Emma Barremyr

Mina erfarenheter och tips kring amning

IMG_4551

LÄSARFRÅGA:

Skulle du vilja berätta hur det fungerar för dig med amningen? Min dotter är två veckor idag pch amningen har varit jättestrulig. Hon får inte tag om bröstet ordentligt och nu har jag fått en bröstinfektion och måste äta antibiotika. Är så ledsen över att den här första tiden blivit så jobbig, känner mig riktigt nedstämd! Att ha 39.5 grader i feber och extremt ont i bröstet och samtidigt ta hand om en nyfödd är riktigt jobbigt.

 

SVAR:

Åh, din stackare! Jag förstår verkligen att det varit jobbigt för dig när första tiden blivit så strulig. Att ha feber, så ont och samtidigt ta hand om en nyfödd kan inte ha varit lätt. Men så grym du är som kämpat med detta! Påminn dig om att du gör ditt bästa, det är allt du kan göra och det räcker så.

Det är fullt förståeligt att du känner dig nedstämd och du får tycka att det är jobbigt. Det är mer än okej. Gråt om du behöver det och be om hjälp, det är okej att inte vara så stark och klara allt själv. Även om det kanske är en liten tröst så kommer det bli bättre så snart infektionen lägger sig och jag håller tummarna för att amningen snart funkar bättre för dig.

Men oavsett infektion eller ej så är det här med amning ingen lätt match alltså. Det är kämpigt att få det att fungera och innebär både fysiska och psykiska påfrestningar de första veckorna. Är man inte beredd på detta kan det lätt bli en chock, och jag förstår att vissa kanske inte får det att fungera. Eftersom min syster Lina fick barn några månader tidigare än mig var jag förberedd på att amningen inte skulle vara någon dans på rosor den första tiden och jag fick mycket tips på hur jag kunde underlätta för mig.

Elsas tog bröstet väldigt snabbt, men det var trixigt att få henne till ett bra grepp i början. När de är nyfödda är ju munnen så liten och bröstvårtan så stor att det nästan är omöjligt för dem att få ett bra grepp. Så tror jag att det är för de flesta i början. Det gör ont eftersom bröstvårtan heller inte är van, och det är nog tyvärr bara att genomlida! Efter bara ett par dagar tyckte jag greppet blev bättre och att det gjorde mindre ont.

Den första veckan kämpade jag med såriga bröstvårtor, vilket kändes ungefär som knivar som skar. Det gjorde så ont varje gång vi skulle amma, och Elsa ville ju mest ligga vid bröstet och snutta hela tiden (hon har varit sååå tuttig ända sedan hon föddes). Det var ju såklart jättejobbigt när det gjorde så ont i bröstvårtorna när hon sög. Sen sa de till oss att inte ge någon napp förrän mjölken runnit till (eftersom det kan störa amningen), så det enda vi kunde göra för att avlasta mina bröstvårtor var att låta henne tutta på ett av våra lillfinger. Efter fyra dagar stoppade vi ändå in nappen, och det har gått jättebra och knappast stört amningen för oss.

Några dagar efter förlossningen rann mjölken till (mjölkstas) och jag vaknade upp med silikonbröst en dag (haha, ungefär så det såg ut). Det gjorde också fruktansvärt ont. Brösten var typ dubbelt så stora som de brukar och alldeles stenhårda. När detta hände pumpade jag brösten en hel del för att mjuka upp bröstvårtan innan amning, det gjorde att Elsa lättare fick ett bra tag. Mjölkstasen la sig efter ungefär fyra dagar och sedan har allt bara blivit bättre och bättre!

Den första veckan var verkligen jobbig, men eftersom jag hade ställt in mig på detta och visste att om bara jag genomled det så skulle det bli bättre snart, och det blev det ju verkligen. Nu är amningen det mysigaste jag vet ♥

IMG_0624

 

Mina tips vid amning:

>> Lufta bröstvårtorna så ofta du kan och smörj in dem med bröstmjölk. Den första veckan gick jag med brösten i vädret så fort Elsa släppte taget, gnuggade dem med bröstmjölk och använde även Multi-Mam kompresser (som syrran tipsat om) två gånger om dagen.

>> Jag upplever att det är jätteviktigt att jag sitter skönt när jag ammar för att kunna slappna av ordentligt. Min amningskudde har varit guld värd och en sån rekommenderar jag verkligen för att få en så skön ställning som möjligt. Jag tycker även att det är väldigt skönt att liggamma. Försök även att göra amningen till en lugn och mysig stund. Stress är varken bra för dig eller bebisen och kan göra att utdrivningsreflexen fördröjs, vilket kan göra ont.

>> Låt din bebis ligga nära dig, mage mot mage. Bröstvårtan ska vara i höjd med nästippen för att få ett bra tag. Ett tips är att du, när din bebis gapar stort, är snabb och för in bröstvårtan för att hjälpa hen till ett bra grepp. Desto större grepp desto bättre (gärna hela vårtgården i munnen). I sittande ställning böjde jag mig ofta framåt och hjälpte henne in med bröstvårtan när hon skulle ta greppet, och lutade mig sedan tillbaka när hon väl börjat suga.

>> Det är också viktigt att barnets huvud inte är vridet. Ansiktet ska vara riktat rakt mot bröstet!

>> Om du har en tuttig bebis – avlasta bröstvårtorna genom att låta bebisen tutta på ett lillfinger, eller stoppa in en napp. Vi såg att Elsa fått ett bra grepp och sög väldigt bra efter ett par dagar, så då gav vi henne nappen fast att de sa att vi skulle vänta, och helt plötsligt fick vi sova på natten.

>> Använd amningsnapp för att undvika såriga bröstvårtor. Det var inget jag gjorde, men jag har vänner som använt det och det har funkat jättebra, även om vissa är kritiska mot det. Jag tänker att man får testa sig fram och se vad om funkar för en själv. Det finns inget rätt eller fel, utan det som funkar är bra helt enkelt.

>> Dra aldrig ut bröstvårtan när barnet börjat suga eftersom det irriterar bröstvårtan. Om barnet inte har ett bra tag, eller om du vill få barnet att släppa taget, kan du försiktigt stoppa in ett finger i barnets mungipa så att greppet lossnar.

 

Och några avslutade ord. Det finns hjälp att få om det fortsätter att strula med amningen. Sök hjälp på BVC eller en amningsmottagning. När amningen väl börjat fungera är det ju det mysigaste som finns, så även om det är lite kämpigt nu i början är det värt att kämpa för ♥

Och funkar det inte så är det HELT OKEJ att släppa amningen. Mår du dåligt av det, får ont och att det strular finns det alternativ som funkar lika bra för ditt barn. Du är inte en sämre mamma för det!

 

Mer tips:

>> Här, hos 1177 kan du läsa mer tips och råd kring amning!

>> Och här finns mer tips kring såriga bröstvårtor!

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats