Emma Barremyr

Att må dåligt som gravid – går det i arv?

LÄSARFRÅGAN:

Jag undrar om din syster/mamma mår/mådde lika dåligt som du under graviditeter? Om det är något som går i arv liksom eller det är högst individuellt?

 

SVAR:

Jag är ingen expert, men jag tror att det här med hur man mår under en graviditet är högst individuellt och att det inte är något som går i arv. Min mamma mådde bra under sina graviditeter och hade inte alls samma kraftiga illamående den första tiden som jag och min syster haft. Både jag och Lina har mått väldigt dåligt de första månaderna med både illamående och kräkningar, men för Lina gick det över snabbare och hon har mått väldigt bra sista halva under båda sina graviditeter. Hon har även orkat jobba trots sitt illamående, men det har inte jag gjort.

Under graviditeten med Elsa gick mitt gravidillamående över efter ungefär halva graviditeten, men då hade jag istället mycket magproblem och mådde istället dåligt över det. Jag var förstoppad, hade mycket ont i magen, mådde illa pga. förstoppningen (vilket är ett helt annat illamående än gravidillamåendet) och hade mycket halsbränna och olustkänslor från magen. Det hade ju med min IBS att göra och den här gången är det mycket bättre, men istället har inte gravidillamåendet gått över och jag tror inte att det kommer att göra det heller Jag går ju in i vecka 27 imorgon så jag har faktiskt tappat hoppet om att illamåendet ska släppa helt. Jag har ju ändå bra dagar då och då så jag får vara glad för det!

Åter till din fråga för att få en avrundning på inlägget! Alla tre, både jag, mamma och min syster har alltså varit illamående den första tiden (vilket väldigt många är), men inte på samma sätt och sen har graviditeterna skiljt sig väldigt mycket. Jag mår förmodligen väldigt dåligt just på grund av att jag har IBS och det är tyvärr ganska vanligt att det är så. Vissa blir bättre i sin IBS när de blir gravida, men många blir mycket sämre, och jag är väl en av dem 🙂

 

 

Som avslut på inlägget vill jag ändå säga att oavsett hur dåligt jag mår under mina graviditeter är det sååå värt mina barn. För Elsa skulle jag göra det igen och även om jag inte träffat lillasyster än så vet jag att jag skulle göra det för henne också! Mina barn är vädra ALLT och jag är så tacksam för att jag haft möjligheten att bli och vara gravid trots att det varit jobbigt <3

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats