Emma Barremyr

Läsarfråga!

 

Helen – Hej! Vilken jättebra blogg du har! Jag har en fråga som jag hoppas du kan svara på=). Jag har precis börjat intressera mig för ”mer nyttig kost” och då speciellt till mina barn och har sökt runt lite på nätet. Det jag inte riktigt förstår är varför det är nyttigare med ex dadlar än vanligt socker. Alltså om jag ändå äter lika mycket i sockermängd menar jag. Det är ju lika mycket kalorier och jag upprätthåller samma sötsug. Så varför är det bättre? Och om det nu är bättre så ska jag väl ändå inte ge mina barn kakor med ex dadlar istället för socker jämt, utan mer på helgen? Hur är det med stevia? Kan man äta det varje dag? (Om man nu inte bryr sig om sötsug=)). Skulle du ge det till barn varje dag om du haft barn?

 

IMG_4509
Hallon- och rabarberpaj sötad med dadlar!

 

Hej Helen!

Tack för din kommentar och fina ord om bloggen! Jag ska ge dig min syn på din fråga.

Grunden i min kostfilosofi är att jag vill äta så naturligt som möjligt, så mycket ekologiskt som möjligt och så näringsrikt som möjligt. MEN, jag äter vanlig vitt socker ibland för att det slinker ner och för att jag tycker om godis, men jag vet att kroppen mår så mycket bättre av att äta ”rent”, det ger mig energi och glädje samt att jag håller mig frisk och stark!

Dadlar innehåller precis som du säger mycket kolhydrater (mest monosackarider) som ger kroppen snabb energi. Men dadlarna innehåller även mycket fibrer och många viktiga mineralämnen, som t.ex. kalium, som är en viktig komponent i blodtrycksregleringen (blodtryckssänkande) samt viktigt för kroppens nerv- och muskelfunktioner. För en person som tränar mycket är kalium extra viktigt då det hjälper till att föra fram nervimpulserna och krävs för cellernas tillväxt.  Jämför du dadlarna med vanligt socker skiljer sig kanske inte kalorimängd och kolhydratsmängd åt, men vem har sagt att vi inte ska äta kalorier och kolhydrater? Jag äter med glädje dadlar istället för socker eftersom jag vet att min mage mår bra av det, det ger mig energi, vitaminer och mineraler. Känner du dock att det triggar ditt sötsug kanske det är idé att äta något annat. Jag äter inte dadlar varje dag och oftast blandar jag dem med nötter och andra typer av fett som ligger kvar i magsäcken längre och därmed ger en längre mättnadskänsla än om jag bara ätit dadlar.

Vad gäller stevia påverkar det inte blodsockret som vanligt socker, men smakar fortfarande väldigt sött och kan därför trigga igång belöningssystemet i hjärnan som signalerar att man vill ha mer sött – vilket resulterar i ett sötsug trots att man uteslutit socker. Detta behöver inte vara fallet för alla och jag säger inte att man måste få ett ökat sötsug bara för att man äter sötningsmedel, men jag väljer hellre naturliga alternativ (jag vet att även stevia är naturligt, men det känns ändå inte helt naturligt för mig då det inte påverkar blodsockret) som frukt, kokosblomssocker, dadlar eller honung (och jag vet att även de kan trigga sötsug för den som är känslig). Ska jag äta något riktigt sött – ja då kan jag lika gärna äta godis med vanligt socker än att få det sliskigt sött med sötningsmedel. Det här är bara mina tankar kring det hela, och  jag säger inte att något är rätt eller fel vad gäller stevia (eller sötningsmedel över lag) – det är upp till var och en helt enkelt, men jag skulle aldrig ge mina barn sötningsmedel istället för frukt!

 

Hur tänker ni kring det här? 

Vad skulle ni helst vilja ge era barn – frukt eller sötningsmedel?

 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Helen

    Tack för ditt svar som jag tycker låter väldigt sunt! Känns betydligt bättre att ge barnen naturligt socker än sötningsmedel. Gjorde dina carobbollar precis, till sonens kalas och barnen älskade dem! Jag är såå glad att jag ramlade in på din blogg! Kram

  2. Nathalie

    Hej!! Håller helt med, har inte riktigt förstått det här med sötningsmedel (och då jag har ätit produkter eller liknande med det tycker jag det har någon slags bismak) så då jag vill äta sötsaker av onyttig variant jag då väljer jag en kaka, bulle, glass osv som är gjort med riktigt smör och vanligt socker osv. och då jag vill känna att det ska vara ”nyttigare” då använder jag fikon, dadlar, honung osv då det känns så mycket bättre… och frukt det skulle jag aldrig kunna avstå och för mig finns det inget nyttigare än frukt… men detta är för mig och skulle aldrig säga att den som gör ett annat val är bättre eller sämre alla får ha sin egen bild om vad de anser är bra eller dåligt…
    Ha en riktigt fin påsk helg!! GLAD PÅSK!!

  3. Marie

    Frukt helt klart! Jag känner en motvilja mot sötningsmedel, som finns t.ex. i celsius. Den innehåller inga kalorier, det känns väldigt fel och onaturligt för mig. Mat och dryck innehåller ju kalorier, då frågar jag mig själv vad dom har gjort för konstiga grejer för att få bort kalorierna? Nej, jag har aldrig köpt stevia och jag kommer heller aldrig att göra det. Sötar hellre med honung eller dadlar.

stats