Emma Barremyr

Så har mina bröst påverkats av graviditet och amning

I frågestunden så fick jag frågan om hur jag upplever att mina bröst har påverkats av graviditet och amning, så jag tänkte att vi kör ett inlägg med fokus på just det. Jag kommer berätta mina erfarenheter, och vill ni så får ni hemskt gärna dela med er av era i kommentarsfältet nedan. Är guld värt att få höra andras upplevelser!

Det var i brösten som jag kände första gravidsymtomet redan innan jag visste att jag var gravid. Jag tror det var någon vecka innan vi gjorde graviditetstestet. Brösten började kännas väldigt spända och bröstvårtorna blev ömma på ett sätt som jag aldrig tidigare upplevt.

Under graviditeten växte brösten och blev nog minst dubbelt så stora jämfört med vad de är i vanliga fall. Jag minns inte riktigt hur de kändes i dem när jag var gravid, men jag tror att det var ungefär som vanligt, fast att de var väldigt mycket större. Dock var bröstvårtorna väldigt ömma, torra och kliande under hela graviditeten. Minns att det lossnade hud från dem i flera omgångar när jag var gravid.

Halvvägs in i graviditeten, runt vecka 22 upptäckte jag att det började komma klet från bröstvårtorna, gissar att produktionen av råmjölk började redan då. Coolt ändå även om jag blev rätt förvånad över de gula fläckarna i bh:n.

När Elsa föddes gick det ändå hyfsat smidigt att komma igång med amningen och även om det gjorde fruktansvärt ont i bröstvårtorna innan de blev vana med ”sugandet” så har jag alltid upplevt det som en mysig grej som jag saknar extremt mycket nu när vi avslutat det.

> Vill ni läsa om mina erfarenheter och tips på hur vi kom igång med amningen kan ni göra det här <

De första månaderna var mina bröst rätt stenhårda hela tiden och det sprutade mjölk hej vilt, speciellt vid utdrivningsreflexen. Det är ju så att när ett barn börjar suga på bröstet så tar det en liten stund innan det rinner till, iallafall har det varit så för mig. Och när det väl rann till kom det som en dusch med strålar som sprutade åt alla håll, från båda brösten. Hehe. Så det gällde att ha koll på det bröstet som inte ammades. Sen rann det ju mjölk i princip hela tiden och jag har fått använda skydd i bh:n under hela amningsperioden pga. läckage. Men så är det tydligen inte för alla?

Efter några månader, kanske när Elsa var runt fem månader började brösten kännas lite tomma efter varje amningstillfälle. De blev också mindre och mjukare. Jag trodde att mjölken kanske hade börjat sina då, men de fortsatte att producera massor av mjölk. Trots att de kändes tomma efter varje gång Elsa ammat fylldes det på med mjölk och började spränga i dem igen de tider som de var vana vid att Elsa ammade. De har hela tiden anpassat sig och gett Elsa den mjölk hon behöver, vilket känns så coolt!

Vi slutade att amma helt när Elsa var 10 månader och då kändes det som att det gick väldigt fort när mjölken försvann. Brösten blev helt plötsligt mycket mindre och nu är de i sin vanliga storlek igen. Om de känns annorlunda än innan graviditeten? Ja, de är mjukare, men annars är det nog ingen avsevärd skillnad.

Det var historien om mina bröst under graviditeten och amningsperioden! Hehe. Blev alldeles gråtig av att tänka tillbaka på alla fina amingsstunder vi haft. Jag saknar det så mycket!

Som sagt, dela gärna era erfarenheter om ni vill!

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Jag upplever att mina bröst har blivit gigantiska och de blev det tidigt i graviditeten. Nu när jag ammar ändrar de form och storlek hela dagen beroende på när min son äter och hur mycket han äter. Jag kan inte låta bli att längta tills de får tillbaka sin ursprungliga form och storlek. Jag är inget stort fan av att de är gigantiska tuttarna som jag har just nu. De är liksom i vägen, och jag tycker att det ser vulgärt ut just nu.

  2. Lovisa

    Känner igen mig, var ungefär likadant för mig, men jag ammade tvillingar så hade väl ännu mer mjölk då 😉 slutade amma när de var 9 månader, och då var de sprängfyllda i ca en vecka, fick handpumpa ut rätt mycket för att inte ha allt för ont. Nu efteråt har de blivit mjuka men också mycket mindre än innan jag blev gravid, men det kan tydligen vara så ett par månader, så jag hoppas att de går tillbaka till sin normala storlek igen 🙂

stats