Emma Barremyr

Mindful eating övning

Jag sitter på tåget på väg till Stockholm. Imorgon påbörjar jag utbildningen till mindfulnessinstruktör på riktigt och det ska bli så himla roligt. Snart kommer jag att kunna leda egna grupper och redan i höst ska jag få tjuvstarta lite med en pilotgrupp. Bor du i Karlstadstrakten och är sugen på att vara med i den gruppen får du gärna höra av dig till mig på emma@ptbyemma.se, så berättar jag mer!

Eftersom vi ändå är inne på temat mindfulness nu tänkte jag passa på att tipsa om en mindfulnessövning som hjälper dig att bli mer medveten i ditt ätande. Det är en sviiinbra övning!

Jag har fått lära mig att smkaupplevelsen är som intensivast under de första tuggorna vid varje måltid, och därför passar det bra att skapa en vana av att försöka äta de tre första tuggorna så medvetet som möjligt. Därför vill jag dela med mig av övningen ”Tre medvetna smakbitar”.

Gör såhär:

Börja gärna övningen med att ta några medvetna andetag för att landa i ditt kropp och vid matbordet. Känn in hur kroppen känns! Är du hungrig? Hur känns hungern? Ser du fram emot att få äta maten framför dig? Hur känns den längtan?

Studera sedan maten framför dig, undersök färger och former. Lukta på maten och sug in alla dofter. Därefter kan du ta en första smakbit av maten.

Lägg matbiten på tungan och försök att smaka på den utan att tugga på den. Vilka olika smaker kan du lägga märke till? Tugga sedan försiktigt och undersök vilka smaker du då lägger märke till. Testa sedan att försiktigt trycka matbiten med tungspetsen mot gommen, ofta smakar mat som allra mest intensivt när vi gör det.

Lägg sedan märke till konsistensen i det du äter. Hur känns konsistensen av maten i din mun? När du sedan väljer att svälja maten, så gör även det medvetet och studera med nyfikenhet hur det känns. Hur känns det i kroppen efter att du svalt maten?

Ta sedan en till smakbit av maten. Välj det på tallriken eller bordet framför dig som intresserar dig mest nu efter första tuggan. Låt din nyfikenhet styra dig och ät med samma medvetna närvaro. Ta sedan en tredje matbit och ät den på samma sätt.

Var uppmärksam på hur denna enkla övning påverkar resten av måltiden, och studera med nyfikenhet vad det än är du lägger märke till.

Lycka till!

S5

Läs mer!

> Fem tips på hur du kan äta medvetet

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats