verkligen skillnad på smak och det mysigaste är ju när man får gå ut och plocka sitt egna själv och sedan äta det, älskart!! Längtar så tills jag har egen trädgård, än så länge får jag nöja mig med min balkong hehe 🙂

  1. emmabarremyr

   Ja det är så ljuvligt! En balkong är ju inte dumt det heller i väntan på trädgård 🙂 Mysigt att kunna drömma!

 2. Ellen

  Så häftigt och härligt! Drömmen. Såhär önskar jag att ha det när jag flyttar någonstans med trädgård ?? Älskar att odla! Osm du säger ger det livet något extra.

stats