Ett förtydligande angående inlägget om förskolematen | Emma Barremyr
emmabarremyr

Emma Barremyr

Annons

Ett förtydligande angående inlägget om förskolematen

Jag känner att jag behöver skriva det här inlägget eftersom det kändes som att flera tolkade mig fel när jag skrev inlägget om förskolematen. Det kan lätt bli så när det gäller kost som rör upp mycket känslor inom oss. Läs inlägget här!

Någon tyckte att jag var extrem i mitt tänkande när jag ville ha ekologisk, näringsrik och miljösmart mat i skolan. Och ja – så kan man ju tycka om man inte har samma åsikt som mig, och det förstår jag att inte alla har. Men ni som följer mig vet nog att jag inte är speciellt extrem vad gäller maten.

Jag skrev aldrig att det var farligt att äta snabba kolhydrater och halvfabrikat ibland, det gör vi också här hemma ibland och det är liksom ingen big deal. Elsa får korv, blodpudding och vitt bröd ibland, precis som hon får sötpotatispasta, smoothies, hemgjorda köttbullar och vegetariska måltider. Hänger ni med? Mitt inlägg syftade inte till att vi ska äta strikt och förbjuda våra barn “allt som inte är bra”. Det tycker jag inte heller är sunt. Vi är ju inte mer än människor och får tillåta oss att allt inte är perfekt med maten. Grundtanken med mitt inlägg var att jag ville förmedla ett helhetstänk kring maten i SKOLAN, där både våra barns växande kroppar, djuren och miljön var medräknade.

Jag går absolut inte runt och mår dåligt för att Elsa ska äta skolmaten, utan det jag skrev var att jag “önskade” att det skulle vara mer vegetariska måltider i veckan, att det gröna var i fokus. Att det serverades mer växtbaserade alternativ till yoghurt, mjölk och ost och att allt som kom från djuren (mjölk, ost, kött osv) var ekologiskt. Jag skulle önska att det serverades långsamma kolhydrater istället för snabba, att mellanmålen var mer genomtänkta och att socker inte var tillåtet, alls. Det finns ju vissa förskolor som har det så, men tyvärr ser det inte riktigt ut så där vi har Elsa på förskolan.

Varför servera sylt och inte bär till pannkakorna? Varför inte naturell yoghurt istället för smaksatt? Varför inte en gryta på havregrädde ena gången och vanlig grädde andra gången? Varför inte servera pulled oats vissa gånger istället för köttfärs när det är tacos? Varför inte servera både vanlig mjölk och havremjölk? Varför inte fullkornsprodukter istället för snabba kolhydrater? Etc, etc…

Hänger ni med på vad jag menar? Jag tänker att det ena inte behöver utesluta det andra. Sen vad det gäller socker så tycker jag att det är upp till varje förälder hur man väljer att göra, och därför ska det inte finnas i skolmiljö. Men det här är ju min åsikt, och jag förstår om alla inte tänker lika.

Vi är inte strikta med maten här hemma, men jag försöker tänka på balans. Elsa älskar korv, vanlig yoghurt, grädde, “vanliga” pannkakor, crème fraîche och kött lika mycket som hon älskar havremjölk, sötpotatispasta, grovt bröd, frukt, råris, mina vegobollar, bananpannkakor och havregrynsgröt. Det enda vi egentligen utesluter helt och hållet fortfarande är socker, men det är för att hon inte varit intresserad av det än. Sen vet jag också att det kommer en dag då hon får smaka på det och att hon kommer vilja ha mer, och det är klart att vi inte kommer ha förbud kring det. Förbud är aldrig bra och jag vill aldrig att hon ska känna sig “exkluderad” och därför kommer hon få äta som de andra barnen när tillfället händer utan att vi påpekar något. Precis som när jag och Pelle fikar kommer hon också få fika då. Men nu är hon nöjd med sin torkade mango (det bästa hon vet), så då låter vi henne äta det.

Sen vet jag att alla barn är olika och att det inte är lätt med maten till barn i perioder, men jag tycker ändå att vi alltid ska försöka ge våra små älsklingar så bra och så mycket näringsrik mat i skolan som möjligt. Sen är inget så nyttigt att vi alltid kan äta det och inget är så onyttigt att vi aldrig kan äta det. Så tänker jag ofta och det kan vara bra att påminna sig om ibland!

Kram!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linnéa

  Hejsan Emma! Har läst din blogg i åratal men aldrig skrivit något här! Ville bara säga att jag absolut förstår vad du menade med inlägget och innan jag fick barn tänkte jag likadant som du. Älskar nyttig mat och ville laga all mat från grunden. Men dottern har varit krånglig med mat sen start och äter i stort sätt bara några få halvfabrikat. När hon inte vill äta väcker det enorma ångestkänslor i mig (som jag gör allt för att inte visa) och när hon äter blir jag SÅÅ glad trots att det är halvfabrikat. Så att läsa saker som att halvfabrikat ”inte är optimalt för små växande kroppar” gör mig ganska ledsen även om jag kan hålla med. Du är ju inte den enda som skriver sådant, och varje gång jag läser liknande inlägg får jag lite dåligt samvete för att jag inte ger min dotter den ”bästa” maten. Som sagt så fattar jag att det absolut inte var din mening med ditt inlägg, så jag vet inte riktigt vart jag ville komma med denna kommentar. Lätta mitt hjärta kanske 🙂
  ”Den nyttigaste maten är den som hamnar i magen” läste jag en gång, det tycker jag var ganska bra!

  Tack för en jättebra blogg och ta hand om dig och familjen ❤️

  1. ptbyemma

   Så glad att du läst bloggen så länge och att du kommenterar. Var bra av dig att lätta ditt hjärta. Jag förstår dig verkligen, men menade inte att ge någon dåligt samvete. Det var bara mina tankar om förskolematen och inte vad var och en ger till sina barn. DU är en så bra mamma och gör det bästa du kan för ditt barn, kom ihåg det <3 Precis som du skriver är ju den nyttigaste maten den som hamnar i magen. Fortsätt tro på det <3 KRAM

  1. ptbyemma

   Ja tyvärr så är det väl så. Vi får försöka se det positivt och tänka att det som görs för hälsans skull är bra 🙂

 2. Hanna

  Ofta är skolmaten extrema mängder och tror inte många förstår hur komplicerat det är med lagar och upphandlingar , lättare för små förskolor men stora kommunala har det inte lätt. Bär till flera tusen barn blir kostsamt och vissa upphandlingar begränsar även utbuden av produkter. Vilket gör att men inte så lätt kan byta ut lite produkter sådär lätt varannan vecka…Enligt lag får man inte ansöka om tex svenska produkter då det bryter mot upphandlingarnas principer och kan kosta kommuner miljontals kronor om dessa principer bryts..De kämpar på och sätt er gärna in mer i bakgrunderna så kanske ni skulle ha mer förståelse för hur komplext och svårt detta är .. Mat och människor är nog det mest komplexa ting på jorden..MVH /Hanna

  1. Veronica

   Vår förskola är kommunal (Stockholm) och det går att påverka till viss del visst! Sen finns vissa regler och sånt men kocken har tex havregrädde ist för vanlig grädde och det har han bestämt om jag inte har missförstått 🙂 Nu har ju iof bestämt på högre ort att det inte ska serveras pannkakor (varför?!!!) men mär det gjordes det fick de frysta tinade bär till.

 3. v

  Jag håller verkligen med dig om att fler förskolor borde ha en mer varierad kosthållning! På de förskolor som har egen kock och det finns ett intresse blir det ju oftare så. Men trist med dem som måste ha t ex cateringföretag (på förra fsk var det så) då var det mkt sylt och ketchup – inget fel men som du skriver funkar ju super med frysta tinade bär. Det får de på den nuvarande förskolan! Och kocken använder mkt havreprodukter ist för grädde till alla, för då blir det mjölkfritt och det finns mjölkallergiker. Barnen får välja havremjölk om de vill, tror jag. Det är nog inte så svårt om det bara finns intresse. Jag minns att jag mailade cateringföretaget på förra fsk och det gick att göra vissa förändringar även där…

  Jag håller fast vid att det viktigaste på förskolan är att barnen känner sig trygga, mår bra etc och att de äter överhuvudtaget. Sen är det underbart när maten också är hälsosam, god, varierad och lagad med kärlek!

  1. ptbyemma

   Ni verkar ju nåd ha det väldigt bra tycker jag. De små sakerna gör ju ändå stor skillnad. Till Elsas förskola levereras mat från catringföretag som lagar 900 portioner varje dag, som körs ut till olika förskolor och skolor här på hammarö. Det är ju extremt mycket! Jag har pratat med personalen på Elsas förskola och de verkar ändå väldigt medvetna kring kosten vilket gör mig glad. De tar emot önskemål från oss föräldrar så det känns ändå som att man kan vara med och påverka lite, vilket jag tycker känns bra! Men som du skriver, det allra viktigaste är ju att barnen äter överhuvudtaget!

Annons
stats