Emma Barremyr

Recept mjuk pepparkaka

Img 8996

Härom veckan fick jag en sån enorm jullängtan! Det resulterade i att jag ställde mig och kokade risgrynsgröt till mig och Elsa en morgon. Åh, tomtegröt och tända ljus till frukost alltså! Ute var det en av årets första frostmorgnar och när solen var på väg upp glittrade hela världen. Så vackra och njutbara saker att känna tacksamhet över i vardagen!

Efter att ha lämnat Elsa på förskolan satte jag sedan igång i köket. Jag fortsatte dagen med en mjuk pepparkaka som sedan blev förmiddagsfika mitt i jobbracet. Åh, ätbara grejer som får en att tänka på julen alltså! Tomtegröt och en mjuk pepparkaka känns alldeles lagom att tjuvstarta lite med såhär när det bara är liiiite mer än en dryg månad innan julstöket börjar på riktigt. Håller ni inte med?

Receptet jag utgick ifrån var banankakan jag hittat hos Susanna. Smaksatte den med pepparkakskryddor och lite extra kanel, och det blev ljuvligt gott!

Sen har jag ju totalt snöat in på banan- och jordnötssmörskrämen igen. Den är så enkel och god! Ta en halv gulbrun banan och mosa ihop med 1-2 msk jordnötssmör. Så jäkla gott till så mycket (bröd, pannkakor, gröt, glass, frukt osv)! Testa om du inte gjort det!

Annars kan jag tänka mig att den här kakan blir ljuvlig med ädelost och fikonmarmelad. Ska köpa hem det till nästa omgång tänkte jag!

Och det här med gulbruna banan – VIKTIGT för att få den där söta goda smaken på kakan!

Nuså, scrolla för recept!

Img 9003

Img 9017

Mjuk pepparkaka

1 bröd

3 stora gul-bruna bananer (viktigt att de börjat bli lite bruna)
4 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 dl kokosolja
2 kryddmått salt
1,5-2 msk pepparkakskryddor
1 tsk kanel

Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills du fått en jämn smet. Häll över smeten i en silikonform eller en smord brödform. Toppa exempelvis med en skivad banan/kokos/valnötter/fröer. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter.

Och recept på kokoslatte finns här! 

Img 8998

Img 9001

Img 9013

Ska snart ge mig på lite experimenterade av julgodis!

Längtar du också efter julen? Vad längtar du efter mest?

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tobbe

  Efter att ha provat saffransvarianten, som blev så god, var jag tvungen att testa pepparkakskryddningen också 🙂 Så det blev dagens frukost. Tog två msk pepparkakskrydda, och det var absolut inte för mycket. Banansmaken är det som kommer fram tydligast ändå. Men det gör ju inget, för bananbröd är ju gott 😉

  Gjorde en blandning av färskost (philadelphiaost) och rårörda lingon. Blev jättegott som pålägg på mackorna!

 2. Vickan

  Låter smarrigt. Något att göra på bananerna i frysen kanske 🙂
  Dina recept är verkligen bra. Just nu har jag helt snöat in på din chokladbollsröra med banan och jorsnötsfrosting. Riktigt längtar efter att få äta den varje dag. Njutning i varje tugga 🙂
  Tack för en fantastik blogg.

  1. ptbyemma

   Ja men det låter väl som en toppenidé! Och du anar inte HUR GLAD jag blir av att höra att du gillar mina recept! Chokladbollsröran har jag nästan glömt, så tack för påminnelsen! KRAM

 3. Sofia

  Jag längtar!! Så mysigt med julmat, fika, godis, ljus och allt annat 🙂 Just nu längtar jag mest efter risgrynsgröt och havregrynsgröt med pepparkakskrydda (det sistnämnda har jag och sambon redan börjat med :))
  Tack för en fin blogg, kram <3

 4. Malin

  Nej jag längtar inte efter julen. Vet inte riktigt varför men vill bara hoppa över alltihop. Jag trodde att jag skulle längta efter den nu när vi har barn men nej. Jag skulle hellre åka bort över jul och nyår men det får bli nästa år i så fall. Julen innebär mycket förväntningar som jag inte tycker uppfylls så jag kan lika gärna hoppa över den.

  1. ptbyemma

   Det är helt okej att känna så också! Vi åkte bort över jul för ett par år sedan och det var faktiskt skönt det med, men helt annorlunda såklart! Skulle kunna tänka mig att göra det igen!

stats