Jag älskar verkligen aubergine! Både kycklinglasagnen, den ugnsgratinerade auberginen med lamm och halloumiburgaren med aubergine tillhör mina favoriträtter!
Och nu har jag fått ytterligare en favoriträtt med aubergine, nämligen auberginepiccata med tomatsås och hirs! Vi åt det förra veckan och jag blev förälskad direkt.
Det är en vegetarisk rätt som känns fräsch, men samtidigt mättande. Jag älskar konsistensen på auberginen som liksom gifter sig i munnen tillsammans med ostsmaken från parmesanen! Ja ni hörde rätt – det är parmesanost i!
Så jäkla gott, och samtidigt ett hälsosamt och hyfsat billigt middagsalternativ!
Auberginepiccata med tomatsås och hirs
Ingredienser (4 personer):
500 g aubergine
100 g riven parmesan
4 ägg
780 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1/2 dl soja
1 msk kokossocker
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 kruka oregano
Salt och peppar
2 dl hirs
Skär auberginen i 1 cm-tjocka skivor och lägg ut på en skärbräda. Salta och låt vila ca 10 min så att de släpper vätska. Koka hirs enligt anvisningen på paketet. Vispa lätt ihop ägg och parmesan. Torka aubergineskivorna torra och doppa i smeten en i taget. Lägg direkt i en upphettad stekpanna med olja. Stek gyllene ca 2 min per sida.
Koka ihop krossade tomater, tomatpuré, dijonsenap, soja, kokossocker, rödvinsvinäger, olivolja och hackade oregano och låt sedan puttra på svag värme i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Hoppas det smakar!
Kram / Emma.