emmabarremyr

Emma Barremyr

Förskolematen

Jag frågade på Instagram om ni hade några önskemål på frågor jag skulle ta upp i bloggen, och då dök en fråga angående förskolematen upp. Vad är mina tankar kring det undrade någon?

Och ja, förskole- och skolmaten alltså. Vart börjar man ens? Jag veta att det finns förskolor och skolor som har grym mat, som satsar på ekologiskt, närproducerat, näringsrikt och hemlagat. Men i de flesta förskolor/ skolor ser det inte ut så, över lag är det tyvärr så att skolmaten är långt ifrån bra.

Jag skulle så gärna önska att skolmaten innehöll fler vegetariska måltider i veckan, att det gröna var i fokus. Att det serverades mer växtbaserade alternativ till yoghurt, mjölk och ost och att allt som kom från djuren (mjölk, ost, kött osv) var ekologiskt. Jag skulle önska att det serverades långsamma kolhydrater istället för snabba, att mellanmålen var mer genomtänkta och att socker inte var tillåtet, alls. Barn behöver inte det.

Vi fick inte välja förskola till Elsa. Vi sökte plats på en förskola som har egen kock och får hemlagad mat, som var en av flera anledningar till varför vi ville att hon skulle gå där. Men hon fick tyvärr inte plats där, och eftersom vi skulle stå utan förskola om vi tackade nej till den vi fick plats på, så fick vi snällt tacka ja till den.

Vi har fått plats på en bra, liten och mysig förskola som vi är väldigt nöjda med, men det här med maten är ju en fråga för sig. Jag har pratat med personalen på Elsas förskola om maten som serveras och det är ju tyvärr en hel del halvfabrikat och snabba kolhydrater. Inte helt optimalt för växande små kroppar. Personalen kan inte göra så mycket åt det, men försöker påverka det övriga som mellanmål och fika. De serverar inget socker alls, utan kör på frukt som “sött”, har grovt bröd till mellanmål och ger ersättningar för mjölkprodukter efter önskemål. Det känns ändå bra tycker jag!

Elsa kommer bara äta förmiddagsmellis och lunch på förskolan tre dagar i veckan. Eftersom jag inte kan påverka det hon blir serverad där tänker jag att det är ännu viktigare att jag påverkar det hon får i sig här hemma. Det är ändå hemifrån som de bra grunderna läggs.

180f855e eff0 4ff8 ae83 b3d9544c2b15 l0 001

Vad tänker ni kring skol- och förskolematen? Dela gärna tankar och erfarenheter med mig!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ida

  Jag har jobbat en del på olila förskolor samt haft mycket pratik( är barnskötare) och har aldrig upplevt att maten är dålig eller så. Väldigt sällan det har varit dåliga halvfabrikat och snabba kolhydrater. Det har servetats både fisk, vegetraiskt kyckling och kött och mycket grönsaker och bra mellanmål med grövre bröd och bra pålägg. Mjölken är alltid ekologisk och maten i den utsträckning det går. Tyvärr är det ju ofast en ganska matbudget. På den förskolan jag har jobbat mest på så har de varit ett väldigt sunt tänk och syn på mat, vi har pratat om varför vi behöver äta men att alla familjer äter olika och uppmuntrar barnen till att smaka men tycker de inte om det så är det ingen som tvingar dem att äta. Och om föräldrar har haft synpunkter/ önskemål om maten har både pesagoger och kökspersonal tagit emot det och uppskatat önskemål osv. Blev visst en lång kommentar nu men som sagt är min upplevelse av mat i förskolan bra och det uppskattas alltid när föräldrar kommer med tankar och önskemål om maten😊

  1. ptbyemma

   Tack för dina tankar! Det verkar vara väldigt olika från förskola till förskola och jag hör många i stockholmstrakten som verkar ha det väldigt bra. Men jag ska ta med mig att synpunkter och önskemål för det mesta uppskattas! Kram

 2. Jennifer

  Jag tycker som du, att de ska endast servera eko produkter och matsedeln ska vara genomtänkt. Det finns många gånger jag tagit i kontakt med köket pga av olika saker som serveras på förskolan. En enkel sak är tex yogurt: välj hellre en naturell ist för smaksatt om det ska finnas. Det genomfördes. När de serverades pizza så åt inte mitt barn något, så hon fick annan mat, fisk och potatis för att de är så viktigt att hon får i sig mat pga kronisk autoimin sjukdom, diabetes typ 1. Snabba kolhydrater är super viktig för min dotter vid ett lågt blodsocker men är inte alls nödvändigt för henne annars, då hennes blodsocker blir total kaos. Även om potatis inte är det bästa allternativet så är det bättre än pizza. Jag vet att allt kan inte passa alla men de borde ändå finnas lagar och riktlinjer om vad som skall serveras åt barn. Det kan inte då vara pizza iaf… Om man vill ge sitt barn det, så kan man faktiskt göra det hemma. Tycker det är jätte bra att du tar upp frågan och lyfter medvetenheten!

 3. Charlotte

  Det får inte bli ett överdrivet “nyttighetstänk” när det gäller barnens mat, det om något är inte hälsosamt. Jag tror lagom är bäst, lite hemlagat lite halvfabrikat. Jag tycker maten på vår förskola överlag är bra.

  1. ptbyemma

   Kag håller helt med dig! Nu handlade ju det här bara om förskolematen. Här hemma blir det både veganskt, korv, grönsaker, blodpudding, frukt osv. Mest hemlagat såklart eftersom jag tycker det är viktigt. Men aldrig prat om ”onyttigt” eller ”nyttigt”, det är bara ”mat” vi äter 🙂

   1. Veronica

    Med äldre barn kan man prata lite vad som är nyttigt mindre nyttigt etc tycker jag – superbra tv-programs tips Frågefilurerna på Netflix avsnitt ”Varför kan man inte äta efterrätt jämt?”

 4. ...

  Ett tips, läs livsmedelsverkets broschyr om måltider i förskolan 😀 den ingår även som kurslitteratur på förskollärarlinjen på universitetet!

  1. jonna

   Jag läser till förskollärare, jag är även utbildad kostrådgivare och jag har inget som helst förtroende för livsmedelsverkets rekommendationer, eftersom att de baseras inte dirket på vetenskapliga objektiva forskningsstudier. Utan på forskning finansierad av både socialstyrelsen och fd. brödinstitutet. Med det med i bakhuvudet skulle jag också önska att skolmaten blev mer miljövänlig och hälsosammare i förskolan / skolan.

 5. Kl

  Sen är det ju viktigt att komma ihåg att alla halvfabrikat är inte dåliga, att äta det en del men inte bara behöver inte va dåligt heller. Och snabba kolhydrater. Gissar du menar pasta o mackor. Det handlar ju om vilken mängd, vad serverar man till och hur äter man i stort. Som med det mesta! 😊

  1. ptbyemma

   Jag förstår vad du menar och följer du bloggen ser du nog att våra måltider är precis så. Vi äter etc både korv (så gott att grilla) och blodpudding (för att Elsa ska få i sig järn) med jämna mellanrum.

   1. Kl

    Jag följer och min avsikt var inte att skriva att du gör eller inte gör på ett visst sätt. Utan det var en tanke jag delade utifrån vad du skrev. 😊Men inte en tanke om vad du gör och inte. Jag har ingen anledning att lägga mig i vad du gör och inte. 😊Eller jo, gjorde du något jag känner till som farligt så hade jag nog velat upplysa om det.

 6. Veronica

  Jag brydde mig jättemycket om vilken mat som skulle serveras på förskolan när min nu 5-åring skulle börja… jag tyckte det var dåligt och hämtade tidigt för att ha med avokado och smoothie till mellis etc. Nu kan jag säga att det finns sååå mkt viktigare saker än maten. Det enda jag bryr mig om är ATT barnen äter på förskolan! Ibland vill barn bara äta Längtan eller Lingongrova och vägrar annat bröd tex, eller vill bara äta typ 5 rätter varav pizza med tomatsås utan ost är en – ja då är det väl så. Sen försöker jag med det som går att påverka lite utan att bli besatt av att näringsintaget blir perfekt (försöker ge kalla krispiga grönsaker, nötter, parmesanbitar, smoothies etc) Lätt att ens egen besatthet kan börja gälla barnen istället…(kan va bra att varna sig själv lite om man har haft ätstörningsproblematik tänker jag). De är ju det finaste en har och en vill ju dem så väl!!!

  1. ptbyemma

   Skönt att du lärt dig så mycket! Vi gör så gott vi kan 🙂 kommer aldrig att sätta etikett på maten, utan förmedla den balans vi har här hemma. Mat är mat liksom, men ”maten” ser ju olika ut i olika familjer. Och skolmaten är ju svårt att påverka så ingen idé att prata negativt om den hemma, men nu fick jag frågan om vad mina tankar var kring den, så därför skrev jag i lägget.

 7. Linda

  Jag tycker du verkar lite överdriven gällande maten. Det är inte farligt för en växande liten kropp att äta varken korv eller färdiga köttbullar, potatisbullar eller blodpudding eller vad som nu serveras.
  Barn kan ju käka makaroner i en månad eller mer som enda kost och ändå växa fint liksom 😉
  Huvudsaken är väl att de äter.
  Som certifierad kostrådgivare med en lång utbildning inom nutrition bakom mig kan jag med gott samvete ge mina barn halvfabrikat och även socker då och då i olika små och begränsade former. Herregud det är ju ingen Big deal och förr eller senare kommer även din dotter att upptäcka det och undra.
  Jag skulle aldrig vara strikt med maten av anledningen till att barn inte ska behöva vara så medvetna. Det ger helt fel signaler!

  Lustigt ändå att du i senaste inlägg även gör reklam för en mjölkprodukter och skriver om ibs.
  Mjölkprodukter är ju inte gjort för någon människas mage utan för kalven. Och ändå skriver du att du gärna ser att din dotter ska få mer växtbaserat på förskolan men rekommenderar mjölkprodukter (med en industri som bidrar till vår klimatkatastrof !!) till folk med känsliga magar😅🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️😩

  1. ptbyemma

   Kag skrev aldrig att det var farligt. Jag skrev vad jag önskade, både för våra barns hälsa, för djuren och miljön. Det här handlar om ett helhetstänk och inte om att vara ”strikt nyttig”. Med ätstörningsbakgrund är jag väl medveten om vad som triggar och det enda jag lär Elsa genom att servera bra, näringsrik och hemlagad mat hemma är att det är så vi äter hos oss. Det är ”mat”, utan etikett som nyttig eller onyttig. Vi har heller inga förbud, utan äter både korv, veganskt, yoghurt, havregurt, blodpudding, råris, grönsaker osv. Elsa har varit med i köket sedan hon var väldigt liten och äter i princip allt vi ger till henne, så våra matvanor förs väl över på henne. Sen är förskolematen som den är, men det är mina tankar och INGET jag pratar högt om med min dotter, bättre vet jag faktiskt!

   1. Bella

    Hej Emma! Tycker kommentaren ovan var lite väl syrlig/ missförstod vad du menade i inlägget. Tycker dina tankar är väldigt vettiga och är övertygad om att ni är fantastiska föräldrar. Kram!

stats