Emma Barremyr

Vandringen till Trolltunga

I sommar är det fem år sedan vi bilade oss genom Norge och bland annat upplevde en av våra mest fantastiska vandringsupplevelser någonsin. Vandringen till Trolltunga är en klass för sig och är det någon vandringsled jag vill tipsa er om att gå så är det den till Trolltunga. Jag har aldrig skådat något så vackert! Början och slutet av vandringen är rätt tuff med tanke på brant uppför och sedan brant nedför, men bara man tar sig upp är det en ”lätt” och väldigt fin led att gå som jag skulle säga passar de flesta, bara man är van att gå lite längre sträckor då leden ändå är hela 22 km.

Vi hade otrolig tur med vädret när vi vandrade. Det är sällan det är såhär klart (och varmt) som det var när vi gick upp, men den här leden är nog fin i alla väder och även om det kommer regn är risken att det regnar en hel dag inte så stor. Det är fjällen och väder kommer och går snabbt! Se bara till att ha ordentliga kläder som håller er varma och torra så kommer ni få uppleva en vandring utan dess like!

Vill ni läsa om äventyret till Trolltunga? Varsågoda, här kommer en återblick till ett inlägg som publicerades 14 augusti 2014.

 

Turen till Trolltunga var hela 22 km lång och beräknades ta mellan 8-10 timmar, så efter en rejäl frukostbuffé lämnade vi hotellet i Odda redan halv sju på morgonen. Vandringsleden började i Skjeggedal där vi ställde av bilen och knöt på kängorna för att sedan börja trava uppför berget.

De första tre kilometerna var riktigt tuffa. Stigen snirklade sig uppåt i en stenig terräng likt en trappa i skogen. Det var riktigt brant och inte förrän efter 1,5 km planade leden ut några hundra meter för att sen gå över i ännu en stigning på någon kilometer innan vi kom upp på bergsplatån och började gå längs den otroliga bergskammen.

Efter bestigningen av själva berget planade leden ut och blev jättefin. Vi kunde öka på tempot och njöt samtidigt att det vackra vi hade runtomkring oss. Som vanligt finns det inga bilder som kan beskriva det vackra och den underbara känslan som infinner sig i en sån svårslagen natur och miljö, ni MÅSTE åka dit och uppleva det! Vi tog små och korta pauser för lite riskakor med jordnötssmör och banan, sög på klubbor och knaprade choklad och lyckades på så vis hålla energin på topp och var sen framme vid Trolltungan efter tre timmar! Det gick så himla fort och kändes knappast som 11 km ?

 

 

Framme vid Trolltungan var det bara till att ställa sig i kö för att sen få gå ut och fota våra bilder. Folk var helt galna, stod på händer och gjorde alla möjliga konster där ute. Själv vågade jag  knappt lägga benen över kanten!  Men det var så coolt, och jag fick en sån adrenalinkick av att stå där ute att jag kände mig alldeles hög på livet! Min fantastiska kropp hade tagit mig dit och jag var så tacksam ♥

 

 

Efter att ha stått i kö och fotat MASSOR med bilder hittade vi oss en picknickplats och dukade upp lunch. Till lunch blev det en udda, men faktiskt väldigt god kombo (allt smakar väl bra med en sån utsikt kanske?) ? Vi åt tacotubs med tonfisk och mangocurrysås, morötter och smoothies samtidigt som vi njöt av den otroliga utsikten framför oss!

 

 

Från Skjeggedal till Trolltunga är det 11 km, så efter en lång paus för fotografering och lunch var det sedan dags att vända om och gå hela vägen tillbaka! Det gick fort och på vissa ställen önskade jag att jag hade haft löparskorna på mig. Terrängen, utsikten och känslan gjorde mig lycklig och hög på livet! Jag ville bara rusa och använda den enorma energin inom mig och bli ännu mer hög – på endorfiner! Wiiiiieeee ?

Ett tips till er som åker tid – ta med er tältet upp på fjället och stanna ett par dagar. Bestigningen av själva berget är tufft, men väl där uppe är lederna så otroligt fina och att göra dagsturer i form av löpning är något vi kommer göra nästa gång vi åker dit!

 

 

När vi hade fyra kilometer kvar bestämde vi oss för att ta ett dopp i en av de små fjällsjöarna som vi gick förbi. Vi trodde att vattnet skulle vara iskallt, men det var alldeles lagomt och var helt underbart att simma runt i! Uppfriskande och så rent vatten att vi kunde dricka det! Vilken fantastisk känsla ? Vi passade också på att ta en fikapaus där i solen när vi ändå satt still. Riskakor, jordnötssmör och banan hade blivit standard, men även choklad och lite nötkräm slank ner ? Mums!

 

 

Sen gick vi vidare och till slut väntade det tuffaste – 3 km BRANT nedför. Steg för steg som skulle bromsas och knän som började värka, men vi tog oss ner förvånansvärt fort. Efter knappa sju timmar var vi tillbaka i Skjeggedal och kastade oss direkt ner i den kristallklara sjön! Vi var blöta av svett i den 30-gradiga värmen och det var SÅ SKÖNT att svalka och fräscha upp sig med ett dopp!

Den här dagen måste jag säga var oslagbar! Är det någonstans ni ska åka för en vacker vandringsled, otrolig utsikt och oslagbar natur – åk till Trolltunga, ni kommer inte att ångra er ?

 

Läs fler vandringsinlägg från äventyret i Norge!

>> Besseggen – Norges mest besökta vandringsled

>> Galdhöpiggen – toppbestigning av Norges högsta berg

>> Vandring i Geiranger

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats