Emma Barremyr

Svar på läsarfrågor 4

 

IMG_6323

 

Emelie frågar:

Hej Emma! Tack för en mycket inspirerande blogg! Jag har läst runt lite om holistisc glutamin pulver. Har hört att det har en läkande effekt på tarmarna. Undrar om du vet om det är sant? Samt om man kan använda det fast man inte ligger i hårdträning. Kram Emelie

Emma svarar:

Hej Emelie! Så roligt att du finner bloggen inspirerande, det gör mig glad! Jag är kanske inte rätt person att fråga när det kommer till kosttillskott, men jag läste på lite om glutamin i samband med magproblem, och precis som du säger så kan det ha en läkande effekt på tarmarna. Glutamin är ju en av de 20 aminosyror som är byggstenar i proteiner. Det används bland annat vid matsmältningen och kroppens näringsupptag, och är detta stört på något sätt (t.ex. vid långvarig stress, allvarlig sjukdom o.s.v.) så kan kroppen behöva ett tillskott. Men var noga med att inte försöka ”bota” problemen med tillskott, utan jag anser att orsaken till dem bör ses över och sen när problemet är löst kan kanske kroppen behöva en skjuts och lite hjälp på traven att komma till rätta igen.

Jag är ganska skeptisk när det kommer till kosttillskott och det är ytterst få jag tar själv. Ska en äta det ska det finnas en anledning till varför, inte bara för att ”andra gör det”. För mig är det också viktigt att det är ”rent”, alltså ekologiskt och att det framställs på ett bra sätt. Uppfylls dessa krav och det får mig att må bättre på något sätt, ja då funkar det ju uppenbarligen på mig, och jag kan tycka att det är värt!

Ska du äta glutamin för magens skull och du känner att magen mår bättre av det, ja då kanske det är sant att det har en läkande effekt på dig. Rekommenderar alla er som funderar på kosttillskott att läsa på ordentligt innan och ha en god anledning till varför ni ska äta det. I många fall är maten vi äter minst lika bra! Glutamin finns i proteinrika livsmedel såsom kött, fågel, fisk och ägg samt i grönsaker som till exempel rå persilja och spenat.

Och så passar jag på att skicka frågan vidare! Kanske är det någon av er läsare som testat och har erfarenhet kring glutamin? Kommentera gärna isåfall!

 

Anna frågar:

Hej, skulle du kunna ge lite tips för att komma igång och bli en bra löpare? Mina vader blir ofta väldigt trötta och det brukar ibland kunna ömma i benhinnorna. Jag vill väldigt gärna kunna orka springa långt och länge utan att behöva stanna flera gånger pga smärta och trötthet. Tack för en riktigt bra blogg. KRAM

Emma svarar:

Hej! Jag vet inte hur mycket du sprungit innan, men vill du kunna springa långt och länge är det viktigt att trappa upp försiktigt, att träna förebyggande styrketräning, samt löpträna på rätt sätt enligt en bra träningsplan med variation i passen. Vaderna får jobba hårt under löppassen så det är inte så konstigt att du blir trött i dem och det är därför viktigt att bygga upp styrkan så att benen klarar av belastningen och kan hålla sig skadefri.

Mitt tips är att styrketräna och träna löpskolning/ löpteknik! Många som springer glömmer bort hur viktigt det är med styrketräning och att springa ekonomiskt. Övningar för vader, fotleder, lår, rumpa och bål bör ligga i fokus och ska finnas med som ett kompletterande pass till löpningen minst en gång i veckan tycker jag!

Klicka här för att komma till inlägget där jag svarar på frågan om hur du förbättrar din löpteknik!

Kram och lycka till!

 

IMG_6362

 

Frida frågar:

De livsmedel du använder mycket i bakning som är lite ovanligare, tex chiafrön. Hur är de ur en miljösynpunkt?

Emma svarar:

Bra fråga! Allt som är importerat sliter självklart på miljön, så är det ju, och mycket av det jag äter är importerat. Jag försöker dock tänka att jag kan göra lite, men inte allt. Jag väljer att äta närproducerat, ekologiskt och kravmärkt i så lång utsträckning det bara går, slänger aldrig bort mat, källsorterar och försöker göra medvetna val som gynnar både oss människor, djuren och miljön. Genom att välja ekologiska varor anser jag att jag gjort ett bra val även om det såklart skulle vara ännu bättre om det också var närproducerat, men den möjligheten finns tyvärr inte alltid. Det mesta finns dock i ekologiska alternativ, och då väljer jag såklart det eftersom det är snällare både mot miljön och oss människor än icke ekologiskt!

 

IMG_6133

 

KLICKA HÄR FÖR ETT SMARRIGT RECEPT PÅ KOKOS- OCH ANNANASCHIAPUDDING! 

Kram / Emma.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    Det som Johanna säger stämmer. Men vilken mark använder man? Vilken natur skövlar man för att göra plats åt odlingarna?
    Jag har svårt att kalla min livsstil god om den har för stor skadeverkning på den natur jag älskar att vistas i.
    När vi ändå diskuterar tillverkningen av den mat vi äter, faritrade? Hur ser arbetsförhållanden ut för de som plockar våra superbär?

  2. Johanna

    Enligt Naturskyddsföreningen har ekologisk, importerad mat mindre påverkan på miljön än icke-ekologisk. Det är inte matens transporter som tynger miljön mest utan bekämpningsmedel och konstgödsel (vilka i sig kanske också transporteras långa sträckor innan de når odlingarna). Sen är väl närproducerad, ekologisk mat absolut bäst såklart men står man och väljer mellan t.ex. svenska tomater och ekologiska så är de ekologiska bättre ur miljösynpunkt 🙂

stats