Emma Barremyr

Vandra med barn

Jag har fått önskemål om att skriva ett inlägg om att vandra med barn. Vi har vandrat med en bebis, men har inte speciellt mycket erfarenhet av att vandra med barn, men vi tänker skaffa oss, och förhoppningsvis går vi vår första vandringstur med tältövernattning i sommar tillsammans med Elsa. Det är planen just nu iallafall.

Både jag och Pelle älskar att fjällvandra, och det är såklart något vi vill ta med oss Elsa på i framtiden. Vi kommer under några år framöver att få vandra på ett helt nytt sätt än tidigare och anpassa vår vandring utefter Elsa. Vi kommer att göra allt i vår makt för att den ska bli rolig och lustfylld för henne så att hon förhoppningsvis ska få härliga upplevelser och gilla fjället lika mycket som oss!

Vi tänker att det är bra att börja tidigt. Om hon redan nu får hänga med oss ut på turer som är anpassade för henne kommer hon att vänja sig och inse att det är en del av livsstilen i vår familj. Tänk vad coolt tt få följa med mamma och pappa ut på äventyr ♥

Förra sommaren var Elsa 3 månader när vi gjorde våra första vandringsutflykter med henne. Vi åkte på fjällsemester till Idre och gick bland annat upp för Städjan och Idre fjäll.

> Läs om vandringen upp för Städjan här!

> Läs om vandringen upp för Idre fjäll här!

Att vandra med en bebis var rätt enkelt. Elsa var nöjd med att bli buren och kunde sitta i selen hela dagarna, så det enda vi behövde göra var att ta pauser för att amma och byta blöja. Det är nog först nu som det blir mer av en utmaning att ha med henne på fjällvandring, eftersom hon har fått en egen vilja och kanske inte alls är sugen på det jag och Pelle tänkt, hehe.

Så hur tänker vi?

Att vandra med barn tror vi handlar mycket om att ta ner vandringen till barnets nivå och att försöka göra turen rolig för den lilla. Det är nog viktigt att inte gå för långt så att barnet blir uttråkat. Korta turer, många pauser, ta sig tid för lek och bus och ha spännande saker att titta på tänker vi är viktigt när man vandrar med barn.

Förra sommaren bar vi Elsa i sele, men i år kommer vi ha henne i bärstol. I sommar kommer hon fortfarande att sova en stund på dagen så då tänker vi att det är smart att planera så att större delen av vandringsturen blir när hon sover. Annars är det nog bra att tänka på att göra själv vandringsaktiviteten den tiden på dagen som barnet är piggast. Typ efter sömn och mat.

Att vandra med barn kommer nog inte vara så enkelt alla gånger, det är något vi är förberedda på och som föräldrar tror vi att det är viktigt att se det som en rolig utmaning att ta sig an. Vi kommer att lära oss massa nya saker, precis som Elsa. Vi tänker att det är viktigt att lägga förväntningarna på en rimlig nivå och att det inte går bli för seriöst. Det kommer uppenbarligen inte bli exakt som vi tänkt oss. Life with kids, you never know!

Samtidigt är det nog viktigt att vara förberedd och planera ordentligt så att man inte står där utan regnkläder när himlen öppnar sig trots att det var solsken när man gav sig ut osv. Att ha rätt utrustning (att bli blöt eller kall är aldrig roligt) kan vara värt att lägga lite extra planeringstid på, det vet vi sedan tidigare med tanke på hur mycket vi vandrat.

Lite så går våra tankar just nu. Jag kommer såklart dela med mig av våra vandringsäventyr som vi kommer att göra framöver, men just nu har jag inte så mycket mer än tankar om det hela att dela med mig av!

Har ni erfarenhet av att vandra med barn? Vad är era tips?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats