emmabarremyr

Emma Barremyr

5 tips på hur du kan äta medvetet

Jag tror inte på bantingsdieter, förbud och att vara strikt när det kommer till kosten. Däremot så tror jag på mindful eating. Mindful eating handlar om att äta medvetet, lära känna sin kropp och att följa kroppens behov. Vi människor är olika och mår bra av olika sorters mat, och därför finns det inget som är rätt eller fel när det kommer till kosthållning.

Genom att lära känna sin kropp, hur man mår av maten och lyssna på hunger och mättnad är det lättare att äta på det sättet som är rätt för just en själv. Vissa av oss mår bra av att dra ner på kolhydraterna, andra av att undvika mjölkprodukter osv. Vi har också olika behov gällande hur ofta vi behöver äta. En del av oss måste äta sex-sju gånger på en dag medan andra fungerar allra bäst om de bara äter tre gånger om dagen.

Har du någon gång funderat på avd din kropp mår bäst av? 

Mindful eating handlar om att lära känna sina egna individuella behov och lära sig att följa dem för att därigenom må allra bäst efter sina förutsättningar. Det här kan vara en jättesvår utmaning i dagens samhälle där vi hela tiden får höra från höger och vänster vad som är rätt eller fel att äta. Att vi ska göra si eller så…

Så hur gör man för att äta medvetet? Häng på så ska jag dela mina bästa tips med er!

Här kommer 5 tips på hur du gör för att äta medvetet

 1. Sitt ner i lugn och ro! Öva på att ge dig själv tid för att äta så att du slipper kasta i dig maten utan att hinna reflektera. Undvik att stressade matsituationer helt enkelt!
 2. Tugga maten långsamt och var medveten om det som sker i kroppen. Känn på smakerna! Känn hur maten känns mot tungan! Svälj och känn hur det känns i magen. Blir det varmt eller kallt? Känn när du börjar bli mätt och reflektera hur det känns.
 3. Undvik att göra andra saker samtidigt som du äter. Gör du andra saker under tiden som du äter är risken stor att du äter för fort och inte hinner känna mättnadskänslor. Du förlorar också en stor del av njutningen i maten om du gör andra saker under tiden som du äter.
 4. Stanna upp så fort du stoppar något i munnen! Ibland äter vi av bara farten, utan att reflektera över det och fast vi kanske inte behöver. Men tänk också tvärt om. Stanna ofta upp och känn i kroppen, är du hungrig, behöver du något att äta? Det är en balansgång.
 5. Njut och tänk positiva tankar! Se maten du äter som kärlek till kroppen. Låt maten ge dig glädje, liv och energi!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmabarremyr

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. https://djurfabriken.se/filmen

  Är man inte vegan så kan man bli medveten genom att titta på den här filmen medans man äter 🙂

  https://djurfabriken.se/filmen

  Klarar man inte av att se filmen så borde man verkligen bli medveten om varför man stödjer en hemsk industri. Det om något är att vara MEDVETEN 🙂

  Man kan ju äta hur långsamt man vill och vad man vill, så länge man är MEDVETEN om att det är en annan varelses liv man äter.
  Kalvar dödas för att du vill ha en ostmacka, för du är väl MEDVETEN om att ost innehåller löpe som kommer ifrån kalvmagar, och genom att få det måste en ko våldtas för att bli gravid för att föda t en kalv som on aldrig får träffa, eftersom kalvens mage ska bli ost medans kon får föda kalv efter kalv tills hon inte klarar mer, då blir hon dödad och blir pålägg på din macka.

  Det är inte alla ju som är medvetna om detta, men ju mer medveten man är ju större steg emot djurplågeriet kan man ju ta 🙂

stats