Emma Barremyr

Att odla hemma

Tidigare i veckan planterade jag om några av mina tomat- och gurkplantor. De små fröna jag sådde i mitten av februari har ju nu vuxit sig hyfsat stora och det var därför dags för lite större krukor med mer jord. Det är också såpass varmt i uterummet nu att dessa plantor har fått flytta ut dit dagtid. Och det är ju något speciellt med att se sina små ”bebisar” på golvet där, växa sig större och större för varje dag som går. Det är så roligt att se saker växa och att få skapa ett litet grönsaksland helt själv!

Jag är långt ifrån en expert när det kommer till odling, men jag testar mig fram och lär mig nya saker för varje år. Det här året blir fjärde året jag odlar här hemma och det känns som om jag får lite mer kött på benen för varje år som går. Jag försöker läsa mycket och lägger till en eller ett par nya grönsaker för varje år, för att det inte ska bli för mycket på en gång. Första året var det bara gurka, morötter, ruccola och spenat, andra året la jag till ärtor och örter, tredje året tomat och paprika och nu i år tänkte jag även testa aubergine och zucchini. Så spännande! Grönsakslandet växer för varje år!

Åter till omskolningen av tomat- och gurkplantorna som jag gjorde tidigare i veckan. Gurkplantor ska med fördel inte planteras om eftersom de har ganska sårbara rötter, men jag brukar ändå göra det ett par gånger innan de får en fullstor kruka att bo i när jag ställer ut dem, och det har funkat bra. Jag har tidigare år haft dem i krukor på framsidan, men i år ska de få bo i vårt nya växthus tillsammans med tomatplantorna och aubergineplantorna. Längtar så tills vi har växthuset på plats!

Aubergine- och paprikaplantorna har så smått börjat komma upp de också, men är fortfarande små, behöver lite mer tid på sig och står kvar i fönstret på övervåningen där jag har mina drivhus jag köpte tidigare i vintras. Tomatplantorna däremot börjar bli riktigt stora, så de var det dags att skola om nu. Och skola om betyder ju att de får nya, större krukor med mer jord. Jag har lärt mig att tomatplantor gärna vill ha stora krukor med mycket jord desto större de blir (minst 10 liter per planta). I växthuset ska vi ha någon form av lådor, men de kommer få rejält med både jord och vatten, så det blir nog bra!

Såhär såg det ut när jag satt i uterummet och planterade härom dagen. Solen sken och värme upp hela rummet och att sitta där och pyssla med plantorna och bara vara i nuet är verkligen terapi för själen <3 Så innerligt tacksam för vår lilla trädgård!

Sista bilden är från ena drivhuset som är fullt med både paprika, aubergine och mer tomatplantor som är på väg upp! Mina älskade små plantbebisar <3

Gillar ni att läsa om odling och trädgårdsliv? Klicka gärna på hjärtat här nere om ni vill läsa mer om det!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Amanda

    Åh vad kul! Vad stora fina plantor ? Spännande med växthus. Själv kör jag första året och var lite sen i starten så jag började förra veckan. Får se om det blir några tomater ?

    1. emmabarremyr

      Ja det ska bli jättespännande med växthus! Lycka till med dina tomater, kommer säkert komma även om det blev lite sent 😀

stats